sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Hernekeittoa

Aina välistä alkaa tekemään ihan hurjasti mieli hernekeittoa. Niinkuin eilen.

Liotin kuivat herneet yön yli vedessä. Kaadoin veden pois ja aloin keittämään herneitä uudessa vedessä. Aika monta tuntia siihen meni. Lisäsin jo keittämisvaiheessa pieneksi silputtua sipulia keittoon. Lihaahan en käytä. Jostain luin, että siihen voisi lisätä myös raastettua porkkanaa.

Laitan aina hernekeiton päälle raakaa sipulia pieneksi hakattuna. Nam, aika hyvää!


Osallistuin kyselyyn eräässä nettikirjakaupassa ja sain palkinnoksi lahjakortin. Ostin sillä pari kirjaa taas luettavaksi. Oikeastaan oli tarkoitus ostaa jo joululahjoiksi, mutta ostinkin itselleni.


Rambokin on alkanut viihtymään vähän paremmin kotona kylmien tullessa. Katsokaapas näitä vihreitä silmiä.

18 kommenttia:

  1. Koskahan olen viimeksi syönyt hernekeittoa... Nyt alkoi tekemään mieli.

    VastaaPoista
  2. Mäkin olen täällä ollessa löytänyt sisäisen hernarinkeittelijän itsestäni....
    Täällä ihmettelevät vaan aina että teen keiton vihreistä enkä keltaisista herneistä....on kuulemma outoa...
    En tiedä että maistuisko erilaisesta keltaisista, pitäsi joskun kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Hei! Huomioini kiinnittyi tuohon kohtaan että kaadat liotusveden pois. Miksi?

    Silloin kun olen kuivatuista herneistä tehnyt niin olen keittänyt sen siihen liotusveteen ja lisännyt tarvittaessa.

    VastaaPoista
  4. Heli, uskomattoman helppo ruoka, jonka päälle nama norjalaiset eivat ymmarra ollenkaan.

    Fjordinna, minakaan en ole koskaan kokeillut keltaisista. Eiko hernekeiton pidakin olla vihreaa?

    Lezzie, en tieda. Kai mina vaan aina heitan sen pois. Tai sitten en...

    VastaaPoista
  5. Hernekeitto; Parasta valmiskeittoa olen löytänyt täältä !!!
    Trondhjems ETTER, KJØTT og FLESK
    Kaikki vieraat ovat pitäneet siittä erittäin paljon jopa niin paljon että ostavat sitä mukaansa. Kesällä tilasin kavereille 30 purkkia valmiiksi kauppaa kun edelliskesänä ei ollut riittävästi "matkamuistoja" ;)
    Suosittelen on muuten hyvää.

    VastaaPoista
  6. Hernekeitto on ihanaa. Minulla on hernepaketti jo tuolla ruokakomerossa odottelemassa ensi perjantaita, sillä tytär tilasi sitä ensi viikonlopuksi kun tulee kotiin. Saamme syödä sen ihan kaksin ;) Mutta että raakaa sipulia sihen päälle...? Aika erikoisen kuuloista mutta mikä ettei ;)

    VastaaPoista
  7. Hernekeittoa, nam. Sattumoisin torstaina kävin työporukan kanssa läheisessä ruokalassa. Tietenkin hernekeittoa ja pannukakkua. Oli kyllä hyvää.

    VastaaPoista
  8. rakaa sipulia en syö vaikka maksettais :)
    Mut hernekeitto on namia.

    VastaaPoista
  9. Tykkäsin kamalasti hernekeitosta silloin kun vielä pystyin sitä syömään, nyt en ole moneen vuoteen sitä syöny ja herneiden kanssa saa muutenkin olla varovainen. Keitin keiton aina itse, tein siitä hyvin sakeaa. Minäkin liotin herneet yön yli jääkaapissa kun herne helposti happanee, mut en kyllä heittänyt liotusvettä pois vaan siinä keitin.

    VastaaPoista
  10. Hernekeitto on kyllä hyvää, kun sitä ei joka viikko tarvitse syödän. Belgialaisista kuivatuista herneistä ei oikein kunnon keittoa tule, joten Suomessa käydessäni kannan mukanani aina muutaman pussin "oikeita" herneitä. Lisään muuten minäkin raakaa sipulia soppani joukkoon.

    VastaaPoista
  11. Mieltä ei tahdo millään löytyä kokonaisia herneitä. Jalostajan tuliaiskeitto on jo syöty ja seuraavan kerran hernerokan himoissa pitääkin sitten taas keittää keitto itse. Hyviä herkutteluhetkiä!

    VastaaPoista
  12. Nam, hernekeitto on kylla hyvaa, varsinkin talvella!
    Onko toi kirja sama kuin elokuva "Eat, pray, love", jossa on Julia Roberts? Sen haluaisin nahda.

    VastaaPoista
  13. Tuula,olet voittanut ruokablogini arvonnan! Joten laita osoitteesi postilaatikkooni,niin voin lähettää sinulle palkinnon.

    Kokonaisia herneitä ei täälläkään löydy millään.Vain puolikkaita,mikä on kurjaa,sillä tykkään idätellä herneenversoja ja puolikkaista vain puolet itää.....

    VastaaPoista
  14. Hernekeitto on hyvää, kotona tyehty parasta. Laitan aina vähän porkkanaakin hernekeittoon. Nyt olen tehnyt myös linsseista samanlaista keittoa. Raakaa sipulia en ole kokeillut.

    VastaaPoista
  15. Aah, Emmin lemppariruokaa! :) Enpæs ole koskaan maistanut sipulia hernarin kanssa, pitææ seuraavalla kerralla muistaa.

    VastaaPoista
  16. Jos minulla ei ole mukana tuotua hernekeittoa teen sen ertestuing pussista. Hieman vaan laimentaa ja lihansyöjä kun olen,savukylkeä sekaan porisemaan.
    Sipulia en ole kokeillut.

    VastaaPoista
  17. Ari, kotiväki täällä tykkää myös tuosta ;).

    Minna, sipuli keitossa on ihanaa!

    Rita, torstain hernekeitto onkin perinne.

    Hannele, taytyy joskus kokeila sita keltaista.

    Oman onnen seppa, tuo olikin hyva vinkki: jaakaappiin likoamaan.

    Tuija, sipulia, jees!

    Johanna, erikoista, ettei saa kokonaisia herneita.

    Soile, sama kirja!

    Yaelian, miksi ne herneet pitaa puolittaa...

    Unelma, taytyykin kokeilla linsseja!

    Emmi, siellakin hernekeiton ystava!

    Avletto, jos tykkaat sioulista, niin kokeile. Niinpa, tuo ertestuing onkin varmaan hyva pikavaihtoehto.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.