tiistai 15. syyskuuta 2009

Norjan parlamenttivaalit (Stortinget)

Tana aamuna saimme sitten herata siihen, etta Jens Stoltenberg jatkanee edelleen paaministerina. Hanen Arbeiderpartiet sai yli 35% aanista. Haastaja oikealta puolelta, Siv Jensen ja hanen Fremskrittpartiet (se Carl I. Hagenin puolue) sai vain noin 23% aanista. Erna Solbergin oikeistopuolue Høyre sai 17%.

Hallitukseen ottaa Stoltenberg mukaansa ainakin keskustapuolueen Senterpartiet (yli 6%). Kristilliset (Kristelig folkepartiet, se Kjell Magne Bondevikin puolue) olivat vaalien suuri haviaja. Vaikka eihan heilla koskaan suuri edustajamaara ole ollutkaan, vaikka Bondevik paaministeri olikin.

Minua kiinnostaa tama politiikka taalla. Vaikka en aanestaa voikaan suomalaisena. Norja ei salli kaksoiskansalaisuutta. Joten minusta ei tule Norjan kansalaista ennenkuin asia muuttuu. Kirjoitin aikoja sitten kirjeen kaikille puolueille kaksoiskansalaisuusasiasta. Ainut puolue, joka suhtautuu positiivisesti asiaan, on Sosialistisk Venstreparti.

Pojat ovat molemmat paattaneet hakea kansalaisuutta jossain vaiheessa. Vanhin joutuu hakemaan ammattivalintansa vuoksi. Toinen haluaa kayda armeijan taalla. Nuorimmaiselle asia ei ole viela ajankohtainen. Mutta hanta suututti kamalasti, etten saanut kayda aanestamassa eilen.

Tassa diagrammi vaalien tuloksesta.

Edit. Nyt puhuin puuta heinaa... vaalien suurin haviaja on Venstre.

2 kommenttia:

  1. Harmi kun teillä ei tuota kaksoiskansalaisuutta hyväksytä.Pitääkö poikien luopua Suomen passista? Onko heillä myös Israelin kansalaisuus?
    Luinkin täältä lehdistä,että ei suurempaa muutosta noitten vaalien jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Pitaa luopua Suomen ja israelin passeista. Vaan sen tuon Israelin kansalaisuuden kanssa on niin, etta senhan ne saa takaisin seuraavan kerran Israelissa kaydessaan ;).

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.