maanantai 9. heinäkuuta 2012

Typisk norsk + EDIT Vohveliohje

Tyypillistä norjalaista on kyllä vohvelit voilla ja ruskealla juustolla kahvileiväksi.


Tyypillisin ruskeista juustoista on tämä G35. Monenlaisia muitakin löytyy, makeampiakin, kuten Bestemorost, joka sopii erityisesti vohveleihin ja kekseihin.


Toinen tyypillinen norjalainen juttu sattui tienvarteen taas eilen. Eli vapailla laitumille liikkuvat eläimet. Tällä kertaa vuohia.


Tämä Hakkarainen yritti varmaan päästä kyytiin, kun hymyili näin kauniisti. Vai oltiinko me niin naurettavia kameroinemme...


Tässä oli maali loppunut kesken.


EDIT. pyynnöstä laitan tähän yksinkertaisen vohveliohjeen. Nuo määrät on arviolla, kun minä vaan lätkin kaiken kulhoon ja sekoitan...

2 munaa
6 dl nestettä (maitoa, piimää, kermaviiliä)
suolaa
100g sulatettua margariinia
vehnäjauhoja sen verran, että seoksesta tulee paksuhkoa velliä (joskus laitan lisäksi kaurahiutaleita)

Kaikki sekaisin vatkaten. Voi antaa seisoa ja turvota tai sitten vaan paistaa vohveliraudalla.

En käytä yleensä sokeria taikinassa, kun meillä syödään vohveleita mitä erilaisimmilla päällysteillä. Esim: voi+tavallinen juusto, voi+ruskea juusto, mätitahnaa, hillo+rømme, voi+sokeri jne. Mielikuvitus on vain rajana täytteille, kaikkea kannattaa kokeilla.

10 kommenttia:

 1. Oi, miten ihania kuvia noista elämistä!! :-))

  VastaaPoista
 2. Jos nuo vohvelit olivat tekemiäsi, jaatko ohjeen kanssamme, vai oletko julkaissut sen jo aikaisemmin? Varmasti maistuisi meillekin tuollainen kahvileipä.
  Täytyy seuraavan kerran Stockmannin juusto-osastolla käydessä kysellä norjalaisia juustoja. Uskoisin, että siellä osataan juustonteko hyvin, kun vuohien ja karjankasvatuksellakin on pitkät perinteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ohje mukana tässä postauksessa ;). Tuohon ruskean juuston makuun täytyy opetella, se maistuu oikeastaan vähän toffeemaiselta.

   Poista
 3. Vohveli ja juusto on mulle uusi yhdistelmä, mutta mikä ettei.

  VastaaPoista
 4. En tiennytkààn, ettà vohveleita syòdààn juuston kanssa. Sellainen suolainen-makea yhdistelmà. Mà kyllà pysyttàydyn makeassa mielummin.....oliko aluksi outoa tuo yhdistelmà vai sòitkò noin jo suomessakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan en syönyt vohveleita Suomessa juuri koskaan :). En useimmiten laita sokeria vohvelitaikinaan. Tuon ruskean juuston kanssa meni kauan, ennenkuin aloin tykkäämään siitä.

   Poista
 5. Uusi juttu minullekin nuo juustovohvelit.
  Vuohiin olemme kyllä "törmänneet" Norjan reissuillamme:)

  Suloista suven jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Taalla Turkissa on vohveli aika uusi juttu. Vohvelikahviloita on alkanut ilmestya kaupungille, mutta en ole kaynyt. Nyt avattiin tahan meidasn naapuriimme, joten ehkapa menen joku paiva katsastamaan. Vohvelirautaa ei ole helppo löytaa kaupasta. Pitaakin alkaa etsimaan.
  Kiitos vinkista.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.