tiistai 15. joulukuuta 2009

Berlinerkranser

Pidan tanaan ylityovapaata. Tarkoitus oli vahan raivailla taalla, etta tulisi vahan siistimpaa jouluksi. Mutta kuten tavallisesti, raivaus ja varsinkin siivoaminen ei ole minun juttujani...

Tekaisin asken joulupikkuleipia, ettei jaisi sellainen olo, etta olisin vaan laiskotellut nain vapaalla. Isanta osti joulumyyjaisista tallaisia ja minun oli ihan pakko etsia netista ohje ja kokeilla tuleeko minun pikkuleivistani samanlaisia.




Tuli niista, ainakin melkein.

Tassa ohje teillekin. Oli kylla helppoja tehda.

2 kovaksi keitettya kananmunan keltuaista
2 raakaa keltuaista
90 g sokeria

Nama vatkataan keskenaan. Mina vatkasin vaan haarukalla...

Seokseen lisataan:
250g pehmeaa leivontamargariinia
350g vehnajauhoja

Taikina jaahdytetaan jaakaapissa. 

Taikinasta leivotaan pikkusormen paksuisia potkyloita. Ne jaetaan noin 10cm pituisiksi ja laitetaan "ristikkain" (katso kuvasta miten).

Kastele tai voitele valkuisella  ja sen jalkeen raesokerissa.

Paista noin 10min 190 astetta. 

12 kommenttia:

  1. Siis "kovaksi keitettya kananmunan keltuaista"?? Outoa. Olen aika monenlaisia pikkuleipia leiponut, mutta tuo oli ihan uusi juttu.

    VastaaPoista
  2. Kylla Anu, kovaksi keitettya kananmunankeltuaista :). Kun etsin ohjetta netista, niin minun piti selata yhden jos toisenkin ohjeen lapi, ennekuin uskoin moiseen minakaan.

    VastaaPoista
  3. Ensimmäinen kranssierä on uunissa. Annoin olla liian kauan taikinan jääkaapissa, oli hieman vaikea leipoa. Nyt jännitän tulosta.

    VastaaPoista
  4. Unelma, kerropa millaisia niista tuli!

    VastaaPoista
  5. Heippa, taas täällä blogissasi häiriköimässä.
    Kranssit onnistuivat hyvin, kunhan sain taikinan vähän notkistumaan. Käytin kransseissa margariinin sijaan voita, siitä syystä varmaankin taikina kovettui jääkaapissa liikaa. Tosin tuon voin ansiosta maku oli ihana. Tänään teen uuden satsin lapsille.
    Kiitos ohjeesta ja ideasta, oli kiva kokeilla uutta.

    VastaaPoista
  6. Hei minäkin teen noita! Ovatkin ekat joululeipomukseni sitten tänä vuonna ja hyvässä lykyssä vikatkin ;)

    Voikohan tuon raesokerin jättää pois, kun en tykkää siitä missään leipomuksessa? Jos laittais vaikka kanelisokeria tilalle?

    VastaaPoista
  7. Voi Unelma, olipa mukavaa, etta joku sai uuden ohjeen kaytettavakseen!

    Minna, noissa on niin vahan sokeria, etta niista ei varmaan tule tarpeeksi makeita vaan esim kanelilla. Mutta voithan lisata sokerin maaraa taikinassa. Tai voihan se olla, etta ne maistuu ihan hyvilta ilman ylimaaraisia sokereitakin.

    VastaaPoista
  8. Minä innostuin tänä vuonna tekemään viittä sorttia pipareita, mm. hiukan noiden kranssien malliin meneviä suomalaisia kaneliässiä ja saksalaisia vaniljasarvia.

    VastaaPoista
  9. Aivan kutkuttavan mielenkiitoinen ohje. Ja ihanan lyhyt ^^. Kopsasin jo odottelemaan. Ajattelin kokeilla tämmöisenä ja jos laittaisi vielä kaneliakin pintaan... sopisikohan? Aion kokeilla osaan.
    Onko teillä paljon pakkasta, täällä nyt sen kanssa elelty muutama päivä, hrrr...

    VastaaPoista
  10. Tuuluska, joku muukin ajatteli kokeilla kanelilla. Kylla se varmaan sopii noihin.

    Taalla on hirmupakkaset. Eilen laheni kolmeakymmenta, Tana aamuna oli "vain" 19 ;).

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.