torstai 4. huhtikuuta 2013

Lemmikkieläimen vaikutus terveyteen

Muistin tuossa kissaa paijatessa lukeneeni eläinten positiivisesta vaikutuksesta ihmisten terveyteen. Esimerkiksi kissan tai koiran silitys saa kuulemma aikaan samanlaista hyvänolon tunnetta kuin joillekin liikunta. Eli endorfiineista olisi siinäkin kysymys.

Olen myös lukenut terapiakoirien käyttämisestä vanhainkodeissa ja psykiatrisilla osastoilla. Vanhukset juttelevat mielellään koirien kanssa. Koiran läsnäolo rauhoittaa levotonta ja virkistää masentunutta.

Jossain tutkimuksessa taas mainittiin koirien läsnäolon laskevan korkeaa verenpainetta ja hidastavan nopeaa pulssia. Myös vaikutusta uniongelmiin, päänsärkyyn, masentuneisuuteen, rentoutumiseen ja ruuansulatukseen on huomattu esiintyvän. Siinäpäs lääke yhteen jos toiseenkin vaivaan!

Oletko sinä huomannut eläinten tervehdyttävän vaikutuksen?

Tässä kaksi meidän terapiaeläimistä:

Lempeä Ebba
 ja

Katti Kamala

24 kommenttia:

 1. Kyllä ne vaan vaikuttavat,positiivisesti:)

  VastaaPoista
 2. Voi kyllä!!! Just tulin hevosia ruokkimasta ja jokainen nälkäinen jaksoi myös tervehtiä minua - voi että siitä tuli taas hyvä olo.... Hevosten lähellä oleminen rauhoittaa ja asiat menevät oikeisiin mittasuhteisiin. Samoin tietysti nämä viisaat sisäkissani, ja nuo kaksi uutta ulkokissaani :D. Nyt minua tervehditään iloisesti sekä ulos mennessäni että sisään tullessani.... Ja hyvät naurut sain aamuyöllä kun kettu kiusasi - tai ehkä leikki hirvikoiran kanssa :). Jospa tuosta hauskasta ketusta kesyttäisi lemmikin itselleen?

  Mutta kyllähän eläimiä käytetään aika paljonkin terapiassa. Suomessa eräs opettaja sai luvan ottaa kaksi leonbergin koiraa luokkaan ja se oli selvästi rauhoittanut levottomia oppilaita. Hevosia käytetään paljonkin ja sitten niitä ihania alpakoita! Suomessa on yksi kollega, joka tekee alpakkaterapiaa :). Se on tulevaisuuden unelma-ammattini :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Italialainen Fabio Manzetti Nesoddenissa järjestää mielenkiintoisia hevoskommunikaatiokursseja. Lähdettäisiikö sinne kurssille Hanne? http://www.manzetti.it/www.manzetti.it/Undervisning.html

   Poista
  2. onpa mielenkiintoista! Tuonne mennään! Mulla kävi viime Suomen reissulla niin, että jos aloin stressaantua kaupungin hälinässä, palautin mieleeni nämä hevoset ja rauhoituin heti. Huomasin hengittäväni syvään ja tuntevani syvää sisäistä rauhaa. Runollista ehkä, mutta se oli ihan totta. Vähän jopa mystinen kokemus!

   Poista
 3. Katti Kamala on ihana! Eläimillä on ihmisiin supervoimia! :)

  VastaaPoista
 4. Tuo on niin totta. Eläimillä on valtavan suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Ja tuottaa suuresti iloa. En luopuis näistä murusistani mistään hinnasta.

  Kuulin tuttavaltani miten vanhainkodilla vanhus joka ei reagoi mihinkään millään muotoa. kissa kun tulee syliin, niin vanhus reagoi siihen silmillään ja nostaa kättä silittämään. eikö olekin hienoa, mitä eläin saa aikaan.

  Eläinterapiaa parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut aivan samanlaisista tapauksista vanhainkodeissa.

   Poista
 5. Minulla noita positiivisia vaikutuksia esiintyy jo kun katson sinun ajureidesi kuvia. Ovat niin halittavia, että. Ja katti kamalakin näyttää ihan joltain muulta kuin kamalalta. OP

  VastaaPoista
 6. On kokemusta. Kävin ratsastamassa viikonloppuisin kotipaikkakuntani psyk.sairaalan terapiahepoilla kun niillä ei ollut töitä viikonloppuisin. Siis olivat ihan oikeita terapiaheppoja:) Niin rauhallisia ja ihania. Muistan kun olin raskaana ja aina paha olo ja iskiaskipuja, mutta kun hepan selkään kiipesin niin en muistanut koskaan kipeä olleenikaan:) Ja sitä psyykkistä vaikutusta.... kyllä kun karvakaveria rapsuttelee niin tulee hyvä olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uskon varsinkin eläinten psyykkiseen parantamiseen. Ja jos psyyke on kohdallaan, niin muutkin kolotukset vähenevät.

   Poista
  2. Kalamuija: olen ollut opiskeluaikana harjoittelemassa Paloniemessä pari kuukautta - taitaa olla ainoa sairaala Suomessa, jossa on omia terapiahevosia. Ihan hevosten takia matkustin aamuin illoin lähes pari tuntia....onneksi olin hyvä nukkuman bussissa. Silloin oli terapiahevosina Kerppu (?) ja Pahe ja sellainen inkkariponi, jonka nimeä en muista. Tuttuja hevosia ja tuttuja ihmisiä siellä :).

   Poista
  3. Juurikin Kerppu ja Pahe:) Ihan parhaita heppoja. Ja tosiaan eivät tehdään töitä viikonloppuisin niin mä kävin kaverin kanssa siellä joka su. Kun otettiin hepat sisään ja ruokittiin niin saatiin ratsastaa ilmaiseksi:)

   Poista
 7. Totta. Pehmotassu tuli meille pari vuotta sitten. Koko perhe hymyilee nyt enemmän. Ja iltaisin taistelemme siitä, kenen viereen neiti tulee nukkumaan. Kissan silittäminen on loistava tapa elää hetkessä :). Terveiset myös aivan ihanalle Ebballe. Neiti Kamala on suloinen :)

  VastaaPoista
 8. Heippa! Löysin blogisi ja liityin heti lukijaksi, kiva blogi! Meilla on koira ja kylla sen terapiasta on ollut apua elaman tyrskyissa, aina se on rinnalla seurannut vaikka sen niskaan on kaadettu yhta jos toista murhetta. Pihallamme vilisee ulkokissoja, joiden kanssa vajaa parivuotias tyttömme kovasti rupattelee, lapsi kun ei osaa pelata vaan hakee kontaktia elaimiin. Mukavaa perjantaita Norjaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa saada uusia lukijoita! Tervetuloa!

   Mukavaa perjantaita teille sinnekin!

   Poista
 9. Ilman lemmikkejä minun olisi vaikea elää. Koiramme kuoli pari vuotta sitten ja kyllä sen yleiskunnosta huomaa. Nalle Puh käytti minua monta kertaa päivässä ulkona ja yksi lenkki oli joka päivä vähintään kilometri. Nyt elelen sohvapeunana. Kissa on onneksi vielä. Sitä voi sentään halailla ja silitellä, mutta se ei saa minua lähtemään ulos lenkille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirista on monille varmaan ulkoiluseuraa ja ilman niitä ei todellakaan tule lähdettyä sohvalta yhtään minnekään.

   Poista
 10. Voi Tuula! Mä olen alkanut JUOSTA sen jälkeen kun Felix tuli meille! Voiko enempää sanoa...

  VastaaPoista
 11. Siis totta kai ! kyl noi meidänkin eläin-terapistit tuo paljon iloa elämään, kyl siinä unohtuu arjen murheet kun touhua niitten kans :)

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.