lauantai 21. helmikuuta 2009

Fastelaven - laskiainen

Huomenna on taallakin sitten laskiaissunnuntai. Taalla ei tosin sita vieteta maessa, kuten Suomessa. Mutta laskiaispullia taallakin saa ihan kaupastakin. Mina rakentelin kaupan valmispullista, hillosta ja kermavaahdosta tallaisia herkkuja:


Laskiaisaikaan vietetaan taalla myos karnevaaleja. Paivakodissa lapset pukeutuvat karnevaaliasuihin ja kattoon on ripustettu pussi, jossa on kissan kuva. Pussia lyodaan kepilla ja samalla sanotaan: "Slå, slå, bare prøv å slå, katta ut av sekken nå, slå!!!" Lopulta joku onnekas saa pussin rikki ja vips! lattialle lentaa pussista iso kasa karkkipusseja.

Tama laskiaisen karnevaaliaika on kai enemman keski-eurooppalaista perinnetta. Enpa muista, etta olisimme viettaneet sita Suomessa.

7 kommenttia:

  1. Kyllä on sinulla mukavan opettavainen blogi. Näin ruotsinopena on hyvä tietää norjalaisestakin kulttuurista, se on minulta jotenkin jäänyt vuosien saatossa vähemmälle huomiolle.

    Enpä tiennytkään, että norjalaisetkin viettävät laskiaista karnevaalien tapaan kuten Saksassa. Toivottavasti ei Suomeen sellainen tule, riittäköön meille vappukarnevaalit.

    VastaaPoista
  2. Kirlah, *kumartaa* kiitokseksi. Mukavaa, jos naista kirjoituksistani on jotain hyotyakin!

    VastaaPoista
  3. Huomenna meilla vaannetaan pullaa kanssa- Suomesta toin kesalla marsipaaniakin etta sita varmasti on laittaa sinne valiin vadelmahillon ja kermavaahdon kera;)

    Hyvaa viikonloppua Norjaan!

    VastaaPoista
  4. En tiennytkään että Norjassakin vietetään laskiaista ja pullien kanssa myös.Tuo karkeilla täytetty kissa tuo ihan mieleenPiñatan , jota käytetään juhlissa latinalaisamerikkalaisissa maissa.

    VastaaPoista
  5. Hyvaa viikonloppua teillekin sinne aurinkoon Ebrufin! Toivottavsti pullat maistuu.

    Yaelian; laskiainen on uskonnollinen juhla taallakin, paastoon laskeutumista ennen paasiaista.

    Unohdin muuten mainita, etta taalla tehdaan myos fastelavenris, joka ei ole mikaan riisiruoka ;), vaan oksia, jotka koristellaan samaan tapaan kuin Suomessa palmusunnuntaina. Mutta ne ovat vain koristeita, eika niilla virvota.

    VastaaPoista
  6. Hyvää laskiaista sinnekkin ! Meillä ei sitä täällä vietetä, vaikka karnevaaliaika onkin kyllä katolisissa osissa maata.

    Omassa lapsuudessa laskiaisena vaan laskettiin mäkeä , syötiin pullia ja hernesoppaa:)

    VastaaPoista
  7. Marjut, niin hernekeittohan se kuuluukin laskiaiseen!

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.