lauantai 7. maaliskuuta 2009

Norjalaisista saduista

Blogilistaa tutkaillessani, huomasin, etta Antti Alanen oli kirjoittanut Ivo Caprinon DVD-boksista. Meilla kotona tuo boksi on ollut muutaman vuoden ja filmit on nahty monta monituista kertaa.

Tyoni vuoksi olen joutunut tutustumaan norjalaiseen lastenkirjallisuuteen paljonkin.

Ensimmainen tuttavuus oli (Suomessakin tuttu) lastenkirjailija Thorbjørn Egner. Hanen Kardemummakyla ja kolme iloista rosvoa Kasper, Jesper ja Joonatan. Tama kirja ja siita tehty naytelma lauluineen on edelleenkin suosikkini. Suomessa kavin katsomassa sen teatterissa saman kauden aikana kolme kertaa! Taalla katson teatteriversion joka joulu televisiosta. Laulut osaan enemman tai vahemman ulkoa. Ja melkein ulkoa koko tarinankin. Eraan talven aikana luin kirjan noin 30 kertaa lapi nuorimmalle lapselleni hanen toiveestaan... Eraan paivakodin seinille sain maalata suuria hahmoja ja rakennuksia Kardemummakylasta.



Kristiansand-nimisessa kaupungissa etelaisessa Norjassa on rakennettu Kardemummakyla. Siella on suosittu perhepuisto, jossa on kaiken muun lisaksi valtava elaintarha. Siella esitetaan joka kesa heinakuussa valtavan suosittua Kaptein Sabeltan-teatteria, johon liput taytyy varata nain alkuvuodesta, jos meinaa paasta juuri silloin kun haluaa. Suositeltava paikka kaikille lapsiperheille!

Thorbjørn Egner on kirjoittanut muitakin Suomessa tunnettua lastenkirjoja. Tarina hammaspeikoista nimeltaan Karius ja Baktus, seka Hyppelihiiri Myokki-Pyokkimetsassa (Hakkebakkeskogen). Todella suosittuja kirjoja molemmat taalla. Lisaksi han on sanoittanut ja kai saveltanytkin kirjoihin liittyvat laulut ja piirtanyt kuvat. Aikamoinen satuseta!

6 kommenttia:

  1. Hei, minä tulin heti katsomaan, että mitä Norjaan kuuluu... ainakin täällä on kaunis talvinen maisema vastassa....

    VastaaPoista
  2. Kolme iloista rosvoa ja Hyppelihiiri ovat niin tuttuja, mutta kirjailija ei ole jäänyt mieleen. En olisi arvannut norjalaisiksi. Tulipa sekin aukko nyt paikattua.

    VastaaPoista
  3. Minulla on juuri tuo sama kirja på svenska. Aivan samannäköinenkin, hiukan jo hailukat värit ja reunoista kulunut. Muistan siihen liittyvän laulunkin. Ihana kun muistitit tuosta! :)

    VastaaPoista
  4. Kasper Jesper ja Joonatan on tosi ihania satuhahmoja, olen lukenut kirjoja ja nähnyt näytöksenä.

    VastaaPoista
  5. Tervetuloa tannekin Marke! Kivaa!

    Sirokko, Susadim ja Yaelian, pidan T. Egnerin saduista, ne ovat vakivallattomia, mukavia kertomuksia. Vahan samaa kuin Muumit.

    VastaaPoista
  6. Nuo kolme rosvoa ja Hyppelihiiri olivat minunkin lemppareitani lapsena, luettiin ne läpi uudestaan ja uudestaan. Aivan ihania. Norjalaisiksi en olisi tunnistanut, mutta eihän lapsi kirjailijaa ajattelekaan, vaan satua!

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.