sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Pålegg - Muutakin leivänpäällystä

Aamun postauksessa kerroin uudesta leivänpäällys-löydöstäni.

Ajattelin, että ehkä teitä kiinnostaa mitä muuta meidän jääkaapista löytyy leivän päälle. Ainakin nämä löytyivät jääkaapista tänään.

Mätitahnaa kahdenkinlaista (aika mietoja variantteja molemmat), pekonisulatejuustoa, majoneesia esim. tomaattimakrellin päälle:


Erilaisia hilloja. Mansikkahillo ei ole kuvassa, mutta se on hyvää tavallisen juuston tai ruskean juuston alla.


Ruskeaa Millom juustoa (se on ihan uusi ruskeajuustomerkki) ja tavallista ihan mautonta vaaleaa juustoa. Ruotsalaiset vaaleat juustot ovat ihania, vaan ne on haettava Ruotsista...


Falukorvhan on ruotsalaisille tuttu, tanskalaista salamia,tavallista salamia ja vasikanleikettä.


Kaikenlaisia päällysteitä yhdistellään. Monet tykkäävät esim italiansalaatista tai punajuurisalaatista leivän päällä. Banaanin voi viipaloida voilla voidellun leivän päälle ja se maistuu taivaalliselta. Samoin on ihanaa hapokkaat omenaviipaleet norjalaisen Jarlsberg-juuston päällä.

Mutta se leipä on sitten oma lukunsa. Ei ole minusta ruisleivän voittanutta. Ja sitähän ei täältä saa mistään. Onneksi löytyi tuon karppauksen (jota en tosin ole enää juuri muuten harrastanut) mukana erilaiset siemenleivät ;). Mutta aina ei jaksa olla leipomassakaan...

20 kommenttia:

  1. Kaikkia herkkuja sieltä löytyikin! Oispa meijänkin jääkaapissa aina tollanen valikoima :D Ite tykkään tosi paljon katkarapusalaatista leivän päällä. Sellainen majoneesipohjainen missä on munaa kans. Mutta millasta on ruskea juusto??

    VastaaPoista
  2. Ai niin piti vielä sanoa että täällä sanotaan álegg :)

    VastaaPoista
  3. Miltsu, brun ost on ruskeaa vuohenjuustoa. Todellinen norjalainen erioisuus. Sisältää paljon rautaa. Se on makeaa ja siina on aavistuksen toffeen maku. Siis ei se kamalan makeaa ole, mutta vähän. Mutta sopii todella hyvin esim vohveleitten päälle. Ja ihan tavallisesti leivänkin päälle.

    VastaaPoista
  4. Miltsu, täälläkin saa erilaisia valmiita katkarapusalaatteja.

    Opinpahan uuden islantilaisen sanan, kiitos!

    VastaaPoista
  5. Kaikenlaista voi tosiaan leivän päälle heittää. Itse laitan yleensä kurkkua ja juustoa. Joskus tomaattia tai salaattiakin.

    Täältä saa ruisleipää, mutta ei niin hyvää kuin Suomesta. Valikoima on kuitenkin laajentunut sinä aikana, kun tänne muutimme.

    VastaaPoista
  6. Mun mielestä banaaniviipaleet ja kaneli on suurta herkkua paahtoleivän päällä. Ja Ruotsissa ostin sillointällöin patongin jonka sisällä oli lihapullia ja punajuurisalaattia, nam.

    VastaaPoista
  7. Lapsena me käytiin usein Ruotsin puolella ostoksilla. Näkkileipää, voita, sokeria, vehnäjauhoja, mehuja, hilloja, karkkia, juustoa,teetä,keksejä jne. Osa tuotteista oli halvempia, mutta osa ostettiin vaan sen vuoksi, että sai vaihtelua Suomen valikoimiin!

    Norjassa taitaa olla hintataso korkeampi kun Suomessa, vai onko? Siis elintarvikkeissa.

    VastaaPoista
  8. Elegia, minä en ymmärrä kun Fazerin ruisleipää saa Ruotsista, muttei täältä. Taidan kirjoittaa Fazerille.

    Soile, tuo banaani oli mulle ihan uusi juttu täällä.

    Tillariina, kyllä kai täällä on kalliimpaa. Mutta olen huomannut Suomessa käydessä, että hinnat sielläkin ovat nousseet ihan kamalasti. Ruotsissa oli ruoka halvempaa kuin täällä, huomasin taas lomalla siellä.

    VastaaPoista
  9. Onpas monenlaista leivänpäälistä. Nuo tahnat ja kaviaarit ei taida olla Suomessa niin suosiossa, vaikka niitä täältäkin saa.
    Eikö tuo ruskea juusto ole aika hm voimakastuoksuista? Minulla on sellainen mielikuva lapsuudesta.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi, piti ihan mennä haistelemaan :D. Tuo uusi Millom on aika miedon hajuinen, mutta kun oikein ajattelen, niin G35 on kyllä aika voimakastuoksuinen.

    VastaaPoista
  11. Jahas mulla jäi nimikirjaimet pois tuosta yltä. Olin lapsena/teininä nimittäin yhdellä kielileirillä, jolla oli myös norjalaisia, ja heillä oli omat eväät... siis tuota ruskeaa juustoa...ja ainakin teinin nenään se tuoksui aika voimakkaalta. Isä toi myös jostain työmatkalta sitä ja meni muistaakseni hiirenloukun syötiksi...Ei sitä kukaan voinut syödä, vaikka vanhemmat olivat ammatikseen juustojen ja ruuan kanssa tekemisissä, ja meillä syötiin yleensä kaikenlaisia juustoja.

    OP

    VastaaPoista
  12. OP, minun ainakin piti opetella brunostin syöminen. Otin ensin ihan pienen palan suuhun ja ihmettelin, että voiko tätä syödä. Mutta nyt kylla ihan tykkään siitä.

    VastaaPoista
  13. Tuula voin tuoda sulle seuraavalla kerralla kun tuun käymään Suomessa sillain että palaan suoraan Norjaan satsin ruisleipää jos haluat! :) Liikun kesäkuussa nimittäin Suomi-Norja matkaa autolla joten sinne mahtuu jos tarvetta on.

    VastaaPoista
  14. Satu, ihana juttu. Pidetään yhteyttä. Menen kyllä itsekin jossain vaiheessa kesää varmaan Suomeen.

    VastaaPoista
  15. Ihania herkkuja jääkaapistasi löytyy. Ruisleipä on kyllä hyvää ja kun lähden lomareissulle, otan sitä yleensä mukaan. Vaikka aika ihania leipiä muualtakin löytyy. Taidan tänään mennä kauppaan ja ostaa jotain tuollaista tahnaa pitkästä aikaa. ..kiitos vinkistä. Iloista päivää!

    VastaaPoista
  16. Kaikkea hyvää. :)
    Enpä ole koskaan tajunnut kokeilla banaania leivän päällä.
    Ruisleipä on kyllä ihanaa. Ja Suomessa taivaalliset valikoimat.
    Mä oon opetellu tekemään itekin, pari kertaa kokeillut. Hyvää tulee niinkin.

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  17. Mikä valikoima! Meiltä löytyy perusjuustoa, kinkkuviipaleita ja tomaatteja sekä kurkkua. Tuo ruskea juusto kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  18. Riitta Sinikka, eilen laitoin viestiä Ruotsin Fazerille ruisleivästä. Sain vastauksen nyt aamulla. Vaan niitten piti lähettää viestini eteenpäin Suomeen, jossa olisivat ehkä enemmän tietoisia asioista.

    Sumi, minäkin aina välillä leivoin aikaisemmin ruisleipää täälläkin. Vaan nyt on vähän jäänyt ja ei taida olla pakastimessa juurtakaan enää. Vaan saahan sen tehtyä vaikka hapankorpusta ja niitä saa täältäkin.

    Terhi, tomaatit ja kurkut unohdin kuvata ;).

    VastaaPoista
  19. Mulla on lyhyt, vain 110km, Kilpisjärvelle. Tänään poikkesin siellä ostoksilla: ruisleipää, Voimariinia, Emmentalia sekä savukalaa. En ole ainakaan vielä tykästynyt täkäläiseen savukalaan.
    Teimme töissä viikonloppuna lämpimiä voileipiä. Omani päälle laitoin ah niin ihanaa brunostia. Ja mitä katseita sain osakseni ;-). Mutta se oli niiin hyvää :-)

    VastaaPoista
  20. Mun leivälle tulee melkein pelkästään juustoa, olen niin juustofani. Mikään ei voita yhdistelmää Oululaisen ruisleipä ja Oltermanni! Oispa sitä nyt! :)

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.