lauantai 11. kesäkuuta 2011

Vettä on sadellut -> tulvia, maanvyöryjä!!!

Täällä on ollut vähän muut huolet kuin Suomessa helteet. Täällä on nimittäin satanut aivan kamalasti. Siis TODELLA kamalan paljon. Yhdessä vuorilla sulavien lumien kanssa vettä on paljon, siis TODELLA paljon.

Eilen oli sitten tulvia ja maanvyörymiä tästä meiltä pohjoiseen. Lisäksi Telenorin kännykkänetti meni sekaisin, eikä siis toiminut. Varmaan moni apua tarvinnut (vain kännykän kanssa elävä) ei pystynyt hälyttämään apua... Onneksi ei ole puhuttu kuolonuhreista.

E6 Øyeristä pohjoiseen päin on suljettu. Sehän on "päätie" pohjoiseen.

Kävin tänä aamuna Lillehammerissa. Mjøsan Lillehammerin pää näytti tämmöiseltä:


Koko järvi roskaa täynnä. Sitä on tulvavesien mukana kulkeutunut Gudbrandsdalslågenista eli joesta, joka tulee pohjoisesta Mjøsaan. Siellä oli pikaisesti katsottuna autosta kaikenlaista isoista puista, tynnyreihin ja muuhun roskaan. Vesikin oli aivan harmaata ja likaista. Mjøsan vesikin oli noussut todella korkealle.

Meidän oma joki näytti tämmöiseltä eilen illalla:


Vesi oli siinäkin tosi korkealla. Me asumme sen verran korkealla, ettemme altistu tulville, emmekä maanvyöryille. Mutta jo matkalla Lillehammeriin näimme parissa kohtaa pikkuruisen maanvyöryn tapaisen. Tosin ne eivat olleet tulle tielle asti.

Opiskelija on ollut ilonamme täällä muutaman viikon opiskeluitten loputtua. Tänään hän lähti lomailemaan muualle. Kissakin nautti opiskelijan seurasta.


Hyvää viikonloppua kaikille!

12 kommenttia:

 1. Huh,maanvyöryjä !Venezuelassa asuessa sellaiset tulivat tutuiksi. Tasan eivät käy sateet:teillä tulvii ja meillä täysin kuivaa...

  VastaaPoista
 2. Ehkä en valittele helteitä...

  Mutta huomenna täälläkin alkaa sataa ja rajuja ukkosia on tiedossa. Tässä mietin, mitä tehdä pikku kasvihuoneelleni, ettei se katoa myrskyssä!!

  VastaaPoista
 3. Yaelian, voitaisiin kylla ihan ilmaiseksi antaa muutama paiva naita sateita sinne teille ;). Yritanko puhallella sinne pain?

  VastaaPoista
 4. Pami, joku minulle Suomesta mainitsikin, etta minkahanlaiset myrskyt ne noitten helteitten jalkeen tulee siella teillakin.

  VastaaPoista
 5. Just kuulin uutisista Norjan tulvista ja päätin katsoa , millainen on tilanne teillä .
  Olen blogannut todella vähän nykyisin , harmi , kun blogiystävät kaikkoaa .

  VastaaPoista
 6. Minä myös justiinsa katselin uutisista ja tulin katsoo onko Tuula mitään kirjoittanut. Ihan kauhean näköiseltä näytti telkasta katsottuna. Onneksi te vältytte tulvilta.

  VastaaPoista
 7. Ikäviä nuo Norjan tulvat. Onneksi kotinne on korkealla, olen aina ihaillut ottamiasi maisemakuvia. Meillä on nyt hellejakso menossa.
  Mukavaa helluntaita teille.

  VastaaPoista
 8. kyllimarjaana, mina aina kayn ainakin sita yhta blogiasi vilkuilemassa :).

  Liisa, meilla oli tarkoitus kayda pyhäajelulla juuri tuolla suunnalla huomenna, vaan eipa paastakaan...

  Unelma, hyvaa helluntaita teillekin!

  VastaaPoista
 9. Juuri tultiin kaverin kanssa kotiin Oslosta ja poimittiin Gjøvikista auto matkalta, Hunderfossin pato oli aikas vaikuttavan näköinen. Ja siitä oli tullut ihan paikallisten turistinähtävys, käytiin itsekin katsomassa kameran kanssa. Täytyy huomenna laittaa kuvia. Oltiin sen verran poikki ettei jaksettu käydä katsomassa tulvivaa tietä vaikka se tuossa ihan kulmilla onkin, mutta kyllä tää tuli aikas odottamatta vaikka kyllähän sitä vettä tuli. Mutta näin paljon!

  VastaaPoista
 10. No huhhuh, on sitte pikkuusen ollu erilaanen sää mitä täälä! Onneksi ootta turvas siä kukkuloolla.. Täälä orotellaan tänään ukkosia, saas nährä kuinka kovia kun on ollu niin kauan hellettä..

  VastaaPoista
 11. No onneks tosiaan asutte ylempänä! On kyllä luonnonvoimat taas todella näyttäneet mahtinsa. :-S Ja totta kai Telenor poksahtaa siinä just samaan syssyyn...

  Meillä ei ole muuta kuin että sähköt katkeilee lähes joka päivä, välillä on tunteja poissa, välillä vaan minuutteja, kuten tänä aamuna. Kiusa se on pienikin kiusa, nettipankin käyttö meinaa vähän hirvittää. :)

  VastaaPoista
 12. Onpas hurjannäköiset joet. Ruskea väri toi mieleeni Vantaankosken, vaikka ihan tuollaisia kuohuja ei siellä näe.

  Meilläkään ei ole helteistä ollut tietoakaan, mutta ei sentään olen pahemmin sadellutkaan - paitsi tänään sitten senkin edestä.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.