maanantai 17. tammikuuta 2011

Ekat ratsastukset

Maikin kummisetä tuli kokeilemaan satulaa ja ratsastamaan Horg lillilla. Kyllä se ratsastus näyttää hienolta, kun sen osaa.
Ja minusta ei ole sitten kuvaa hevosen selässä. ;).

(Mutta tunnustan, että sanoin ääneen: "Oikeastaan voisin lähteä Maikin kanssa sellaiselle ratsastuksen alkeiskurssille...") Näinkö helposti tämmöiseen hurahtaa?

24 kommenttia:

 1. Ihana kuva tuo ylin varsinkin, kun on tummaa ja aurinko heijastuu pilvien läpi.
  Kivaa touhua ratsastus!

  VastaaPoista
 2. Hyppää selkään vaan, niin siihen kyllä jää koukkuun! Ihania kuvia!!

  VastaaPoista
 3. Oho oho oho....Taidat olla jo aika myyty....alkeiskurssin aikana varmasti pelkokin katoaa :D Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 4. Kyllähän ratsastus kannattaa aloittaa ratsastuskoulussa alkeiskurssilla. Siellä saa hyvän opetuksen turvallisilla ja siihen hommaan soveltuvilla hevosilla. Ratsastus on sen verran mutkikasta (muutakin kuin selässä istumista) että menee vuosia ennen kuin ne kaikki niksit on kunnolla hanskassa. :) Itse ratsastin aktiivisesti ratsastuskoulussa parikymmentä vuotta ja nyt seitsemän vuotta omilla hepoilla. Edelleen käyn valmennuksissa ja leireillä silloin tällöin, aina toinen omista tammoista mukana. Hauskoja ratsastustreenejä teille! :)

  VastaaPoista
 5. Voi IIK miten ihanalta nayttaa...

  VastaaPoista
 6. Näköjään olet saanut tartunnan, osta lounaskuolaimet valmiiksi niin voit sitten kesällä syöttää selästä käsin ;))

  VastaaPoista
 7. Enpä ole aikoihin muistanut , että olin tyttösenä " hevostyttö" , mutta ei ollut satulaa , joten voiko sitä nyt ratsastukseksi sanoa . Kuitenkin tykkäsin ratsastaa ja olla hevosten kanssa .
  - Kuvat ovat suorastaan LUMOAVIA .

  VastaaPoista
 8. Hienoja kuvia! Voi kun pääsisi ratsastamaan;viimeksi ratsastin Venezuelassa...

  VastaaPoista
 9. Hienoja kuvia! Voi kun pääsisi ratsastamaan;viimeksi ratsastin Venezuelassa...

  VastaaPoista
 10. Voi mikä ihana heppa!!! Kohta teillä on kaksi. Sulle oma kanssa. Se on ihanaa ratsastaa kun on kaveri. Äidin ja tyttären yhteinen juttu. Voi kun pääsis hevosen selkään. Viime kerrasta on yli puolivuotta.
  Kiva toi toivepostaus. Kyllä Suomessakin ruoka on tosi kallista. Juuri uutena vuotena oltiin Rovaniemellä ja joka pv meni kauppaan 100e!! Jännä kun täällä Norjassa syödään vain 1 lämminruoka niin silti käytetään hirveesti noita puolivalmiita jos ei valmiita juttuja.. ruoan laittoon ja laatuun ei panosteta!

  VastaaPoista
 11. seijastiina, minustakin tuo ylin kuva on kaunis.

  Tirriliisa, odottelen ja tutustelen viela ;).

  Ciacy, ihmeen nopeasti elaimeen tottuu...

  kanaemo, kiitos neuvoista. Vahan ajattelin, etta onko edes tyhmaa sanoa, etta haluaisi ensin kurssille muitten hevosten kanssa...

  ebrufin, eiko naytakin, miltahan se tuntuisi olla hevosen selassa?

  Ari, lounaskuolaimet, mitka ne on?

  Unelma, kiitos.

  kyllimarjaana, minua vahan arveluttaa tulla hevostytoksi nain aikuisiällä.

  Yaelian, eli sinulle on ratsastus tuttua huvia?

  Kalamuija, mina ajattelin tuosta isan ja tyttaren yhteista harrastusta, mutta se taitaa vieda koko perheen. Mutta sitten pitaisi hankkia kolme!!! hevosta ;D. No kunhan nyt tuon yhden kanssa paastaan alkuun.

  VastaaPoista
 12. Ihania hetkiä teille sinne uuden perheen jäsenen seurassa! :)

  VastaaPoista
 13. Hieno heppa!
  Mikä Horg Lillillä (olikohan nimi oikein noin)
  on kaverina tallissa?
  Olen kuullut, että hevosella pitää aina olla kampraatti, vaikka pienen pieni kani, tai joku.
  Siinäkin suhteessa vois TOINENKIN hevonen olla hyvä ratkasu ;)
  Itse olen ollut tekemisessä hevosen kanssa yhden ainoan kerran (about viiskyt vuotta sitten)
  Meitä kaupunkilaislapsia kuskattiin oikein hevosreellä.
  Reki kaatui ja hevonen meni menojaan, mutta kivaa oli!

  VastaaPoista
 14. Joitakin kertoja olen ratsastanut mutten kauheasti. Hevoset ovat ihania!

  VastaaPoista
 15. kaisa jouppi; kyllähän hevonen kaverin tarvitsee. Tosin ei siitä kanista ihan hirveästi seuraa sille hevoselle ole... Hevonen on LAUMAeläin ja tarvitsee LAJItovereidensa seuraa. Ruotsissa oli muutama vuosi sitten lakiehdotus vireillä, että jokaisella hevosella tulisi olla vähintään toinen hevonen samassa tallissa. Ehdotusta oli puoltamassa mm. eläinlääkäreitä ja eläinsuojeluviranomaisia. Sakkorangaistus, jos on yksi hevonen tallissa tai hevonen kokonaan pois. Luultavasti laki on jo olemassa, en ole nyt asiaa aktiivisesti seurannut. Suomeenkin saisi tulla samanlainen laki.
  Asioista kannattaa ottaa selvää, ja miettiä etukäteen että onko ennenkaikkea reilua hevosta kohtaan pitää sitä koko elämänsä yksin, ilman lajitovereiden seuraa. Toki jotkut hevoset pärjäävät VÄLIAIKAISESTI yksin, mutta tällaisen olisi oltava lyhytaikainen ratkaisu. Tämä ei ole pelkästään minun mielipiteeni, vaan kaikkien tuntemieni hevosihmisten mielipide.

  VastaaPoista
 16. Taallahan tuleekin mielenkiintoista keskustelua tallaiselle aloittelijalle!

  Satu, tama on kylla aika mielenkiintoista. oppii kaikkea uutta.

  kaisa jouppi, tallin vieressa ovat pukinpojat. Hevonen paasee niita kurkkailemaan yli tallinsa aitauksen. Mutta kuinka paljon pojista sille on kaveria, enpa tieda.

  kanaemo, mielenkiintoista luettavaa. Saa nahda nyt kuinka monta hevosta meille ajan mittaan tulee. Kesaksi heppa paasee toisen hepan kanssa laitumelle tahan meidan ihan viereen. ja silla ratsastetaan varmaan lahes paivittain. Mutta aloin ihan todella miettimaan tuota yksinoloa. Taalla tiedan useamman paikan, jossa on vain yksi hevonen. Pitaapa ottaa lakiasioista selvaa. Elainlaakari tanaan kaydessaan kehui hevosta.

  VastaaPoista
 17. Suomessa tuollaista lakia ei vielä ole, Ruotsista en tiedä, mutta tuollainen lakialoite siellä oli tekeillä viime talvena kun asiasta lueskelin.
  Jotkut hevoset sietävät yksinoloa paremmin kuin toiset. Jotkut eivät yhtään. Jotkut hevoset saattavat tulla "hulluksi" joutuessaan yksin, tai siltä ihmisestä vaikuttaa, vaikka olisikin vain kaverin kaipuuta.
  Lauma tuo hevoselle turvaa ja kaverin kanssa se saa toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä.
  Lammaskin on aika onneton, jos joutuu olemaan yksin, hevonen on ihan yhtälailla laumaeläin.
  Suomessa on esim. Maa- ja metsätaloushallituksen suosituksissa koskien hevostallien rakentamista ja hevosenpitoa yleensä, mainittu että; "hevosen tulisi päivittäin nähdä, kuulla ja päästä kosketuksiin lajitovereidensa kanssa." Ei varmaan mene sanatarkasti noin, mutta heidän sivuiltaan voi käydä lukemassa aiheesta lisää. Tosin ne koskevat Suomessa olevia hevosia. Myös EU asettaa tiettyjä säädöksiä hevosenpidolle, vuonna 2014 tulee voimaan paljon hevostalleja koskevia säännöksiä, koskien mm. karsinoiden kokoa, hevosten ulkoilutarhoja, lannankäsittelyä, jne jne.
  En tarkoitakaan, että teillä hevosessa olisi "vikaa" silminnähden, vaikka se joutuisi olemaan yksin. Yksinäisyys saattaa ajan kanssa vaikuttaa hevosen yleiseen vireystasoon, ruokahaluun tai luonteeseen.
  Esimerkiksi varsoja ei koskaan saisi pitää ilman hevosystäviä, kaikkein mieluiten varsalla tulisi olla omanikäistä seuraa. Muuten hyvin helposti varsa alkaa pitää ihmistä puruleunaan ja leikkikumppanina, jos se ei pääse purkamaan energiaa toisen hevosen kanssa. Hevosen leikki on ihmiselle melko rajua, jopa hengenvaarallista.
  Tarkoitukseni ei missään nimessä ole pelotella teitä uusina hevosenomistajina, mutta asioista kannattaa ottaa selvää. En tiedä Norjan laeista, onko siellä minkä verran hevosenpitoa koskevia säännöksiä tms. Täällä Suomessa joutuu aika äkkiä silmätikuksi, jos pitää hevosta yksin, ennenvanhaan niin oli tietysti joka talossa, mutta se oli aikaa jolloin ei varmaan hevosen henkistä hyvinvointia niinkään ajateltu. Nykyään EU sanelee säännöt siitä, kuinka pidämme hevosiamme ja millainen talli niillä tulisi olla.

  VastaaPoista
 18. Mä mietin ihan samaa. Ei tee hepalle hyvää olla yksin. Siksikin sulla on nyt syy ostaa sille kaveri.. tai niin kuin sanoit kaksi:)
  ps. arvaa missä mä olin äsken... finn.no ja katselin mitä heppoja täällä pohjoisessa on myynnissä:) Kuume! Mutta ei ole tallia... katellaan.

  VastaaPoista
 19. Tuo kanaemon valaiseva kommentti oli uutta minulle. Ja varmasti totta. Minulla ei ole kokemusta kovin paljon hevosista, lehmistä kylläkin. Meilläpäin Savossa vielä 60- luvulla oli monessa taloissa työhevonen, samoin täällä Norjassa kalastajien omavaraistiloilla oli hevonen.
  Niillä ei ollut lajitovereitaan seurana, mutta lehmiä ja lampaita ja yleensä hyvin huolta pitävät isännät ja emännät.
  Siihenkään en osaa sanoa yhtään mitään millainen niitten henkinen vointi silloin on ollut, mutta jos ajattelee loogisesti, niin jaksaakseen vuosikausia raskasta työtä hevosen on oltava hyvässä kunnossa myös psyykkisesti.
  Olisikohan ollu mahdollista että se olisi ollut sen verran sopeutuvainen, että koki ihmisen ja muut eläimet melkein lajitovereinaan.
  Voisi olettaa, että masentuneesta hevosesta ei olisi ollut vuosikausien palvelukseen.
  Joka tapauksessa Tuula onnea hevosenne parissa.

  VastaaPoista
 20. WOOOT?? Mä oon nyt missannut jotain suurta :) Onnea omasta hevosesta, niissä on hommaa mutta kyllä ne on niin hienoja otuksia.

  VastaaPoista
 21. kanaemo, psst, toinen hevonen on katsastuksissa nyt. Elä kerro muille ;).

  kalamuija, ihmeen paljon noita hevosia on myynnissa. Sit kyselevat paljon sellaisia forryttereitä myos. Sehan olis sulle hyva juttu!

  Avletto, taallakin on ollut tyohevonen ennen ja se oli yksin.

  Mila, joo, nyt vaan lukemaan vanhoja postauksia sina muuttaja ;).

  VastaaPoista
 22. Luin vasta nyt tuon keskustelun tuosta yksinolemisesta. En ole samaa mieltä siitä että Suomessa vain yhden hevoen omistaminen olisi jotenkin silmätikuksi joutumista. Toki hevospiireissä asia saattaa olla toinen mutta ei yleinen mielipide ole sellainen. Sitä en väitä etteikö hevonen olisi onnellisempi lajitoverin kanssa koska se on laumaeläin mutta uskon että myös muut eläimet voivat korvata hevoselle sen lauman tuoman turvan. Meillä esimerkiksi heppa tykkää nukkua koiratarhojen vieressä koska se tietää että koirat kyllä nostavat metelin jos jotain erikoista/vaarallaista ilmaantuu näköpiiriin. Sehän se on yksi asia miksi hepat haluavat olla laumassa, se että on useampi silmäpari pitämässä vahtia eikä hepan tarvitse yksin stressata turvallisuudestaan koko ajan.

  VastaaPoista
 23. Voi olen niin kiitollinen kaikenlaisista mielipiteista ja kokemuksista teilta hevosihmisilta. Kuten sanottu, niin mina en oikeastaan mitaan hevosta ole toivonut tanne, kun olen pelannyt niita. Mutta kaikkeen tottuu ja kaikkea oppii. Olen alkanut nyt lukemaan kaikenlaista hevosiin liittyvaa ja mikas sen mukavampaa, etta te, joilla on kokemusta kerrotte kaikesta!

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.