lauantai 23. heinäkuuta 2011

Epätodellista

Heräsin äsken ja laitoin taas telkkarin päälle. Katsoinkin uutisia eilen seitsemän-kahdeksan tuntia. Mutta tämän aamun uutinen Utøyan uhrimäärästä oli aivan epätodellinen: 80 kuollutta!!! Keskustan autopommi olikin vain pieni osa tätä hirvittävää tekoa...

Pääministerillä (Jens Stoltenberg) on ollut vaikea vuorokausi. Utøya on ollut vuosikymmenet työväenpuolueen kesäleirin paikka, jossa hän on ollut osallistujana itse nuoresta iästä lähtien. Pääministerin isä (Thorvald Stoltenberg) on profiloitunut työväenpuoluepoliitikko ja diplomaatti, joten työväenpuolueen politiikka tuli aikaisin tutuksi nuorelle Jensille. Hänen piti olla Utøyalla puhujana tänä viikonloppuna.

Pääministeri puhui eilisessä puheessaan kansan yhdessä pysymisestä. Kovin moni norjalaisista ystävistäni Facebookissa oli liittänyt Norjan lipun kuvan profiilikuvaansa. Tai osallistuvat tapahtumaan: Tenn et lys for de døde og skadde etter tragedien i Oslo og Utøya. . eli sytytä kynttilä tragediassa kuolleille ja loukkaantuneille.

Pääministeri pitää juuri nyt lehdistökonferanssia ja puhuessaan Utøyan tapahtumista hän on hyvin liikuttunut. Hänen nuoruuden kesäparatiisistaan on tullut helvetti muutamassa hetkessä.

Jos tekijä on toiminut yksin, muistuttaa tapahtuma Suomen kouluammuskeluja. Tästä asiasta mainittiinkin jossakin radiolähetyksessä. Ainoa ero niihin on se, ettei tekijä tappanut itseään.

Päivitän varmasti päivän mittaan näitä juttujani. Mutta tämmöisiä ajatuksia herättää tapahtumat juuri nyt.

9 kommenttia:

 1. Samalla uutisella lähti käyntiin minunkin päiväni. Tuollaista on vaikeaa uskoa edes todeksi, niin sairas ja raaka teko oli. En käsitä näitä viattomiin ihmisiin kohdistuvia iskuja, miksi näin monen viattoman nuoren elämän piti päättyä aivan liian aikaisin.

  VastaaPoista
 2. Uutisia seurataan täällä Suomessakin tiiviisti ja Facebookissa on kovasti noita osanottoja asian tiimoilta. Täysin mahdotontahan tällainen on ihmismielen kautta ymmärtää - vasta joskus historian ja ajan antamien tulokulmien kautta se ehkä mahdollistuu. Perheille, joita tragedia koskettaa toivoo vain kovasti voimia kestää tämä aika ja löytää joskus uudelleen uskoa tulevaan. Heidän taivailtaan tähdet ovat nyt kyllä sammuneet.

  VastaaPoista
 3. Niin surullista. Ja aivan käsittämätön uhrimäärä siellä saarella, ja vielä nuoria :-(

  VastaaPoista
 4. niinkuin meilasin sinulle,aivan epätodellista ja uskomattoman traagista mitä tuolla saarella tapahtui.

  VastaaPoista
 5. Voi apua! Minà olin tietoinen vain about 10 kuolleesta, joka sekin oli jo liikaa, mutta 80!!! Jààn seuraamaan postauksiasi tàstà :D

  VastaaPoista
 6. Täällä Montrealissakin seurataan tapahtumia jatkuvasti uutisissa. Todellakin, aivan epätodellisen tuntuista oli kuulla, miten uhriluku yhtäkkiä nousi 10:stä 80:een. Mies siitä kertoi, ja pyysin toistamaan pari kertaa. Miten voi hulluja maailmassa ollakin.

  VastaaPoista
 7. Hieraisin silmiäni aamulla, kun luulin sen nollan olevan harhaa siinä kasin jälkeen. Nythän luku on jo 85+7. Järkyttävää ja niin epätodellista.

  VastaaPoista
 8. Huh helpotus että pojat ovat luonasi! He tulivat heti mieleen kun kuulin kesämökin radiosta Oslon kamalista tapahtumista. Kaikkea hyvää teille kaikille!

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.