maanantai 29. joulukuuta 2008

Saamelaiset

Suomessa asuessa en oikeastaan ajatellut sen enempaa, etta Suomessakin asuu saamelaisten kansa. Kansa, jolla on oma rikas kulttuuri ja kieli.

Tanne Norjaan muutettuani on saamelaisista tullut minulle rakas sukulaiskansa, jonka kulttuuria ja tapahtumia seuraan mielellani televisiosta ja lehdistosta. Oslossa kokoontui aikoinaan suomalaisten lasten kerho SAAMELAISELLA paivakodilla. Televisiossa esitetaan saamenkielisia lastenohjelmia ja uutisia. Norjassa on useita julkkis-saamelaisia, kuten nayttelija Mikkel Gaup, laulaja Mari Boine, motocross-tahti Ailo Gaup, vain muutamia mainitakseni.

Eilen katsoin filmin Kautokeino opprøret, joka kertoo 1852 tapahtuneesta saamelaisten kansannoususta. Suosittelen. Todella hyva filmi, jossa on useita hyvia nayttelijasuorituksia.

6 kommenttia:

  1. Tuo saamelaisten kansannousu 1800-luvulla on mulle ihan tuntematonta, olisi mielenkiintoista nähdä tuo leffa. Ehkä pirate bayn kautta sais sen ladattua....

    VastaaPoista
  2. ja sieltähän se löytyikin.....

    VastaaPoista
  3. Tuossa filmissa on muuten vahva naisnakokulmakin. Taidan katsoa filmin uudestaan tanaan... :) Kiva kun saat sen ladattua.

    VastaaPoista
  4. Löysin tänne vasta nyt, kiva että avasit tiet sillekin suunnalle. Norja puuttuu muuttolintujen listaltanikin, saakos tämän linkittää?

    VastaaPoista
  5. Huomasin vaan että se on tosi hidas latautumaan,mutta kai se joskus ´sitten sieltä tulee.....

    VastaaPoista
  6. Tervetuloa vaan mukaan lukijaksi Sirokko! Ei meita norjalaisia niin kauheasti tunnu olevan taalla blogimaailmassa...

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.