torstai 10. marraskuuta 2011

Kuinka lämpimässä sinä nukut?

Mulla on sellainen kuva, että norjalaiset yleensäottaen tykkäävät nukkua kylmässä. Moni tuttavistani nukkuu talvellakin ikkuna auki. Ja pakkasten ollessa pahimmillaan sehän tietää aika raikasta makuuhuoneilmaa.

Meillä monesti haluan lämmittää huonetta lämpöpatterilla vähän ennen sänkyynmenoa tai sitten laitan peiton alle lämmitetyn kaurapussin (jonka muuten sain pari vuotta sitten eräältä lukijalta, kun kerroin täällä käytössä olevista lämminvesipulloista). Mutta yleensä ottaen meillä ei ihan keskitalvea lukuunottamatta lämmitetä makuuhuonetta. Mutta ei kyllä nukuta talvella ikkuna aukikaan. Joskus laitan nukkumaan mennessä unisukat jalkaan mutta potkin ne pois yöllä. Enkä kyllä nuku missään paksussa flanelliyöpuvussakaan.

Uni on kyllä paljon parempi viileässä kuin lämpimässä.

Eilen illalla piti ihan katsoa lämpömittariin nukkumaan mennessä. Hyvällä tahdolla (kuvan huonosta laadusta johtuen) näette sen näyttävän vähän alle 15 astetta.


Elikkä kysymys kuuluu: kuinka lämpimässä/kylmässä sinä nukut?

14 kommenttia:

 1. HGs en glad dag! Håper vi sees sen dag! Følger med den fine bloggen din!

  VastaaPoista
 2. Kaikkein ihanteellisin olisi nukkua viileässä, mutta nousta ylös lämpimässä. Päiväunet olisi kiva nukkua vaikka riippukeinussa lämpimän peiton alla tuulen hyväillessä kasvoja...

  VastaaPoista
 3. Kyllä se viidentoista asteen lämpotila on todella ihana. Lämmin peitto päälle vaan ja tarvittaessa unisukat jalkaan. Elimistö oppii ihmeellisesti tuottamaan oman lämpönsä.

  Yleensä lämpö ei ole koskaan päällä makuuhuoneessani, ja tuuletan vielä kunnolla ennen nukkumaanmenoa. Silti usein tuntuu kerrostalossa asuessa liian lämpimältä, ja joutuu pitämään ikkunaa yölläkin auki. Se tosin on usein hankalaa ulkoa kantautuvan liikenteen melun vuoksi.

  VastaaPoista
 4. Viileä mutta ei kylmä - en osaa sanoa tarkemmin lämpöasteita - sopii minulle. Meillä on usein talvella keskusteltu nukkumaanmenoaikaan siitä, voiko ikkuna olla auki, kun ulkona paukkuu pakkanen. Miestä (norjalainen) ei kuulemma yhtään haittaisi, vaikka makuuhuoneen lämpötila laskisi pari astetta pakkasen puolelle. En ole suostunut ikkunan avaamiseen, lämmitys vain on säädetty pienemmälle, ja mies on sitten mukamas hikoillut koko yön kun taas minä olen halaillut kuumavesipulloa. Nyt meillä on vilkasliikenteinen tie lähempänä kuin edellisessä asunnossa, mikä on minun onnekseni hillinnyt miehen haluja pitää ikkunaa auki.

  VastaaPoista
 5. Meillä on makkarissa talvella n.17 astetta vaikka patteri on harvoin päällä. Alakerrantakan piippu menee makkarimme keskeltä ja tuo väkisinkin lämpöä myös vinttiin kun takkaa lämmitetään.
  Viielässä on hyvä nukkua juurikin unisukat jalassa :)

  VastaaPoista
 6. Suunnilleen 15 astetta on makkarissa, itse kyllä laitan siellä joskus patterin päälle kun paleltaa mutta mies on semmoinen jääkarhu nukkumislämpötilojen suhteen että varmaan joku 5 astetta olis sille paras... :D Saatiin isältäni onneksi joululahjaksi kunnon talvitäkit, minä käytänkin sitä sitten lähes vuoden ympäri. Joskus laitan pyjaman päälle ja sukat jalkaan jos on oikein kylmän tuntuista illalla, mutta yleensä ne häviävät jonnekin yön aikana..

  VastaaPoista
 7. Joo ma tiedan kanssa tosta norjalaisten tavasta. Mutta me ollaan niin suomalaisia ettei olla opittu tohon:) Meilla on makuuhuoneessa lamminta. Toki tuuletan vahan ennen sankyyn menoa, mutta kylma ei ole.

  VastaaPoista
 8. Minä kuulun siihen joukkoon, joka Suomessa vielä nukkui ikkuna auki jopa talvella. Olen vilukissa, mutta meillä oli erikoislämpöpeitot. Tykkään nukkua viileässä, jopa koleassa.

  Kotona (Lontoossa) emme lämmitä edes öisin ja aamulla asteet voivat laskea kolmeentoistakin. Tarkenee olla peiton alla, mutta ei muualla :D

  VastaaPoista
 9. Olen aina tykännyt nukkua kylmässä. Suomessa asuessa jätin pakkasellakin makkarin ikkunan auki,muuten oli vaikeaa nukkua.
  Ja juuri sen vuoksi kesäisin täällä kärsin nukkua,kun on niin kuuma!

  VastaaPoista
 10. Ai niin,melkein samoissa asteissa ovat yölämpötilat olleet viime päivinä...siis 15-16 astetta

  VastaaPoista
 11. Minä pidän viileästä makuuhuoneesta. Mukava nukku alämpimän peiton sisällä viileässä huoneessa. IKkuna raollaan nukuin vielä pari yötä sitten. Nyt on ulkona pakkasta, joten ei enää ikkunaa auki, mutta ei mulla patteri ole koskaan makkarissa päällä.

  VastaaPoista
 12. Nukun aina ikkuna auki, makuuhuoneessa ei ole edes patteria. Hyvin tarkenee ja uni on ensiluokkaista.

  VastaaPoista
 13. Meillä mittari on aina makuuhuoneessa +18. Illalla juuri ennen nukkumaanmenoa ikkuna on auki noin vartin verran, että on raikas ilma nukkua. Jos menee yli tuon +18:sta, en saa enää nukuttua, kun tulee kuuma.

  VastaaPoista
 14. Aika mielenkiintoista, harvoin tulee mittaria katsottua nukkumaan mennessä. Meillä kyllä taitaa olla ainakin siinä 20 paikkeilla. Täytyypi tarkistaa illalla!

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.