tiistai 3. huhtikuuta 2012

Vieläkö teillä käy vieraita?

Täällä maalla on vielä edelleen tapana, että kylään voi tulla, vaikka siitä ei ollakaan sovittu etukäteen. Nytkin pääsiäisen aikaan meillä on käynyt vierasta useamman porukan verran päivässä tahtiin. Taitaa olla useammallakin pitempi pääsiäisloma meneillään. Eilen piti alkaa paistamaan lisää pullaa pakastimeen, että on kahvileipää tarjota pistäytyjille...

Kuinka siellä teillä on? Pitääkö vierailuista sopia kalentereitten kanssa pitkiä aikoja etukäteen vai vieläkö harrastetaan semmoisia epävirallisia pistäytymisiä?

Maikki kurkistaa joka aamu tämän koristemunan sisään, josko pääsiäispupu olisi tuonut jotain herkkuja ;).


20 kommenttia:

  1. Täällä on töykeää jos tulee ilmoittamatta, aina pitää etukäteen suunnitella. Mun on vaikea totutella siihen. :/

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista Nisha. Luuletko, että se on vain tapa kaupungissa ja olisiko maaseudulla erilaista?

    VastaaPoista
  3. Täällä maalla "tulla pölähdetään" tuosta noin vain ja täytyy sanoa, etten ihan hirveästi tykkää siitä. On niin paljon töitä ja usein ainakin keittiö ihan kaaoksessa ja pakastin tyhjä, ettei yllätysvieraat oikein innosta. Mutta tosiaan joo, täällä ainakin vanhempi väki harrastaa sitä, että tullaan vaan. Puhumattakaan sitten työn puolesta tupsahtelijoista, edustajista sun muista, joille tekee mieli sanoa, että aika tehoton tapa yrittää löytää talon isäntää sillä tavalla ainakin keväällä ja kesällä...

    VastaaPoista
  4. mijo, mulla taas on aika mutkaton suhtautuminen näihin pistäytyjiin. Kaikki tietää, että meillä on aina sotkuista ja kahvileipääkin vain silloin, kun olen jaksanut leipoa tai muistanut ostaa keksejä kaupasta :). Täällä ei onneksi juuri noita edustajia käy ovella. Mutta en ole enää vuosikausiin jaksanut ottaa pulttia vieraista. Jos joku soittaa etukäteen, niin sitten on pakko alkaa siistimään hullun lailla paikkoja. Parempi kun eivät soita ;D.

    VastaaPoista
  5. Meillä saattaa joku noista naapureista tulla kolkuttelemaan ovelle, mutta vain jos on jotain asiaa. Ei siis muuten. Onneksi. Itse en tykkää yllätysvieraista :D

    Suomimökillemme saattaa tulla yllärivieraita, mutta yleensä kyllä imlottelevat etukäteen. Onneksi :D

    VastaaPoista
  6. Olen Lapista kotoisin, ja siellä kyllä ihmiset pistäytyvät kutsumatta. Sitten on vielä ne, joita ei tarvitse kutsua, mutta melkein etukäteen tietää päivän, koska kyläillään tapojen mukaan, esim sunnuntai iltaisin, kerran kuussa. Sukulaisia ovat. Nämä pistäytyjät eivät odota vierasvaroja, pullaa tai paraatikunnossa olevaa kotia.

    Nyt asun etelämpänä, ja tuntuu, että täällä ei kylästellä ollenkaan. Minulla on vain muutama ystävä, joka kutsuu kotiinsa - kun on ensin miettinyt tarjottavat ja puunannut huushollinsa. Ikäiseni porukka ei vieraita juuri kotiinsa kutsu, vaan tavataan kaupungilla ja se on sääli.
    OP

    VastaaPoista
  7. Ei tule yllärivieraita :D Toisaalta tykkään ajatuksesta että joku yllättää iloisesti vierailullaan mutta toisaalta haluaisin ainakin sen viisi minuuttia aikaa tarkastaa kämpän. Kerrostalossa asuessa ei oltais edes avattu ovea kun ei voinut nähdä ketä siellä on mutta näissä islannin kodeissa on ollut helppo kurkata ikkunasta.

    VastaaPoista
  8. Muistan ennen lapsena meillä kävi paljon vieraita, ei silloin ilmoitettu tulostaan, vaan tulla tupsahdettiin vierailulle. ja aina oli äidillä tarjottavaa.ja taas me vastavuoroisesti mentiin kylään ektempore.

    Mutta nykyään ei enää mennä ilmoittamatta/sopimatta etukäteen vierailusta. ja minusta olis ikävää jos joku tulis yllättäen. Minusta on kohteliasta sopia käynneistä. Entinen anoppi tuli aina milloin sattui, oli aikainen aamu tai ilta, ei ilmoitellut ollenkaan, rasittavaa. ja kävi monesti viikkoa:)

    VastaaPoista
  9. Niin Tuula, onhan se niinkin, että jos eivät soita, niin ei tarvitse hirveästi alkaa hosua siistimisen kanssakaan ;D

    VastaaPoista
  10. Jos haluaa jotain tarjottavaa, kannattaa ilmoittaa etukäteen ja jo se, ettei meillä tosiaan ole välttämättä ketään kotona, vaikka työpaikka onkin kotosalla, niin ilmoittaminen on varmempaa, ettei turhaan ajele tänne syrjäkylille. Muuten meille voi tulla milloin vain. Ei se minua haittaa, vaikka pölähdetään yllättäen kylään. Välttämättä en vain tarjoa mitään! Ja joskus meillä joutuu yllätysvieraat katsomaan työntekoakin. Jos on kiire aika, niin kyllä me jatketaan töitämme ihan normaalisti!

    VastaaPoista
  11. Eipä juuri enää kukaan tule yllättäen, mikä on kurja juttu. Ennen oli niin mukavaa, kun porukka tulla tupshati. Eikä oikein voi kellee mennäkään yllättäen. Miten tää onkin mennyt tällaiseksi :(

    VastaaPoista
  12. Kyllä melkein suunnitella pitää. Joskus kokoonnutaan jonkun pihamaalle suuremmallakin porukalla ihan ex tempore, mutta harvinaista se on.

    VastaaPoista
  13. Meillä ei käy juurikaan vieraita. Olemme jotenkin vieraita näille lähiseudun ihmisille ja kaukana ystävistämme.

    Minäkin tykkään kokata ja leipoa vieraille, siksi olisi hyvä kun vähän varottaisivat tulostaan.

    VastaaPoista
  14. Minä tykkään vieraista. Harvoin kuitenkaan kukaan ovelle ilmestyy, paitsi pari naapuria. Meille saa tulla, mutta koska olen paljon liikenteessä on parempi, jos ilmoittaa. Sitten voidaan sopia tarkempi aika, että olen varmasti kotona. Mielläni leivon, jos vieraita odottelen.
    Täällä ei kyläilyä harrasteta kovinkaan paljon, vaan tavataan pubissa. Minusta sääli, varsinkin nyt, kun monella on rahan kanssa tiukkaa. Keksipaketin pystyy jokainen ostamaan ja teekupposen tarjoamaan.

    Meillä kotona Suomessa kävi aina paljon vieraita. Nykysin sielläkin näyttää vieralut vähenevän, vaikka maalla asutaankin.

    Yllätysvieraat eivät odota siistiä kotia eivätkä uunituoretta pullaa. Kesällä Suomessa piipahdan sukulaisten ja ystävien luona ilmoittamatta. Lähden lenkille, ja samalla käyn katsomassa onko ketään kotona. En odota muuta tarjoilua, kuin lasin vettä!

    VastaaPoista
  15. Ei oo kylla vieraita nakynyt taalla meidan maalla. Pari naapuria poikkes ovella tervehtimassa kun muutettiin. Itse olenko kerran pari poikennut naapurissa, kun lapsia olen hakenut kotiin. Ja kavereistakin asutaan muka niin kaukana, etteipa heitakaan juuri nay. Tosin me ollaan aika paljon menossakin, niin vaatii aina suunnittelua kylailyt puolin ja toisin...

    VastaaPoista
  16. Härvemmin ihan yllättäen, kivempi ehkä soittaa, kun ikävä jos ei ole kotona... Nykyajan ihmiset ei kökötä kotona :)

    VastaaPoista
  17. Hei, ei ole täällä "iloisessa-Itä-Suomessakaan" enää kyläilykulttuuria ainakaan naapureiden kesken. Harvoin käy tuttuja kylässä, ainakaan ilmoittamatta. Joskus mennään itse ilmoittamatta kylään, kun sattuu liikkumaan paikkakunnalla.
    "Talo elää tavallaan, vieraat tulee ajallaan", eli ite en kaipaa kylässä kahvipöytään sen seitsemän sortin sörsseliä, mutta jos kutsun kylään niin sitten pitää laittaa pöytä koreaksi. Ja aina on pakkasessa meillä jotain vieraiden varaksi. Terveiset sinne Norjaan!

    VastaaPoista
  18. Täällä oli enne tapana tulla ihan noin vain, mutta nykyään kännykkäaikana sentään soitetaan ensin,yleensä...

    VastaaPoista
  19. Kalastajakylässä vieraillaan tiiviisti toistemme kalatuvissa ja laivoilla. Myrskypäivinä vietämme tuntikausia milloin kenenkin vieraana kyläillen. Vastapainona on sitten kotien yksityisyys. Harvat tässä tiiviissä yhteisössä elävät kaalstajat ovat siviilissä tekemisissä toistensa kanssa. Osittain siitäkin syystä kun siviilielämää on niin vähän ja sen vähän haluaa rauhoittaa perheelleen ja suvulle.
    Minulla on muutamia ystäviä kalapiirien ulkopuolelta joiden luona vierailen. Joiden luo voi mennä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Suomessa ollessani punkkaanm tuttujen ja muutamien sukulaisten luona yökylässä, usein aika lyhyellä varoitusajalla.

    VastaaPoista
  20. Meilla taalla ei paljoakaan ilmoitella tulosta. Niinhan se oli Suomessakin ennen aikaan. Kay hyvin minulle. Tykkaan itsekkin tyylista, etta kun alkaa kahvihammasta pakottamaan, niin ilmoittaa asian ystavalle ja ei kun menoksi.
    Pitempimatkalaisia yövieraitakin saattaa tulla yllattaen.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.