keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Koulun uskonnonopetusta ja sapattileipaa

Nuorimmalla lapsellani on talla viikolla ollut RLE (Religion, Livsyn og Etikk/Uskonto, Elamankatsomustieto ja Etiikka)- aineessa juutalaisuudesta. Tanaan oli koulussa paistettu sapattileipaa. Eli lettileipaa, kuten lapseni ilmaisi asian. Sitahan on sitten varkatty taalla kotonakin tana iltana, vaikkei sapatti viela olekaan...


Kun vanhemmat lapseni olivat koulussa, niin heilla uskonnonopetuksen nimena oli KRL (Kristendom, Religion og Livsyn/Kristinusko, Uskonto ja Elamankatsomustieto). Silloin oli opetuksen painotus kristinuskossa. Tama aine oli peruja Kristillisen puolueen (Kristelig folkepartiet) valta-ajalta. Mutta nykyisessa monikulttuurisessa Norjassa tama homma ei tuntunut oikealta ja asiasta keskusteltiin paljon. Niinpa aineen nimi vaihdettiin RLE:ksi ja kristinuskon osuus pieneni ja aineessa opetetaan enemman myos muista valtauskonnoista.

Vanhemmat lapseni aloittivat koulun Suomessa , eivatka osallistuneet uskonnonopetukseen vaan elamankatsomustietoon. Siksi tuntui vahan oudolta tama pakollinen kristinuskon opetus tanne muutettua. Nykyiseen jarjestelmaan olen henkilokohtaisesti tyytyvaisempi.

3 kommenttia:

  1. Ihan hyvä kun lapsille opetetaan myös muista uskonnoista. Hienot leivät teillä siellä on valmistumassa....

    VastaaPoista
  2. Minusta saisi antaa tasapuolisesti TIETOA kaikista uskonnoista ihan elämänkatsomuksen kannalta, voisi sitten aikuisena valita mieleisensä jos tuntee tarvitsevansa syvempää uskoa.

    VastaaPoista
  3. Yaelian ja Sirokko, olen ihan samaa mielta teidan molempien kanssa. Se, ettei opetus taalla saa enaa olla tunnustuksellista, on iso askel eteenpain.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.