lauantai 24. elokuuta 2013

Vaaleja odotellessa

Norjassa on stortingsvalg eli eduskuntavaalit 9. syyskuuta. Taistelu äänistä on nyt pahimmillaan. Telkkarista tulee joka päivä jos jonkinlaisia vaaliohjelmia ja varsinkin puolueiden päämiehiä hiillostetaan mitä hankalimmilla kysymyksillä.

Edustajat valitaan stortingetiin neljäksi vuodeksi kerallaan. Ja heitä on siellä 169 kappaletta.

Viimeiset kahdeksan vuotta on puna-vihreä Jens Stoltenbergin hallitus ollut vallassa. Siinä on ollut mukana Arbeiderpartiet (työväenpuolue), Senterpartiet (keskusta) ja Sosialistisk Venstre Parti (sosialistinen vasemmistopuolue). Näissä vaaleissa on ennustettu voittoa lähinnä Høyre-puolueelle (oikeisto) ja ketä he sitten meinaavatkaan ottaa mukaansa hallitukseen mahdollisesti voittaessa. On puhuttu Fremskrittspartiet (vielä enemmän oikealla kuin Høyre), Kristelig folkepartiet (kristilliset) ja Venstre (vasemmisto). Jännittävää nähdä kuinka käy ja kuka voittaa.

Tänään oli työväenpuolueen paikallisehdokkaita kyläkaupalla jakamassa kukkia äänestäjille. Ja minullahan oli siinä sitten taas kerran hyvä tilaisuus pitää palopuhe sydämenasiastani eli kaksoiskansalaisuudesta, jota täällä Norjassa ei vielä ole. Eli Suomen kansalaisena en saa äänestää täällä, mutta kukkaset sain kumminkin ;).


13 kommenttia:

 1. Vai että siellä on vähemmän edustajia eduskunnassa kuin täällä. Joutais meillä todellakin pienentää eduskunnan kokoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se olla, että demokratia varmistuu paremmin, kun on enemmän edustajia. En tiedä.

   Poista
 2. Hyvä, hyvä! Siis palopuhe! Olin tosi onnellinen, kun Suomi hyväksyi kaksoiskansalaisuuden. Vielä kun saataisiin postiäänestys :)

  Kauniit ruusut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo aihe kun on lempiaiheeni, ollut jo vuosia. Muistan kyllä aina mainita politiikassa mukana oleville. Postiäänestys olisi nannaa. Mulla ainakin on turhan pitkä matka mennä täältä äänestämään Suomen vaaleissa.

   Poista
 3. Minä osallisuin viime vaalien jälkeen onnittelukorttikampanjaan: lähetin valitsemalleni kansanedustajalle kauniin kortin, onnittelin siitä että hänet oli valittu eduskuntaan.Laitoin siihen lisäykseksi, että äänestyslainlainmuutos kirjeäänestyksen läpisaamiseksi tällä vaalikaudella olisi toivottavaa, koska ulkomailla ovat matkat äänestyspaikkaan hankalia ja pitkiä. Puhuminen on hyvä, mutta puheet unohtuvat, SMS hukkuu satojen muitten tulvaan, mutta kaunis kortti herättää huomiota.
  Seuraatteko te ulkosuomalaisparlamentin työtä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurasin alussa tänne muutettua tuota ulkosuomalaisparlamentin työtä jonkin verran, mutta nyt on jäänyt. Kiitos kun muistutit!

   Hieno idea tuo onnittelukortti!

   Poista
 4. Syksyiset terveiset täältä kotisuomesta,Joensuusta.Aurinko paistaa ja on lämmintä....:)

  Tuija

  VastaaPoista
 5. Onko muuten niin, että kaksoiskansalaisuus oli aikaisemmin mahdollinen Norjassa? Siis myös aikuisilla, lapsillahan se on edelleen tietyissä tapauksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut mahdollista ainakaan niin kauan kuin minä olen asuut täällä... Sen aikaisemmasta ajasta en tiedä mitään.

   Poista
 6. Mitäs Arbeiderpartiet meinasi kaksoiskansalaisuudesta? Kovasti kaipailen itsekin mahdollisuutta olla sekä Norjan että Suomen kansalainen... Kuulin jossain radioreportaasissa, että syy yksöiskansalaisuusvaatimukseen on se, että aiemmasta kansalaisuudesta erkaneminen auttaa sopeutumaan Norjaan. Jotenkin tämä tuntuisi ainakin omalla kohdalla turhalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai ne nyt sanoo olevansa samaa mieltä juuri ennen vaaleja. Mutta eiköhän tässä olla menossa kaksoiskansalaisuuden suuntaan Norjassakin hitaasti mutta varmasti. Kyllä, olen kuullut saman argumentin, että kaksoiskansalaisuus vaikeuttaa integroitumista. Minusta se on puppupuhetta.

   Poista
 7. Minun tyttärelläni on kaksoiskansalaisuus. Toivon niin kovasti, että laki muuttuisi ennen kuin tytöstä tulee täysi-ikäinen eikä hänen tarvitsisi luopua toisesta kansalaisuudestaan.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.