lauantai 18. huhtikuuta 2009

Karitsat

Lupasin kuvia ensimmaisista karitsoista. No tassa olisi kaksi kappaletta:


Mutta kuten tarkkasilmaiset huomaavat, niin tamahan on ihan huijausta. Eihan me karitsoja sisalla pideta! Naita ei ole synnyttanyt kukaan meidan lampaista.

Tarina kuuluu nain. Keskiviikkona eras meidan lampaista synnytti karitsan liian aikaisin eli karitsa oli kuollut. Samana paivana sen masusta "kaivettiin" 3 kuollutta lisaa. Lammas on kiltti ja silla on kauheasti maitoa. Niinpa isanta haki yhdelta tuttavalta yhden tanaan syntyneen ja toisen eilen syntyneen karitsan. Ne olisivat joutuneet elamaan ilman aitia joka tapauksessa pulloruokinnassa, koska ne oli kolmosia molemmat. Nyt meilla on sitten meneillaan adoptio. Viime vuonna teimme naita kolmosten adoptioita useampia taalla kotona omien lampaitten kanssa. Ja kaikki taisivat onnistua ihan hyvin. Tallaisia kauko-adoptioita on meilla tehty myos aikaisemmin.

Adoptio tapahtuu nain: Karitsa pestaan lampimalla vedella ja se ruiskutetaan adoptio-spraylla, joka muuten haisee ihan vaniljalta. Lammasta autetaan niinkuin se synnyttaisi ja myos sen nenaan on ruiskutettu sprayta. Siiten laitetaan karitsa imemaan. Ja vips, useimmiten homma on lahes tuolla hoidettu.

Tama kuulostaa ihan kauhealta oikeastaan. Ja minusta ainakin omien kolmosten adoptoiminen alussa tuntui ihan hirvittavalta. Itkua tikistin, kun jouduin olemaan mukana "lapsenryostossa". Vaan totuus on se, etta lampaalle ja karitsoille on parasta, etta lampaalla on vain kaksi karitsaa. Nain riittaa maitoa ja huolenpitoa molemmille tarpeeksi.

Etta talla tavalla alkoi tama rulanssi tana vuonna ;).

8 kommenttia:

 1. Tuohan oli mielenkiintoista!
  Voi lammasparkaa jonka kaikki karitsat olivat kuolleet, toivottavasti muitten kanssa menee paremmin!Vaniljalle tuoksuvaa adoptiospraytä! Mielenkiintoista! Ja nuo pikkuiset on niin suloisia!

  VastaaPoista
 2. Minkähän takia se pitää olla juuri vaniljan tuoksua, vai kävisikö mikä muu tuoksu tahansa?
  tämä oli tosi mielenkiintoista luettavaa.

  VastaaPoista
 3. Olipa uutta tietoa tuo adoptiotuoksu . Ilmeisesti se on jotakin samaa tuoksua mitä tulee karitsoimisen yhteydessä .Ei ennen tiedetty näistä asioista mitään .

  VastaaPoista
 4. Yaelian, naita sattuu, kun lampaitten maara on sen verran iso. Yleensa kaikki sujuu ihan hyvin.

  kirlah ja kyllimarjaana, luin uudesta adoptiospraysta, joka olisi kokonaan luonnontuote. Olisi mielenkiintoista kokeilla sita. Luulen, etta hajuksi on kai valittu vaan voimakas tuoksu, jonka alle jaa kaikki muut hajut. Vaniljan tuoksuhan on yleensaottaen miellyttava ainakin meista ihmisista...

  VastaaPoista
 5. Toooodella mielenkiintoinen juttu adoptiosta! Pitääkin kysyä meidän lammasfarmarisukulaiselta miten ne tuon täällä hoitavat, tuskin mitään adoptio-sprayta on myytävänä näillä kulmin.
  Karitsat ovat vallan herttaisia, voi että!

  VastaaPoista
 6. No jopas oli mielenkiintoista kuultavaa!

  VastaaPoista
 7. Tämä oli minulle kaupunkilaiselle ihan uutta. En ole koskaan kuullut lampaiden adoptiosta. Toivotaan, että kaikki menee hyvin.

  VastaaPoista
 8. Olipas mielenkiintoinen juttu ! En ole koskaan tälläista kuullut. Kiva jos useimmiten adoptiot onnistuvat.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.