keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Maailman onnellisimpien joukossa

Kuten kaikki ovat varmaan jo kuulleet, niin YK:n World Happiness rapotin mukaan on Norja maailman onnellisin maa. Paljon onnea vaan meille kaikille, jotka saamme täällä onnellisten maassa asua! Minä en ainakaan muuttaisi täältä minnekään, niin hyvin täällä viihdyn. Mutta miksi täällä on sitten niin hyvä asua? Yritän kirjoittaa raporttiin tukeutuen omista, henkilökohtaisista onnellisuuskokemuksistani täällä.

1. Bruttokansantuote henkeä kohti eli taloudellinen puoli
- näiden kahdeksantoista vuoden aikana on palkkani noussut melkein kaksinkertaiseksi
- vaikka sanotaan, että Norjassa kaikki on kallista, niin palkkani riittää kyllä kaikkeen mitä tarvitsen ja ylikin
- valtiontalouden vakavaraisuus tuo turvallisuuden tunteen ja rauhallisuuden elämään

2. Odotettavissa oleva terve elinikä
- terveenä pysymiseen auttaa varmasti osaltaan norjalaisten ulkoiluintoilu (muistan kun ihmettelin ensimmäisessä työpaikassani päiväkodissa jokaviikkoisia retkiä luontoon lasten kanssa, mukana oli aina eväät ja huonoa säätä täällä ei tunneta eli vaatteet sään mukaan)
- olen oppinut täällä retkeilemään luonnossa ihan eri tavalla kuin aikoinaan Suomessa
- norjalaisilla on myös jotenkin leppoisampi asenne työelämään ja matalampi stressitaso työn vuoksi on jokaiselle varmaan terveyttä edistävää

3. Vapaus
- demokraattisessa valtiossa ei tätä vapauskäsitettä tule edes ajatelleeksi arkipäivässä
- työssäni pakolaisten parissa kuulen maista, joissa vapaus tehdä haluamiaan asioita on tuntematon käsite
- me Pohjoismaissa asuvat emme aina muista kuinka onnellisessa asemassa me olemme: vapaus opiskella, vapaus mennä naimisiin kenen kanssa haluaa, vapaus muuttaa minne haluaa, uskonnonvapaus, vapaus sanoa ääneen mitä haluaa, vapaus päättää asioista omassa elämässään jne

4. Anteliaisuus
- norjalaiset lahjoittavat hyväntekeväisyyteen huimia summia
- monta kertaa vuodessa kerätään rahaa kaikenlaisiin hyväntekeväisyysjuttuihin (esim. syöpäjärjestöille)
- minäkin annan aina rahaa ovelle tuleville virallisille kerääjille
- lisäksi olen Plan-kummi ja Kivan kautta annan mikrolainoja kehitysmaihin

5. Sosiaalinen tuki
- yhteiskunta tukee heikkoja monenlaisilla tukitoimilla
- tottahan toki Norjastakin löytyy köyhiä, mutta eroja yritetään ainakin tasoittaa näilla tukitoimilla
- terveydenhoito sairaalassa on ilmaista, omalääkärillä käyminen maksaa tiettyyn rajaan asti minkä jälkeen sekin on ilmaista
- työni vuoksi olen joutunut tutustumaan tukitoimiin ja tiedän, että monenlaista apua on saatavana vaikeissa tilanteissa

6. Korruptiosta vapaa hallinto ja talouselämä
- olen viimeisten vuosien aikana kuullut aivan uskomattomia tarinoita korruptiosta maailmassa
- millaista on elämä maassa, jossa mikään ei mene eteenpäin ilman pieniä (tai suuria) palkkioita?
- tätä joutuu joskus harjoittelemaan uusien kansalaisten kanssa, jotka ovat tottuneet "ostamaan" kaiken

Kaikenkaikkiaan elämä Norjassa on monella tapaa leppoisaa ja elämäniloa löytyy arkeenkin. Norjalaiset ovat iloinen kansa, joiden seurassa viihdyn hyvin. Kun tutustut norjalaiseen kunnolla, niin sinulla on ystävä loppuelämän.


4 kommenttia:

  1. Oli mukava lukea hienoja asioita Norjasta. Minäkin olin Plan kummina monta vuotta, eläkeläisenä ei enää pysty, lopetin kun poika täytti 15v. Uskon hänen siellä jo pärjäävän.

    Hyvää ja onnellista kevättä sinulle.

    VastaaPoista
  2. Aina ei ymmärrä kuinka hyvin asiat Pohjoismaissa on. Esimmerkiksi meillä ei ole pyöräilyteitä - Suomessa ne ovat itsestäänselvyys. Liikuntaa saa ihan vahingossa Suomessa, täällä täytyy oikein erikseen ryhtyä.

    Mutta niin se on, että joka maassa on hyvät ja huonot puolensa. Hyväntekeväisyys on täällä uudessa kotimaassani iso juttu. Vähän väliä on jokin keräys tai tempaus. Toisinaan jo menee melkein stressin puolelle :)

    VastaaPoista
  3. Eläkkeelle jäävät työkaverini sanovat aina ensimmäiseksi ikäväksi asiaksi, että joutuu luopumaan työterveyshuollosta ja menemään julkisen sektorin asiakkaaksi. Näin siis pääkaupunkiseudulla Suomessa, jossa sentään on lääkäriasema lähellä. Kesämökillämme Itä-Suomessa voi olla julkisen sektorin lääkäripäivystys (kesäisin usein vieläpä lääketieteen opiskelija)jopa 70 kilometrin päässä. Kyllä lomalaisella välillä viivähtää ajatus paikallisissa iäkkäissä asukkaissa, miten he selviävät. Liuotushoitoa ei ainakaan saa kovin pian alkuun.

    VastaaPoista
  4. Laitoin pitkän kommentin, mutta ei tainnut tulla perille. Sain sähköpostiin viestin, että virhe. Toivottavasti kommenttini tulisivat perille. On niin kiva lukea sun postauksia.

    Terkkuloin,

    Johanna

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.