perjantai 21. joulukuuta 2012

Vielä joululahjoista

Norjalaiset käyttävät vuosi vuodelta enemmän rahaa joululahjoihin. Tänä vuonnakin kuulemma 2,5 kertaa enemmän kuin kaikki muut eurooppalaiset. Kyselyn mukaan jokainen norjalainen käyttäisi noin 6000 Norjan kruunua (eli noin 815 euroa) joululahjaostoksiinsa!

Joululahjat ovat tulleet kalliimmiksi. Lapsille (siis ihan kymmenvuotiaillekin) ostetaan iPhoneja ja iPadeja, puhumattakaan muista kännyköistä ja tietokoneista. Erityisesti kaikenlainen elektroniikka on suosittua joulukuusenaluskamaa. Muualla Euroopassa kuulemma ostetaan enemmän kirjoja ja vaatteita.

Ajatuksia herättävää...

Kuinka paljon sinä käytät rahaa joululahjoihin? Mikä merkitys joululahjoilla on sinulle? Kenelle annat joululahjoja? Kenelle haluaisit antaa joululahjoja?

Yksi hyvä vaihtoehto tässä:


Ja sitten varoituksensana niille, jotka ovat laittaneet pakettiin sen iPadin:

http://www.snotr.com/video/8965/

Mukavaa perjantaita!

18 kommenttia:

 1. Ohoh, mitä summia siellä käyttävät joululahjoihin. Minä ostan vaan 2:lle tyttärelle ja tytöntytölle, muille ei minulta lahjoja mene. no, jos ostan jotain itselle ;) mutta tosiaan ei kyllä kulu paljon. ei tietenkään ois varaakaan törsätä, eikä halua. Lapset tietenkin odottaa lahjoja, mutta pitääkö yhdelle lapselle olla monta lahjaa, eikö riitä yksi.

  Hyvää joulua sinulle sinne Norjan ihmemaahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tämä lahjahysteria menee ihan yli.

   Kiitos ja hyvää joulua sinnekin sinulle!

   Poista
 2. ja kun seurauksena tästä törsäämisestä ei ole suinkaan iloisia ja onnellisia lapsia, vaan lapsia, joista mikään ei tunnu enää miltään. Ja niitä b-luokan lapsia, joiden vanhemmilla ei ole varaa hankkia iPadia ja iPhonea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja ensi vuonna on lahjatoivomukset entistä isommat...

   Poista
 3. Huh huh, kuin pal rahaa laitetaan palamaan. Kuinka paljon tuossakin summassa on ihan jonnin joutavaa? Me ei olla enään vuosiin ostettu aikuisille lahjoja. Kahdelle lapselle vaan. Oiskohon multa mennyt lahjoihin, ehkä 70€.
  Hyvää Joulua sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinne! Varmasti lahjoissa on paljon niitä, jotka joutuvat ylimmälle hyllylle takimmaiseksi, eikä niitä koskaan käytetä...

   Poista
 4. En hötkyile joulun kanssa, pieni koriste tonttu on jossakin. Tosin ostin kaksi lahjaa yhteensä 100 kr syön ne itse jos kukaan ei hae. Jaa mutta lähetin minä juuri suomeen muutaman PDF-tiedoston jonka itse olin kirjoittanut;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole jaksanut hötkyillä tämän joulun kanssa. Enkä ehdikään, kun on niin paljon kirjoja luettavana ;).

   Poista
 5. Oho mikä summa. Ihan tollaisiin summiin en ole päässyt onneksi. Mutta juuri pakkasin lahjoja kassiin kun huomenna lähdetään. Kun on 5 kummilasta ja 3 eri paikkaa jossa Suomen lomalla asustellaan niin kyllä niitä lahjoja oli. Mutta usealle olen kutonut sukat, koirille leiponut pipareita, mutta kyllä me ollaan ostettu lahjoja myös. Ja kun on 3 lasta. Onneksi pienin on 1v ja hän tulee saamaan meiltä vain muutaman pienen paketin, mutta nuo isommat. Pari toivomusta ollaan täytetty, mutta onneksi he eivät sentään toivo tietokoneita tai puhelimia:) Toiselle löydettiin tänään alesta toppahousut ja kengät ja hän oli niistä tosi onnellinen ja sovittiin, että ne ovat osa joululahjaa:)
  Hyvää Joulua sinulle ja perheellesi. Vie hepoille terkkuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsetehdyt lahjat ovat kyllä ihania. Minä aloitin huopalapasten neulomisen vähän liian myöhään, joten en taida saada niitä kenellekään valmiiksi.

   Oikein mukavaa joulua teillekin!

   Poista
 6. Hurjaa on tuo lahjoihin menevä raha. Kyllä sitä näkyy palavan täälläkin. Hurjinta lienee erään isän kertoma tarina puhelinkaupassa. Otin kolmen tonnin lainan, että saan muksuille kunnon puhelimet.
  Me poistuimme noloina takavasemmalle, ei kehdattu sitä neljänkympin puhelinta ostaa, mentiin naapurikauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eipä ole varmaan ainut se isä siellä puhelinkaupassa, joka ottaa lainaa lahjoihin. Arveluttavaa..

   Poista
 7. No ei ihme että ihmiset ovat sitten stressaantuneita ja rahattomia. Me ostamme vain ihan omalle perheelle eli lapsille ja lapsenlapselle. Ja rahaa menee ihan vain muutama kymppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin stressaantuneita näin ennen joulua ja rahattomia sitten tammikuussa. Ei ihme, että alennusmyynneistä saa sitten tavaraa 70-80% alennuksella. Tai jo nytkin. Ostin kaksi lyhtyä eilen puoleen hintaan Felleskjøpetistä (täkäläinen Hankkija vai Agriako se nykyisin on).

   Poista
 8. Hankin lahjat vain lähipiirille, yksi paketti jokaiselle. Mielestäni olennaista on se, että lahja on valittu saajaa ajatellen, eikä se että näytetään (?) muille että näin iso kasa kruunuja MINULLA on varaa käyttää lahjoihin.
  Toinen asia, jota olen hämmästellyt, ovat lasten "joulukalenterit". Jos puoliakaan meidän vkl-lapsen jutuista joidenkin ystäviensä saamista kalenterilahjoista on uskomista, niin taitaa muutamilla vanhemmilla olla mopo karannut aika pahasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se joulukalenterijuttu saattaa ihan totta olla. Tyttäreni puhui samasta asiasta eräänä päivänä... Olin ihan pöllämystynyt. Eipä ihme sitten, että varsinaisiksi joululahjoiksi täytyy ostaa muutaman tonnin tuotteita...

   Poista
 9. Reilu 500 euroa meni lasten lahjoihin tana vuonna+jonkin verran miehen+pienimman kummityton lahjoihin(isommille kummilapsille en enaa ostakkaan). Kylla sita aina kuluu, mutta kylla se minusta on ihan kivaa ostaa lapsille lahjoja, kerranhan sita vaan pieni on ja lapsena joulusta ja joulupukin taiasta taytyy saada nauttia!

  Mari

  VastaaPoista
 10. Niin, norjalainen jouluhysteria menee kyllä tavalliselta tallaajalta yli ymmärryksen. Ymmärrän, että lapset ovat lapsia vain kerran ja että on ihana törsätä, jos kerran rahaa on - mutta... Joku tuolla sanoi, että tuloksena eivät ole onnelliset, kiitolliset lapset vaan aivan toisenlaiset.
  Minä olin niin tyly, etten 4 lapsellemme ostanut itse juuri mitään jouluksi, kun olivat pieniä. Mielestämme saivat kummeilta ja muilta kylliksi. Eivätpähän nukkuneet paperien keskelle kesken pakettien aukaisun, kun veljeni lapset aikoinaan. Minusta se oli tosi tylyä katseltavaa ja silloin päätin, että meillä ei ole tuollaista.

  Nyt kummien ja muiden lahjat ovat loppuneet, ja niinpä tarvekalut hankitaan aina jouluksi. Vaatteetkin osittain. Joku yllätys on mukana, mutta sovittua tarvetavaraa muutoin. Kyllä lapsetkin ymmärtävät mikä on kohtuullista ja mahdollista.

  Lasten joulukalenterijutun olen kuullut itsekin työpaikalla. Niin ne kuulkaa tekee! Ja myös isoille lapsille. Ja tytär kertoo, että koulussa on kaikilla 14-vuotiailla on iPodit ja iPhonet - siis kaikilla muilla paitsi häanelläa.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.