torstai 25. marraskuuta 2010

Lämpöpumpuista

Täällä meilläpäin on kovin tavallista lämmittää puulla ja käyttää lisäksi vähän sähkölämmitystä. Viime vuosina ovat sitten lisääntyneet nämä lämpöpumput. Meilläkin on nyt harkinnassa sellaisen hankkiminen.

Täällä voi tilata sellaisen sähkölaitokselta. Jos haluaa ostaa, niin se maksaa kahdenkymmenen tuhannen (NOK) molemmin puolin. Sitten voi myös vuokrata. Viiden vuoden vuokrasopimuksen kanssa kuukausimaksuksi tulee noin 400NOK. Vuokra-ajan jälkeen on pumppu oma. Ja vuokra-aikana hoitaa sähkölaitos pumpun huollon ja viat.

Puulla lämmittäminen ei ole missään tapauksessa ilmaista. Lämmityspuut maksavat paljon. Lisäksi on se hirmuinen työmäärä puun kantamisessa jne.

Me asumme kahdessa kerroksessa. Yläkerran makuuhuoneet lämmitämme sähköllä. Alakerrassa on puu-uuni ja sähköpatteri. Läpöpumppua on ajateltu tietysti alas, jossa oleskelemme suurimman osan kotonaoloajasta.

Onko teillä kokemusta lämpöpumpuista?

15 kommenttia:

  1. Ajankohtainen aihe meillä. Meille asennettiin Toshiban (kuulemma testivoittaja passeli meidän talomme kokoisiin rakennuksiin) ilmalämpöpumppu lokakuussa. Nyt marraskuussa Etelä-Suomessakin on kivat pakkaset (tänään -9) ja koti tuntuu lämpimältä; Lämmitämme taloa yösähkön ja varaavan takan avulla. Sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu on kytketty siten, että pumppu säätelee talon lämmön 22 asteeseen ja sähkölämmitys käynnistyy vasta sitten, jos ilmalämpöpumppu ei lämmitä tuohon 22:een. Ainakin nyt toimii hyvin!

    VastaaPoista
  2. Meilla on varaavan takan lisaksi lampöpumppu olkkarissa, ja kahdessa makarissa.

    Onneksi "talvi" on lyhyt, ja tarvetta on kolmen kuukauden verran vain.

    VastaaPoista
  3. En osaa sanoa lämpöpumpuista, mutta tulin muuten vain toivottamaan lämpöistä ja mukavaa torstaita!

    VastaaPoista
  4. lumiomena, kiitos kokemusten jakamisesta!

    ebrufin, kaytatte varmaan pumppua myos kesalla kylmentamiseen?

    Helja, kiitos samoin. Olen juuri lahdossa kurssille: "Kunsten å si nei" eli Taito sanoa ei. Sita taitoa tarvitaan!

    VastaaPoista
  5. Meillä on leivinuuni ja varaava takka sekä ilmalämpöpumppu. Ensin olin moista laitosta vastaan, kun se asennettiin vielä tupaan (valkoinen mötikkä puuseinälle ja lisäksi ulkoyksikkö on ruma, siihen pitäisi saada säleikkö kaunistamaan), mutta pois en nyt antaisi. Kesällä se viilensi, näin kylmillä lämmittää mukavasti ja kierrättää lämmintä muihin huoneisiin.

    Ilta-Sanomissa oli kyllä tällainen juttu tai siis Taloussanomissa http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2010/11/25/ilmalampopumppu-voi-vieda-terveyden/201016312/139

    VastaaPoista
  6. Vanhemmat hommasivat lämpöpumpum kotiinsa pari vuotta sitten. Se asennettiin olohuoneen seinälle lämmittämään, sillä kyseessä on talon isoin tila. Katon korkeus on valehtelematta varmaan 7 metriä ja lattiapinta-alaakin riittää. Kuulemma oli lämmityskustannukset tippuneet huimasti! Onhan se myös nopeampi tapa säätää lämpötilaa sekä sitä voi käyttää viilentämiseen kesällä. :)

    VastaaPoista
  7. Meillä on ollut noin kuusi vuotta ilmalämpöpumppu. Olemme olleet tyytyväisiä. Pääasiassa lämmitämme sillä, mutta ihan kovimmilla pakkasilla emme ole sitä käyttäneet.
    Lisäksi lämmitämme puilla, joita saamme omalta tontilta sekä käytämme myös yösähköä.
    Viime kesänä kovien helteiden aikaan ilmalämpöpumppu oli tosi ihana kun saimme sillä kodin viilennettyä. Sähköäkään viilennys ei vie paljon kun muistaa laittaa ovet ja ikkunat kiinni viilennyksen aikana.

    VastaaPoista
  8. Meillä on lämpöpumppu nyt toista talvea. Koska tekniikasta en mitään ymmärrä, niin en osaa sanoa muuta kuin, että kesällä kuumina päivinä pumpulla sai talon miellyttävän viileäksi.

    VastaaPoista
  9. Olen paljon lukenut aiheesta, mutta en omista. (haaveilen) Kannattaa googlettaa eri hakusanoilla esim, ilmalämpöpumpun käyttövirhe tai kosteusvaurio lämpöpumpusta.
    Tuo vuokra systeemi vaikuttaa hyvältä, koska sisältää huollon ja ilmeisesti myös hyvät ohjeet.

    VastaaPoista
  10. Meillä on ilp olkkarissa. Se on asennettu väärään paikkaan - olkkari on L-kirjaimen muotoinen ja se on laitettu sinne L:n pikkusakaraan, jossa se lämmittää kyllä ruokailunurkkauksen, mutta lämpö ei pääse leviämään koko yläkerrokseen.

    Muistakaa siis ottaa huomioon se asennuskohta, vaikka se keskellä seinää ruma onkin. Ja jos teillä on avointa tilaa, niin sitten se on hyvä, mutta jos - kuten meillä - on sokkeloa ja suljettuja ovia, niin huonekohtaiset lämpöpatterit pitää olla silti.

    VastaaPoista
  11. Meillä on kanssa ilmalämpöpumppu olohuoneessa, eli se lämmittää lähinnä olkkarin, keittiön ja eteisen/aulan... Hyvin on kyllä toiminut ja on oltu tyytyväisiä, sähkölasku on pienentynyt todella huomattavasti. :) Se on Hyundai jonka mies osti jostain nettihuutokaupasta, eli aika halvalla saatiin. Makuuhuoneissa pitää kuitenkin olla patterit päällä, ja nyt kun on ollut tosi kylmää niin lämpöpumppu on poissa pelistä, eli nyt on poltettu puita ja pidetty pattereita päällä myös olohuoneessa. Johonkin 18 pakkasasteeseen asti se toimii ok.

    Meillä on olohuoneen katossa tuuletin edellisten asukkaiden jäljiltä, ja se on kyllä ollut aika tarpeellinen sekä lämpöpumpun että kamiinan kanssa... lämpö leviää paljon paremmin kun se on päällä. Mutta se kyllä riippuu varmaan tosi paljon siitä millaisessa paikassa se lämpöpumppu on ja tietysti sen alan koosta ja muodosta jota se lämmittää... ja siitäkin että miten paljon siellä on muuten liikettä. Työkaveri jonka kotona lapset pääsee juoksemaan ympyrää olohuoneen ja keittiön välillä, sanoi että lasten ollessa kotona lämpö jakautuu tosi hyvin eri osiin taloa. :) Eli ihmiset toimivat myöskin "tuulettimina".

    VastaaPoista
  12. Ihan aiheen vierestä Tuula - kävin alkuviikosta kokeilemassa sitä Zumbaa Lillehammerissa ja oli TOSI TOSI hauskaa!!! :) Ihan innoissani, huomenna uudestaan!

    VastaaPoista
  13. Paljon kiitosia hyvista neuvoista ja mielipiteista. Harkitaan, harkitaan...

    Satu, mina edelleen zumbailen taalla kotona ;).

    VastaaPoista
  14. Kylla- kesaisin viilentaa ja on taalla todella tarpeeseen:)
    Suosittelen kyseista vempeletta lampimasti.

    Hyvaa ensimmaista Adventtia!

    VastaaPoista
  15. On lämmitysmuodoista halvin.
    Kannattaa ostaa heti omaksi. Ei tarvita mitään huoltoa, viiden vuoden takuu korvaa viat.
    Minulla viime vuonna pumppu lämmitti vielä -25 pakkasella kun muuta lämmitystä ei ollut.

    http://markuntaidetta.blogspot.com/2010/09/ilmalampopumpun-asennus-air-heat-pump.html

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.