lauantai 13. heinäkuuta 2013

Rondane

Meillä oli koiranäyttelyreissu Østerdaleniin tänään.

Norjassa on useita laaksoja (dalen). Tunnetuimpia ovat täällä meidän alueella Gudbrandsdalen (Lillehammerista pohjoiseen) ja Østerdalen (Elveromista Rørosiin). Matkasimme Lillehammerista Ringebuhun ja sieltä nousimme Gudbrandsdalenin ja Østerdalenin välissä olevalle Rondanen tunturialueelle, jossa sijaitsee 963 neliökilometrin kokoinen Norjan ensimmäinen kansallispuisto.

Alueelta löytyy mm Harald Sohlbergin "Vinternatt i Rondane"-maalaukseen inspiraation antanut maisema:
Maisemat matkalla ovat henkeäsalpaavat:


Kotoa lähtiessä oli shortsikeli ja Østerdalenissa satoi ja oli puolta vähemmän lämpöasteita. Näyttely ei mennyt nappiin, kun Toya on päässyt vähän liikaa pulskistumaan kesän aikana. Mutta matka sinne oli itsessään korvaaton kokemus.

Toyaa piti kuivatella pyyhkeellä ennen kehään menoa:


Kotimatkalla käytiin syömässä tässä ihanassa pikkukahvilassa nimeltään Atnasjøkafe:


Siellä sai seisovasta pöydästä syödä mahansa täyteen kotiruokaa kahdella sadalla kruunulla. Oli poronlihapihvejä, hirvenlihapihvejä, lohta, rømmegrøtiä ja paljon paljon muuta. Lisäksi oli juomat, kahvit ja jälkiruuat. Ei paha hinta ollenkaan.

Kahvilan pihassa oli vuodelta 1766 hirsimökki:


Kotimatkalla pysähdyimme myös erään hevoskoulun kohdalla. Siellä minua säälitti tämä dølaheppa, jonka alahuuli roikkui siihen malliin, että hänelle tuntui hommat riittävän tämän päivän osalta.


Trettenin ja Øyerin välille on muuten avattu neljän kilometrin pituinen tunneli. Kyllähän se on niin, että tunnelit nopeuttavat matkaa paljon. Mutta entäs ne maisemat sitten... Ei kovin turistiystävällistä.

Että tämmöinen kesäreissu tällä kertaa :).

10 kommenttia:

 1. Höh, minusta Toya on täydellinen - onpahan vähän enemmän rapsuteltavaa pulskemmassa koirassa. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin. Mutta isäntä jo lähtiessä sanoi, että olen lihottanut kuulemma koiran ;). Mitäs ei ole käynyt sitä juoksuttamassa. Eli ei oo minun vika!

   Poista
 2. Rondane on upea paikka, ajettiin siitä kesänä läpi!

  Ja ei se ole se ulkoinen kauneus vaan sisäinen kauneus - Tuskinpa Toyaa itseään harmittaa himpun vertaa joku näyttelymenestys. Se tietää olevansa maailman kaunein koira kuitenkin.

  Ja kyllä nämä meidänkin dølehevoset näytää just tolta nukkuessaan - varmaan just nytkin, kun nuokkuvat tuolla laitumella :). Alahuuli roikkuu ja suu on puoliauki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina sanonut, että kauneus on katsojan silmissä. Toyalta puuttuu vaan se viimeinen sertti, että olisi NUCH (norsk utstillings champion)... No, seuraava yritys alkusyksystä Elverumissa sitten.

   Heppoja hoitava tyttö sanoikin, että nämä osaa sen rentoutumisen taidon :). Tuokin näytti olevan aivan unessa roikkuvine huulineen. Usomattoman hellyyttävän näköinen.

   Poista
 3. Hienoja maisemia!
  Ja aivan superihanan näköinen kahvio heinäkattoineen.
  Mukavaa kesää sinne!

  VastaaPoista
 4. Ajoimme viime kesänä Rondanen halki, ja siellä on kyllä vaikuttavat maisemat.

  VastaaPoista
 5. Siis mielettömän kivan näköinen kahvila, tahtois testaamaan !

  VastaaPoista
 6. Ai niin kuis meni näyttelyssä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeistä serttiä metsästetään, eikä sitä vielä tullut, joten metsästys jatkuu :).

   Poista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.