tiistai 11. joulukuuta 2012

Viimeaikainen kuninkaallinen debatti

Kruununprinsessa Mette-Marit käväisi lokakuussa Intiassa hoitamassa kaksosvauvoja, jotka korvikeäiti (surrogat) oli saattanut maailmaan prinsessan ystäväpariskunnalle (homopariskunta). Ystävät eivät ehtineet saamaan viisumia, kun synnytys alkoi ja vauvat olisivat joutuneet olemaan yksin synnytysklinikalla. Niinpä prinsessa sai järjestettyä viisumin itselleen ja matkusti hoitamaan vauvoja ja toimitti vauvat klinikalta muualle.

Tästä on nyt sitten noussut joissakin piireissä kova keskustelu. Lähinnä keskustelu on pyörinyt surrogat-teeman ympärillä. Kuka käyttää ketä hyväksi jne. Myös prinsessan poliittisesta kannasta asiaan on keskusteltu. Kuninkaallisethan eivät perinteisesti osallistu Norjassa politiikkaan ja matkustamalla hän on antanut "julkisen mielipiteensä" asian puolesta.

Tässä kongehuset.no sivuilta asiasta:

Kronprinsessen i India

Den 23. - 28. oktober 2012 reiste H.K.H. Kronprinsessen til New Dehli, India, for å ta seg av to nyfødte barn som lå alene på et sykehus mens fedrene ventet på visum.
03.12.2012
Barnas fedre er nære venner av Kronprinsessen og en av dem er daglig leder i Kronprinsparets Fond på 80%, det resterende arbeider han i Det kongelige sekretariat. Kronprinsessen returnerte til Norge etter at barnas nære familie ankom og overtok ansvaret.
Ambassaden i New Dehli ble varslet om at hun kom på privat reise. Kronprinsessen bodde på hotell og reisen er betalt av private midler.
Kronprinsessen har ikke med dette tatt stilling i surrogati-debatten.
Kronprinsessen:
”Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris. Jeg opplevde dette som en slik situasjon.
For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre.
Etter å ha diskutert spørsmålet med mannen min, tok jeg min beslutning. Han var enig i at jeg burde dra.
Det pågår en viktig debatt i samfunnet om surrogati. For meg var dette ikke ment som et innlegg i denne debatten. For meg dreide dette seg om at jeg var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden.”

Kisu miettii menisikö ulos.

4 kommenttia:

 1. Luin tuon uutisen ja jo silloin mietin nouseeko kenties kohu. Olihan tuo "teko" kuninkaalliselle melkoinen kannanotto, mutta eiköhän hän toiminut ihan yksityisenä itsenään, mikäli kuninkaallinen nyt voi niin tehdä :)

  VastaaPoista
 2. Luin tuosta jossain.Minusta Mette Maarit toimi tässä ihanalla tavalla ja sai julkisuutta tuolle asialle,mikä ei ehkä ole ihan huono juttu.Täältäkin on homopariskuntia matkustanut Intiaan surrogaattiäidin synnyttämiä lapsiaan hakemaan ja aina se ei ole ollut helppoa.

  VastaaPoista
 3. Norjalaiset saisivat olla ylpeitä rohkeista prinsessoistaan, jotka ovat muutakin kuin muodin esikuvia. Molemmat uskaltavat ottaa kantaa kiistanalaisiinkin asioihin, seurata sydämensä ääntä ja näyttävät avoimesti tunteensa. Hyvä Mette-Marit ja Märtha-Louise!

  VastaaPoista
 4. Hieno juttu, että Mette-Marit saattoi auttaa ystäviään. Veikkaan kyllä, että hänellä oli asemastaan hyötyä, jotta sai matkansa järjestymään niin nopeasti. Tällaisia uutisia ja niistä noussutta kohua seuratessa tulee lähinnä mieleen, miten paljon heidän asemansa rajoittaa kuningasperheen jäsenten elämää, kun käytännössä kaikki on julkista ja aina pitää (oletettavasti) miettiä, miten kansa reagoi.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.