keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Pihalle

Sunnuntaista lahtien olemme paastaneet lampaita karitsoineen ulos kauniiseen kevatilmaan pellolle.



Eihan siella paljon vihreata ole ja sekin vaha on syoty hetkessa. Mutta saavat lisaksi rehua. Ja kokemuksesta voin kertoa, etta pian alkaa ruoho aidan toisella puolella nayttamaan vihreammalta ja sitten kaydaan paivittain kerailemassa lampaita naapureitten pelloilta...

Mutta jos ilmat jatkuu yhta kauniina, niin parin-kolmen viikon paasta toivottavasti paasemme alkamaan ajamaan lampaita metsiin vuorille. Siella ne viettavat koko kesan laitumella. Kaymme niita aina katsomassa kesan mittaan. Ja siina tuleekin kuntoiltua oikein kunnolla. Lampaat kun kulkevat kymmenia kilometreja metsissa. Koskaan ei tieda mista kenenkin tapaa.


6 kommenttia:

  1. Kivaa näkyy lampailla olevan ulkona!
    Nyt pari tyhmää kysymystä:Miten löydätte ne kaikki lampaat sitten kun ne pitää kerätä talvea varten? Eikö ole lammaspaimenta? Ja eikö siellä metsissä vaani vaaroja, kuten susia tai muita lampaita hotkivia eläimiä?

    VastaaPoista
  2. Minunkin piti kysya etta ovatko ne ihan omin nokkineen siella?

    VastaaPoista
  3. Todella hienot maisemat teidän lampaillanne.

    VastaaPoista
  4. Yaelian ja anumorchy, meilla onkin syksyisen iso homma saada elaimet takaisin kotiin. Mutta kaikki lampaitten omistajat kerailevat lampaita yhdessa. Metsateitten varsilla on aitauksia, joihin lampaat kerataan. Lampaat tajuavat itsekin syksylla, ettei metsissa ole juuri ruokaa ja etsiytyvat paikkoihin, joista ne on helpompi hakea. Lisaksi kesaisilla retkillamme kaymme juttelemassa niille ja antamassa ruokaa, eika meilla oikeastaan ole koskaan ollut ongelmia saada niita viimeisiakaan kotiin. Jotkut jopa kavelevat kotiportista tanne itsekseen tiettyyn aikaan loppukesasta ja se on sellainen asia mika ihmetyttaa minua aina yhta paljon. - Metsissa on aika ajoin ilveksia, karhuja ja ahmoja, jotka saattavat tehda tuhojaan. Viime kesana emme menettaneet yhtaan niille. Nyt ovat sanoneet, etta meidan alueella on talvehtinut karhu... Mutta lampaat ovat kylla ihan yksikseen siella metsissa. Vahtijarjestelma on olemassa ja jokainen lammasfarmari vuorollaan on viikon kesassa vastuussa siita, etta kiertelee vahan metsissa. Se on sitten kiinni jokaisesta kuinka paljon. Me olemme siella itse koko kesan melkein paivittain. Joskus pienempia, joskus pitempia lenkkeja tehden.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.