lauantai 21. marraskuuta 2009

Brente mandler

Poltetut mantelit ovat takalainen jouluherkku. Joka joulu olen ostanut kalliilla kaikenmaailman joulumyyjaisista tata herkkua, kun meilla varsinkin isanta naista tykkaa kovasti. Tanaan tytto kysyi, etta eiko me aiti voitaisi tehda niita itse. Ja ei kun tuumasta toimeen.

Googlasin ohjetta. Loytyi polysokerilla ja tavallisella sokerilla tehtya. Kyselin isannalta (niinkuin han nyt tietaisi), etta kumpi on parempaa. Han vaitti tavallisellla sokerilla tehdyt paremmiksi.

Ohje:

500g manteleita (ihan tavallisia, kuorellisia)

0,5dl vetta

150g sokeria

1 rl voita


Lammita uuni 200 asteeseen ja paahda mantelit siella valilla sekoitellen niita noin 10-12 minuuttia.


Sekoita kattilassa vesi ja sokeri ja keita pienella lammolla noin 2-3 minuuttia.


Laita paahdetut mantelit sokeriveteen ja sekoita hyvin. Pienella lammolla sekoitellen manteleista tulee ensin harmaita. Tassa vaiheessa sekoitin niihin voin.


Laitoin mantelit sitten paistinpannulle vahan kovemmalle lammolle. Paistoi niita noin puoli tuntia koko ajan sekoitellen. Tarkoitus ei ole polttaa manteleita, vaan sulattaa ja ruskistaa se sokeri, joka on manteleitten paalla.

Kun mantelit olivat valmiita ja kauniin ruskeita, niin kaadoin ne leivinpaperin paalle jaahtymaan.


Mutta jottei ne jaisi jaahdyttyaan isoksi moykyksi, on jokainen manteli eroteltava toisistaan.

Jaahdyttyaan laitetaan mantelit kannelliseen purkkiin ja sitten yritetaan olla niita maistelematta ennen joulua ;).

Tunnin verran tuossa hommassa meni aikaa. Ilmankos ne maksavatkin, jos niita valmiina menee ostamaan.

En ole alkoholin ystava, mutta pidan siiderista. Tammoisen pullon sain puolitettua manteleita tehdessa. Tata saa ihan tavallisesta kaupasta, eika siina ole alkoholia kuin nimeksi.

11 kommenttia:

  1. Kiitos tuosta mantelireseptistä. Minäkin haluan kokeilla. Tallinnasta olen ostanut paahdettuja manteleita ja tykännyt. Sinun mantelin polttosi näytti onnistuneen hyvin. Kauniita ovat.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa mukavalta. Pitaa kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Paahdetut mantelit on myös minun herkkua ja olen miettinyt tulisiko itse tehden syömäkelpoisia. Nyt uskallan kokeilla, kiitos selkeistä ohjeista!

    VastaaPoista
  4. Onko tuo vesimäärä tosiaankin puoli desiä vai kenties puoli litraa?

    VastaaPoista
  5. Susadim, kylla se on puoli desia.

    Isannan mielesta olisi pitanyt antaa seista lammolla vielakin pitempaan kuin tuo puoli tuntia. Ajattelin kokeilla sittenkin seuraavan kerran polysorilla. Sen ohje oli vahan erilainen.

    VastaaPoista
  6. Vastavierailulla :-)
    Täytyykin lukea tämä sun blogi läpi, koska rekisteröinti Norjaan löytyy, ja jo pari kertaa on ollut suunnitteilla tulla sinne töihin!

    VastaaPoista
  7. Soile, tervetuloa tannekin! Siis minahan en ole sinun alalla, mutta olen seurannut useankin suomalaisen sairaanhoitajan "seikkailua" taalla :). Jos neuvoja tarvitset, niin voin antaa ainakin yhden osoitteen Suomesta, jolta voit kysella takalaisista systeemeista.

    VastaaPoista
  8. Kiitos ihanasta ohjeesta! Kiva tehdä noita vaikka joululahjaksi. Olen joskus manteleita ostanutkin ja olivat kyllä kalliita...mutta todella hyviä...Mukavaa viikon jatkoa!!!

    VastaaPoista
  9. Tirriliisa, tama onkin hyva joululahjaidea. Pyorayttaa vaan jostain kivasta paperista (kopioi vaikka jonkun joululaulun nuotteineen) sellaisen totteron ja laittaa sen tayteen manteleita. Koristelee jollain ja vips, hieno itsetehty lahja annettavaksi.

    VastaaPoista
  10. Meillä on kotona tähän asti paahdettu vain suolapähkinöitä, mantelit on paahdettu sellaisenaan, vaan tuo kevyt sokerointi onkin makean persolle hyvä idea. Täällä niitä saa kaupasta valkoisella pölysokerikuorrutuksella mutta niistä en erityisemmin pidä.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.