maanantai 3. toukokuuta 2010

Tunnetkos kuukausimansikan?


Toinen kasvi, joka vahan arveluttaa, on tämä kuukausimansikka. Mitenkähän tiheään nämä pitäisi laittaa? Ohjeessa lukee 25cm väliä kasvilla. Mutta kuvassa näyttää kovin tuuhealta. Onkohan siinä laitettu monta tainta yhteen kippoon? Onko kenelläkään kokemuksia tästä kasvista ja sen talvehtimisesta, kun näyttää kerran olevan monivuotinen. Ajattelin laittaa parvekelaatikkoon herneen kanssa. Hernettähän mulla oli viime kesänä ja siitä saatiin syödä pitkälle syksyyn. Eli suosittelen.

Olen tälläinen "purkkiviljelijä", vaikka peltoa olisi isompiakin kasvuksia laittaa. Mutta valitettavasti olen niin laiska kitkemään ja muutenkin mönkimään mullassa kevään innostuksen jälkeen, joten minulla on oltava tällaista pienimuotoista.

5 kommenttia:

 1. Rasiallinen mansikoita siis...ei riveittain kuten olemme tottuneet...
  Saas nahda mita niista tulee! :)

  BLOGitse

  VastaaPoista
 2. Meillä oli viime kesänä ensimmäistä kertaa kuukausimansikkaa, ostimme kolme valmista tainta amppelissa.
  Mutta niiden kävi huonosti: a) amppelit olivat suurimman osan päivää varjossa, eivät oikein jaksaneet kypsyä, vaikka raakileita oli runsaasti.
  b)raakileita tuli niin paljon, että oksa taittui ruukun reunaa vasten eikä marjat näin ollen saaneet ravintoa.
  c) linnut havaitsivat komeat kypsymässä olevat marjat, joten niiden kanssa piti kilpaa juosta purkille.
  Joten itse asiassa saimme koko kesänä vain ihan muutaman maistiaisen, eikä niiden makukaan ollut päätä huimaava.

  VastaaPoista
 3. Kuukausimansikat vaativat aurinkoisen kasvupaikan. Kannattaa viljellä avomaalla katteessa, vaikka muovin tai lehtipuuhakkeen peittämässä penkissä. Pienemmät alat voi esim peittää sammalella. Ohran ja rukiin olki on kans hyvä.
  Minusta se maku, tosin 15 vuoden takaa, oli hyvä. Silloin lajikkeena oli rügen. Amppeleissa ja parvekkeella kasvatuksessa on aina omat vaikeutensa. Ok jos aurinkoinen paikka. Just, ettei oo valoo tarpeeks ja amppeli heiluu. Linnuilta voi pienet alat suojata.
  Kuukausimansikka talvehtii huonommin kuin puutarhamansikka.

  Sulla kun tuntuu tuota lääniä olevan :) niin voit harkita näille monivuotisille ihan omaa paikkaa avomaalla parvekeviljelyn lisäks.
  Mausteille ryytimaa talon seinustalle kuin ennen vanhaan. Ne on hienoja syksyllä kukkiessaan. iisopit ja mintut rakuunat ja just laventelit. Sitten sommittelet kivien kanssa. Kun yrttimaan perustaa niiin niistä onkii siten iloa vuosikausiks. Yks hyvä yksvuotinen mauste on sitruunamelissa, helppo kasvattaa ja tulee muuten hyvää simaa.
  Laventelin talvehtiminen on vaikeempaa täällä Norjassa, kuin on vaikeempaa kuin esim Belgiassa.
  Voit talvettaa viileessä salissa, kellarissa tai oikeen suojaisalla paikalla seinustalla. Ei ruukussa. Esim laittamalla turvetta sen suojaks.
  Tässa mun muutamia vinkkejä.
  Mä en oo puutarhajuttuja täällä ollessa harrastanu ollenkaan, mitä nyt posliiniköynnöksen oon saanu pysymään hengissä 8 vuotta. se kun kestää jopa 2 kk:n kuivuuden.
  Pullista tulee kuvat :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on ollut kerran amppelissa, ja tosi kivasti onnistuin sen kanssa, ja mansikat olivat niiiiin ihania syödä! Amppeli oli suurimman osaa päivästä auringossa, varmaan siitä johtuen ne oli hyviä, ja juttu toimi ihan hyvin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos neuvoista! Verannalle paistaa aurinko koko kesan, jos paistaa aurinko noin yleensaottaen (sitahan ei koskaan tieda naista pohjolan kesista...). Joten aurinkoa on ainakin varmasti. Olen niin surkea viherpeukalo ja todellakin innostusta kestaa vain kevaan, niin en taida uskaltaa ryhtya isommaksi viljelijaksi. Mutta kokeilen naita nyt sitten noissa parvekelaatikoissa herneen kanssa. Tai jos laittaisi molemmat omiin laatikoihinsa. Saapas nakee...

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.