perjantai 14. tammikuuta 2011

Toivepostaus

Näin perjantain kunniaksi kirjoittelen taas tällaisen toivepostauksen :).  

Rosina kyseli mm:  mitä ruokaa siellä arkisin valmistetaan, mitkä ovat kauppojen  aukioloajat, mitä maksaa maitolitra, entä muut arkipäivän tuotteet?

En oikeastaan voi kertoa hirveän paljon muitten arkiruuista, mutta tänään juuri keskusteltiin aiheesta töissä, niin tiedän nyt jotain.

Työssäkäyvillä on kiire ruuan valmistuksen kanssa. Mutta kovin monille ei päivällinen ilman perunaa ole mikään kunnon päivällinen.

Monet syövät erilaisia kalapuolivalmisteita, jotka saa nopeasti pöytään. Täällä sisämaassa ei tuore kala ole mikään itsestäänselvyys. Kalapuikot, fiskegrateng, pakastelohi jne ovat kovia juttuja täälläkin.

Ja kaikkein kiireisimmille riittää Pizza Grandiosa ;).

Edellisenä päivänä tehty lapskaus on helppo ja nopea lämmittää kiireessä (tai lämmittää purkkivalmis). Ja minun pika-lapskaus valmistuu ruskistamalla jauhelihapaketti, laittamalla peruna-porkkana-lanttu-pakastepussi ruskeakastikkeeseen (pussista valmistettu) ja lisäämällä sinne ne jauhelihat.

Kaikenlaiset pataruuat ovat helppoja nakkeja. Pusseissa löytyy erilaisia (italianpata, amerikanpata, meksikonpata, metsästäjänpata...), joihin sitten lisätään jauhelihaa, lihaa tai kuten minä teen usein itselleni: tonnikalaa.

Lämmintä lounastahan täällä ei syödä, vaan voileivät erilaisilla päällysteillä on poikaa. En tykkää täkäläisestä leivästä, joten syön usein näkkäriä.


Kaupat ovat alkaneet olemaan vähän pitempään auki. Mutta sunnuntaisin ovat kaupat sitten kiinni. Tai no täällä meillä on "periferia"-kauppa, joka saa olla muutaman tunnin auki sunnuntaisinkin. Muuten tämä kylän pikkukauppa on auki 9-18, perjantaisin seitsemään. Kaupungissa jotkut ruokakaupat aukeavat jo seitsemältä ja pisimpään olevat ovat auki yhteentoista illalla.

Maitolitra maksanee alle 15 kruunua, mutta hyla-maito melkein kaksinkertaisesti. Hyla-tuotteita on muutenkin kamalan vähän tarjolla. Leipä (hiivaleipä) maksaa 15 kruunun kieppeillä, mutta halvimman kneipin saat Rema1000:sta muistaakseni 4.90 ja kalleimmat kolmisen kymppiä.

En osaa oikein vertailla hintoja Suomeen, kun tänne lähtiessä oli markka. Enkä jaksa Suomessa ollessa enää edes laskea, mitä kaikki maksaisi missäkin valuutassa... Olen kamalan laiska. Mutta jotenkin minusta tuntuu, että Suomessa on näitten Norjanvuosien aikana ruokien hinnat nousseet kamalasti. Voi olla kyllä kuvitteluakin.

Lähdenkin tästä laittamaan fiskegratengia uuniin. Tuota kaupan pakastetiskiltä ostettua. Kaikkein parasta se on kotona valmistettuna. Resepti löytyy täältä.

Oikein ihanaa viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Utelias kun olen niin tsekkasin:
  15 NOK = 1.92e

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista oli lukea mitä syötte siellä teilläpäin.En tiennytkään,että tuoretta kalaa ei ole niin helposti saatavilla siellä sun nurkilla.Mukavaa viikonloppua Tuula!

  VastaaPoista
 3. Rosina kiittää ja kumartaa. :)
  Muistelinkin tyttären kertomana, että voileivät olivat kova huuto työpaikoilla.
  Myöskin se, että esimerkiksi rahkaa ei löytynyt kaupoista.
  Maidon litrahinta on puolet korkeampi kuin Suomessa, hyla-maitokin on halvempaa Suomessa.
  Tarkistin äsken, viimeksi maksoi 1,36 e/litra.
  Leivän hintahan on melkein sama kummassakin maassa.

  Kalapuolivalmisteita ei sitten sielläkään taida paljoa myynnissä olla, en laske kalapuikkoja ruuaksi. :(

  Jännä resepti, pitääpä joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Oli mukavaa lukea kirjoitustasi teidän ruokailutottumuksistanne. Kala on hyvää ja terveellistä.

  Norjasta tuodaan lohta meillekin.

  Totta on, että €urojen tulon myötä ruoka on täällä kallistunut. Kauppojen tarjouksia kannattaa seurailla, se ei varmaankaan ole helppoa työssä käyville äideille.
  Monilla eläkeläisillä on vaikeaa, kun lääkkeetkin ovat kalliita.

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva postaus! Täältä ei löydy juurikaan puolivalmisteita ja jäänyt tavaksi työssäkäyntiajalta tuoda Suomesta noita "lisää vain tonnikala / jauheliha" juttuja (selittää kotiäiti, jolla toki olisi aikaa).

  Naurattaa kun eilen juuri tein Jalostajan "Merellinen pata" viritelmän illalliseksi.

  Mukavaa viikonloppua. 2 litraa kevytmaitoa täällä 1,79 euroa

  VastaaPoista
 6. Minunkin mielestä Suomessa on ruoka kallistunut tosi paljon siitä kun muutin sieltä pois. Silloin tuntui lomilla käydessä suomalaisen kaupan kassalla aina että täh, olikohan tuossa summassa oikeasti kaikki mukana? :D Nyt ei kyllä ole enää halpaa sielläkään...

  En jaksa oikein hintoja vertailla täälläkään norjalaisten kauppojen ja Suomen rajakauppojen välillä, ostan Suomesta lihaa ja makkaravalmisteita koska ne on minusta siellä parempia. :) Voi olla ihan psyykkistä se luulo! Ja nyt olen ruvennut ostamaan maitoa Suomesta. Onhan se ensinnäkin huomattavasti halvempaa, ja toisekseen ihan tavis-rasvattomassa maidossa on ainakin D-vitamiinia 2,5-kertainen määrä verrattuna norjalaisen Ekstra lett-maitoon jota me muuten olemme juoneet - johon on mukamas oikein erityisesti lisätty sitä D:tä. Koska semmoinen käsitys on tullut että D-vitamiinia olisi tärkeä saada ravinnosta varsinkin näin kaamosaikana, niin juonpahan nyt sitten edes maitoa jossa sitä on reilusti...

  Sitten tietysti ne joilla on laktoosi-intoleranssi käy ostamassa hyla-tuotteita Suomen puolelta - vaikka niissä kaupoissa nyt ei todellakaan ole mitkään valtavat valikoimat suuriin marketteihin nähden niin kyllä siellä paljon paremmin niitä tuotteita löytyy kuin Kirkkoniemessä! Kuulemma.

  VastaaPoista
 7. Paljonkohan maitolitra maksaa Suomessa nykyään? Minusta tuntuu, että täällä (Englannissa) on ruoka halvempaa kuin Suomessa. Hyla-maitolitran (jota itse käytän kahvissa) saa keskimäärin 72 pencellä eli pyöreästi käännettynä noin eurolla.

  Olen muuten käynyt Oslossa kerran: budjetti meni siihen, kun ostin postimerkkejä ja vesipullon ;D Budjetti tosin oli pieni, sillä olin vain ohikulkumatkalla ;)

  VastaaPoista
 8. Hyvää viikonloppua! Valmisruokia tai puolivalmiita sekä pizzaa on monen ruokaostoksina täälläkin.

  VastaaPoista
 9. Kiitoksia johdatuksesta aterionti havaintoihin ja omiin kokemuksiisi ja sovellutuksisi.
  Täällä pohjoisessa ehdoton ykkönen on Peruna. Isolla kirjoitettuna :)
  Ilman sitä ei oikestaan voi tehdä päivällistä.
  Ja jos ei tykkää perunasta, niin sellaiseen ihmiseen suhtaudutaan ymmärtävästi. Kyllä siitä voi parantua.
  Meidän kylä oma journalistityttömme joutui siimoja syötittäessään sellaisen "perunaa on joka päivä syötävä"painostuksen kohteeksi, että teki aiheesta Ruijan Kaikuun ansiokkaan kolumnin.
  Minäkin olen samaa mieltä sinun ja turskatynnyrin kanssa, että ruoka on kallistunut Suomessa kovasti. Norja ei oo enää mikään kallis.
  Hyvää Viikonloppua toivotan. Tätäkin kautta.

  VastaaPoista
 10. Meidän kylällä kaupat ovat auki koko päivän sunnuntainakin, ja arkenakin yksi klo seitsemästä ilta yhteentoista! Ilmeisesti sijainti hiihtokeskuksen kupeessa tuo erikoisoikeuksia. Ja vinmonopoletkin on kuulemma tulossa - lupa on jo saatu!

  VastaaPoista
 11. Norjan lohta saa Suomessa muuten halvemmalla kuin Norjassa, kertoili vierailulla käynyt kaupassa töissä oleva serkkuni, joka uteliaisuudessaan käänteli kaupoissa hintoja euroiksi :)

  VastaaPoista
 12. Hei!
  Itse Norjassa työharjoittelun tehneenä,ihmettelin aluksi sitä että koulussakin leipää evääksi päivällä.
  Ja pikkupaikassa oli todella vähän tuoretavaraa kesälläkin.
  Wille

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.