keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Apua! Käsi-ihottumaa!

Osaisikohan kukaan lukijoista auttaa minua? Minulla on ollut kämmenissä reilun kuukauden verran aivan hirveä ihottuma. Varsinkin öisin se kutisee kamalan paljon. Iho on kuiva ja punainen. Siihen tulee sellaisia pikkuruisia vesikelloja. Ja se on kipeä. (Minulla oli joskus kauan sitten samanlaista ihottumaa, eikä siihen tuntunut auttavan mikään silloinkaan. Mutta sitten se lopulta hävisi, en muista miten ja miksi. Sillä täällä neuvoja kyselen.)

Laitan ällön kuvan vasemmasta kämmenestäni tähän. Oikeassa kädessä ihottuma-alue on pienempi.


Olen apteekin neuvon mukaan käyttänyt siihen hydrokortisonia ja apteekin käsivoidetta. Kortisonia viikon aina kerrallaan, kun ei saisi käyttää pitempään... - Yöksi olen rasvannut ja pitänyt puuvillahanskoja. Silloin oikeastaan kädet tulevat vaan pahemmiksi. - Ajattelin kokeilla jotain luonnosta ja keitin nokkosia ja haudoin niillä käsiä ilman näkyvää tulosta. - Pidän hanskoja vesien kanssa läträtessä.

Oman kylän terveyskeskus on vielä toista viikkoa lomalla, enkä haluaisi mennä muualle lääkäriin. Netistä luin samanlaisista ihottumista ja kaikilla oli sielläkin sama kokemus, että mikään ei tunnu tähän auttavan.

Elikkä käännyn teidän puoleenne ja kyselen olisiko jollakin kokemusta tästä vaivasta.

39 kommenttia:

 1. Ihan perinteinen käsi-ihottuma tuo on. Itselläni se on ollut oikeassa kädessä varmaan yli 10 vuotta. Joskus se puhkeaa ja voi olla puoli vuotta näkymättä. Olen saanut Elocon-nimisestä voiteeta hyvän avun, se on kyllä reseptilääke. Varmaan 5 vuotta sitä käytin, kunnes iho jotenkin tottui siihen. Sitten kävin ihotautilääkärillä, joka määräsi fucicort- nimistä salvaa. SE on siis todella tehokasta, melkein riittää kun näyttää ihottumalle tätä voidetta! Mikään apteekin ilman reseptiä ostettava ei ole auttanut yhtään. Saan välittömästi ihottumaa mm., jos kosken multaisiin perunoihin ja sitrushedelmien kuoriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tillariina, taidankin kysya omalta lääkäriltä reseptin jompaankumpaan. Voisikohan pyytää jo kättelyssä tuota Fucicort-voidetta?

   Poista
 2. Esikoisellani oli juuri tuollainen ongelma, siihen ei kyllä auttanut mikään muu kuin sinkkipasta, jonka vihdoin lääkäri, joka oli ollut Afrikassa lääkärinä ja hallitsi juuri nuo ihottumat. Ensin kokeiltiin kaikki mahdolliset lääkitykset, jopa sisäisesti yksi lääkäri määräsi jotain t
  Toivon että löydät avun, se on niin kiusallinen vaiva.roppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli, tuosta tulikin mieleen, että käytinköhän minä silloin aikaisemmin vauvan pyllyille tarkoitettua sinkkivoidetta!!! Sitä käynkin hakemassa lähikaupasta tänään! Yritän ainakin sillä ennenkuin pääsen sinne lääkäriin.

   Poista
 3. Itse saan tuollaista sormien väliin kun stressaan tai kuorin perunoita... suun kautta otettu antihistamiini on silti kuitenkin auttanut. Toivottavasti saat pian avun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kanssa silloin kauan aikaisemmin luulin, että stressi tekisi tämän ja varmaan tekikin. Nyt en kyllä kamalasti stressaa...

   Mulla on ympäri vuoden käytössä Zyrtec-tabletit heinänuhan vuoksi.

   Mutta tänään kokeilen tuota sinkkipastaa.

   Poista
 4. Auts.. näyttää pahalta. Allergiaa? Sinkkipastaa kokeilisin minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en oikein usko allergiaan. Mutta sinkkiä kokeilen tänään.

   Poista
 5. Tuula, älä käytä niitä hanskoja, vaan anna ihon hengittää. asvaa mutaman kerran päivässä Sibicortilla, jossa on kortisonin lisäksi myös antibioottia mukana. Se aikaraja on kuka siihen uskoo. Meidän Meriä ei olisi, ellemme olisi uskaltaneet voidetta käyttää viikkoja, kun allergian takia iho meni ihan rakoille.

  Vältä nyt myös kaikkea kasvien kitkemistä, sillä niistä ei ikinä tiedä. Syö lisäravinteena sinkkiä, B- ja C-vitamiinia.

  Mieheni lääke kaikkeen on sinkkipasta, mutta hänkin käyttää yllä mainittuja lisäravinteita sekä vielä D-vitamiinia. Mutta sinähän kai syöt kalaa paljon...

  Paranemisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytin niitä hanskoja muutaman yön ja totesin, etteivät ne oikein olleet minun juttuni. Olo oli seuraavana päivänä vaan pahempi.

   Saakohan sitä Sibicortia ilman reseptiä?

   Kävin juuri kaupasta vauvoille tarkoitettua sinkkivoidetta. Yritän nyt sillä. Saisikohan apteekista jotain vahvempaa?

   Pitää varmaan alkaa syömään noita vitamiineja. Sitä kalanmaksaöljyä otan nyt päivittäin.

   Poista
 6. Läträätkö paljon vesien ja pesuaineiden kanssa? niistä voi tulla myös ihottumaa. Minun tyttärelle tuli sormien väliin samanlaiseta ihottumaa,vesikelloja, johtui käsien hikoilusta myös ja kumihanskojen käytöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan tavallista enempää ole vesien kanssa nyt tekemisissä kuin ennenkään. Nyt olen käyttänyt kertakäyttöhanskoja pestessä käsien ollessa näin pahana.

   Poista
 7. En osaa antaa neuvoa pulmaasi, toivon kuitenkin, että sinkkivoide auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ja toivon, ettei trvitse mennä lääkäriin :).

   Poista
 8. Veden kanssa läträäminen usein pahentaa tuollaisia ihottumia. Eli pidä kädet kuivana ja käytä välillä sitä sinkkirasvaa, niin eiköhän ihottuma tokene. Meillä taistellaan itikanpuremien kanssa ja koko perhe on enemmän tai vähemmän syöty :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Maikki saa aina Suomessa ihan hirveästi itikanpuremia. Ja raapii ne sitten rikki ja saa tulehduksia. Sillä olen alkanut antamaan aina Zyrteciä jo etukäteen ennen sinne tuloa. Täällä meillä on todella vähän itikoita - onneksi.

   Poista
 9. Vaikuttaa allergiseltä. Ukkollani on pari sormea saman näköisenä. tyttäremme Lapinkoira on hoidossamme ja tuntuu että ukkeli on juuri kyseisillä sormilla rapsuttanut koiraa korvan takaa. Emme vielä tyttärelle kerro epäilystämme, koska koira on meille niin rakas:)
  toivottavasti saat avun kipeään käteesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei ole allergiaa. Olen nyt tänään laittanut sinkkisalvaa pari kertaa ja jo nyt näyttää ainakin paremmalta, mutta kutisee edelleen...

   Poista
 10. Outo juttu!
  Märkärupihan tekee myös sellaisen vesikellon josta se lähtee leviämään, mutta sinun ihottumasi näyttää kuivalta... Märkärupeen sanotaan käytettäväksi basibactia. Jos se märkärupea olisi sitä olisi kyllä jo varmasti useammassa paikassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt märkärupea päiväkodilla lapsissa ja tämä näyttää kyllä erilaiselta.

   Sinkki on auttanut nyt jopa niin, että en kutissut kertaakaan yön aikana. Jospa se olisi lääke tähän vaivaan!

   Poista
 11. Itselläni on ollut samantapaista. En vain koskaan saanut oikein selville, mistä tulivat. Voi olla kasveista tai pesuaineista. Ja kutisivat aivan sietämättömästi.
  Koska ne kutisivat aivan tolkuttomasti, raavin tietysti niin, että menivät verille ja haavaan meni kai jokin bakteeri, koska sain verenmyrkytyksen. Käsi tuli ihan kipeäksi ja haavakohdasta alkoi lähteä musta juova käsivartta pitkin sydäntä kohti.
  Muuten en osaa auttaa, mutta kerroin siksi, että kannattaa varoa ihon rikki menemistä ja bakteerien pääsyä vereen.

  (Tämä ei kuulu enää asiaan, mutta sain verenmyrkytykseen sulfaa ja seuraavana aamuna olin aivan näpyillä koko ihminen ja suu paksun karvan peitossa. Olin tullut allergiseksi sulfalle enkä tiennyt sitä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui verenmyrkytys!!! No onneksi tuo sinkki taitaa auttaa.

   Poista
 12. Äitini saa juuri tuollaiset kädet raaoista (!) porkkanoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen nyt alkanut käyttämään kertakäyttöhanskoja tein mitä tahansa. Melkeen pitääkin tuon sinkkivoiteen vuoksi.

   Poista
 13. Hyvä, jos sinkkivoiteesta oli apua.

  VastaaPoista
 14. Koin itse tuon... "Etanamuori" neuvoi parannuskonstin. http://etanatikku.blogspot.fi/2010/11/terveys-kuinka-paranin-vaikeasta.html
  Jos eivät aineenvaihdunnan tuotteet poistu kehosta luonnollista tietä, niin sittenpä ne kiehuvat ulos vaikkapa ihosta... Siis lyhyt paasto ja sen jälkeen terveellinen, kasvispitoinen ruoka-valio. Liikasokerit poistuvat kehosta, eikä taudilla ole enää, millä elää... Toivottavasti avittaa...

  VastaaPoista
 15. Itselläni on käsissä ja jalkapohjissa ollut saman tyyppistä ihottumaan ja tulee aina välillä takaisin riippuen mitä syön, eli viljat aiheuttavat minulle ihottuman (ihokeliakia).

  VastaaPoista
 16. Hei! Törmäsin tähän vanhaan keskusteluun ja postaukseesi käsi-ihottumasta vasta nyt. Minulla on ollut juuri samanlaista ihottumaa käsissä (tarkemmin sanottuna lähinnä oikeassa kädessä) vuosia ja olen nyt vasta alkanut päästä sen jäljille. Minulta on otettu kaikki mahdolliset allergiatestit, kortisonivoiteita on tullut käytettyä monen moista, kokeiltu gluteenitonta ruokavaliota, vähähiilihydraattista ruokavaliota ja jatkuvaa käsien rasvailua. Enää en keksi ihottumalle muuta syytä kuin stressi. Stressistä sain oivalluksen tähän vaivaan ja jo se että sen tiedostaa, se on helpottanut ihottumia. Myöhemmin ajatellen ihottumat ovat olleet pahoja juuri niihin aikoihoin kun on ollut meneillään jotain uutta ja stressaavaa, ihottuma voi tulla toki vähän myöhässä juuri tästä kyseisestä ajankohdasta. Jos minulla on stressiä (ja aika usein onkin, koska olen luonteeltani stressaaja, niin silloin ihottuman laukaisee helpommin vielä kaikenlaiset herkut, sokeri, alkoholi ja ihon kuivuminen.

  VastaaPoista
 17. Hei luin tästä sinun ihottumastasi ja yksi tuttuni parantaa samannäköistä pihkavoiteella. Tilaa aina Sinun apteekki nimisestä nettikaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Kädet ovat nyt olleet oikein hyvät aika pitkään. Kuten tuo edellinen kommentoija mainitsi, niin stressi on minullakin varmaan yksi laukaiseva tekijä. Nyt on ollut kai hiukan stressittömämpää.

   Poista
 18. Hei, mikä tuohon ihottumaan sitten lopulta auttoi? Oliko sinkkipastasta apua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sitten lopulta oli Elocon-niminen voide. Sain ensin pienen tuubinlopun anopilta ja sitten pyysin oman reseptin lääkäriltä. Käytän sitä nykyisinkin heti, jos käsiä alkaa kutittamaan, niinpä ihottumaa ei ole nyt ollut aikoihin.

   Sinkkivoide ei oikeastaan nyt auttanut, sillä ihottuma oli päässyt todella pahaksi. Voi olla, että se auttaa, jos kädet eivät ole päässeet todella pahaan kuntoon vielä.

   Kärsitkö samasta ongelmasta?

   Poista
 19. Hei,

  löysin tänne googlen kuvahaun kautta, itselläni samanlainen ihottuma puhkesi n. 5 vuotta sitten. Ensiksi yhteen sormeen vain ja myöhemmin sitä tuli laajemmin käsiin ja kämmeniin. Olen tavannut 10 eri lääkäriä tästä ja vähintään tuplasti tuon määrän verran eri voiteita. Mikään ei ole auttanut pysyvästi, ihottuma tulee aina uudestaan. Tilasin muutama kuukausi sitten tämän testin: http://www.food-detective.fi/testi/ ja poistin siinä ilmenneet ruoka-aine herkkyyttä aiheuttavat ruoat ruokavaliosta kuukausiksi ja ihottuma katosi, lisäsin takaisin ruokavalioon ja ihottuma palasi. Tyypillisimmät aineet tulivat minullakin: kananmuna ja lehmänmaito, viljat lievempinä.

  VastaaPoista
 20. Mielenkiintoista. Minulla on ihottuma pysynyt poissa nyt pitempään. Ja jos alkaa kutittamaan, niin laitan Elovon voidetta yhden kerran ja Se loppuu siihen. Mutta laitanpa korvan taakse tuon ruoka-aineihottuman 😊. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 21. Hei! Minulle tuli samanlainen käteen muutama vuosi sitten kun olin veljeni talossa josta löydettiin säde sientä. Eli se oli tarttunut minun toiseen käsineeseen.. kesällä helpotti kovan rasvauksen jälkeen, mutta kun talvella laitoin saman käsineen käteen niin alkoi uudestaan. Järkyttävä kutina oli siinä..

  VastaaPoista
 22. Hei Tuula...pitkästä aikaa...sattumalta liunnihottumastasi ja mainitsit,että käytät kalanmaksaöljyä...tyttäreni ei voi käyttää kalanmaksaöljyä,vaikka ei ole sille allerkinen,mutta iho rupeaa kutisemaan kapseleita syödessä...
  ja sellainennvanha salva kuin "Hyvä salva " on otettu uudelleen tuotantoon,saa ainakin suomen apteekeista... se oli sellainen oikein kunnon vanha hyvä voide kaikkeen ihottumaan....tyttäreni
  vaippaihottuma tokeni vain sillä....
  Mukavaa kesän jatkoa...alkaa jo olla lämpimiä säitä täälläkin....☺

  VastaaPoista
 23. Kumiallergiaa? Jos on, ei lateksikäsineitä voi käyttää.

  VastaaPoista
 24. Samanlaista kämmenihottumaa minulla ollut nuoresta asti, aluksi puhkesi hajusteiden takia mutta nykyään ihottuman laukaisee lähinnä stressi. Lähinnä kuukautiskierron loppuvaiheilla alkaa tulemaan ihottumaa, mutta nykyään jo mieto hyvissä ajoin käytetty kortisonivoide estää ihottuman pahenemisen, kunnes kuukautisten alettua ihottuma loppuu muutenkin. Nuorempana käytin paljon vahvempia reseptillä saatavia kortisonivoiteita. Itsekin ihmettelin mistä ihottuma johtuu, kunnes jostain satuin lukemaan juurikin tuosta kuukautisten vaikutuksesta ja aloin seurata tilannetta. Ja nopeaa huomasin että ihottuma ilmenee ihan samassa tahdissa. Olen kylläkin myös moniallerginen, mutta ruoka-aineiden en ole huomannut aiheuttavan ihottumaa, hajusteet kylläkin vieläkin aiheuttaa ja niitä vältänkin täysin. Tsemppiä kaikille jotka kyseisestä ihottumasta kärsii, on todella inhottava ja kipeä (ja kutiseva!) vaiva pahimmillaan ja estää kaiken normaalitoiminnan. Mutta kannattaa selvittää ne omat ihottumaa aiheuttavat tekijät!

  VastaaPoista
 25. Itellä ollu atooppinen ihottuma käsissä ja Betnovat voide piti sen poissa pitkiä aikoja. Kuitenki mikä sen paransi oli moottoriöljy. Vaikka moottoriöljyä ei sais päästää käsille, niin sitä laitoin parina päivänä ja annoin olla monta tuntia käsissä. Meni tuosta viikko ja sen jälkeen ei ole ihottumia ilmaantunut.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.