tiistai 5. maaliskuuta 2013

Kätilön hommissa

Isäntä joutui lähtemään kokoukseen "hevon kuuseen" asti eilen iltapäivällä ja tulisi takaisin puoliltaöin. Ja eikö ollutkin sitten yksi lehmistä poikimista tekemässä...

Lampaitten kanssahan minusta tuli jo "ammattilainen", enkä juuri ottanut pulttia näistä synnytyksistä. Tuli kai niitä muutama sata hoidettua meidän lammaskautena. Vaan lehmän synnytystä en ollut vielä nähnyt livenä.

Onneksi kaikki sujui hyvin ja klo 22.30 syntyi uusi pieni elämä meidän halliin. Muut lehmät tulivat toivottamaan uuden tulokkaan tervetulleeksi haistelemalla ja nuolaisemalla. Kun olin aikani seurannut, että emo ottaa pienokaisensa hoitoonsa, niin sain lauman johtajalehmältä selvän käskyn lähteä kävelemään tapahtumapaikalta. Aika jännä tapaus sekin.

Hallissa oli himmeä valaistua ja kuvat ovat kovin epäselviä. Mutta siinä se nyt on, vastasyntynyt:Kävin aamulla katsomassa hallissa ja isäntä oli laittanut äidin ja pienokaisen omaan aitaukseen. Siellä ne saavat olla omassa rauhassa vähän aikaa. Eli kaikki hyvin.

Mukavaa tiistaita! Minä lähden tästä taas kurssille.

11 kommenttia:

 1. No Onnee teidän uudelle. Jääkö se teille, vai meneekö teuraaksi? Kyllä mulla ois kyll mennyt sormi suuhun ja oisin varmaan vähintää pyörtynyt siinä tuoksinassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille jää kasvamaan ainakin puoleksi vuotta. Sitten joko jää tänne sonniksi tai lähtee elävänä jollekin muulle tilalle.

   Poista
 2. Voi että pitää olla suloinen :) meillä ei tänä keväänä karitsoja tule ihan säästeltiin omia voimavaroja vaan ensi syksynä kyllä laitetaan jokunen lammas ja vuohi "mies" vierailulle. yhtä mullikkaa kyllä jo tuossa varailin nyt kevääksi.
  Ja rapsuttelehan meitin puolesta pienokaista ja onnellista "äitiä"

  VastaaPoista
 3. Onnea pienokaisesta.
  Kuinka ne sinulle kertoi että pois vain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johtajalehmä alkoi lähestymään useamman kerran minua ja murahteli. Tajusin heti, että olisi parempi kadota näkyvistä. Ihmeellisiä nuo elukat. Pitävät huolta laumastaan lehmätkin.

   Poista
 4. Onnea pikku vasikan johdosta.Laita sitten vähän parempi kuva pikkuisesta kun jaksat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän saada aikaa kuvailuun tällä viikolla.

   Poista
 5. Reippaita tyttöjä! Sekä sinä ja lehmä-äiti :). Onneksi kaikki meni hyvin. Jännä juttu tosiaan, että johtajalehmä lähetti sinut pois paikalta. Ehkä niillä on jotkin omat rituaalit eikä ne halua ihmisiä häiritsemään - kuka tietää? Toivon uudellle vasikalle hyvää elämää - kuinka kauan se sitten kestääkään.

  VastaaPoista
 6. :). Synnytyksen ollessa käynnissä sain aivan rauhassa seisoa ja katsoa, että kaikki menee hyvin. Kun muut lehmät olivat käyneet "hyväksymässä" pikkuisen lauman jäseneksi nuolaisulla, niin sitten alkoi se minun pois ajaminen. Luulen, että lehmillä on jonkinlainen suojelemisvaisto noita pieniä kohtaan.

  VastaaPoista
 7. No nyt olet sekä nähnyt, että kokenut.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.