lauantai 9. helmikuuta 2013

Haaste: viikon menu

Sain viikko sitten Kalamuijalta aika vekkulin haasteen.

Haaste kuuluu näin:

- kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoat (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit)
- jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin niin hyvä juttu:)
- 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin "Viikon vinkki"
- kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi.
- laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu

Tarkoitus ei ole siis saada kasaan mitään gourmetherkkuja vaan ihan tavallista arkiruokaa:)
Vinkkejä ja inspiraatioita kanssasisarille:)

Minä vähän huijasin ja aloitin menun jo sunnuntaista, kun satuin kokeilemaan yhtä uutta reseptiä silloin. Aterioitten lisukkeena on useimmiten ollut salaattia tai raasteita erilaisissa muodoissa.

1. Sunnuntaina söimme pannulla voissa paistettua lohta ja kukkakaalia uudella tavalla. Kukkakaalin ohjeen nappasin Yaelianin blogista. Aika mahtava uusi tapa tehdä maittavaa kukkakaalilisäkettä.


 2. Maanantaina söimme tagliatellea tonnikala-fetakastikkeella. Se on meidän perheen herkku. Ohje löytyy täältä. Karmeen näköistä mössöä, mutta aivan, aivan ihanaa.



3. Tiistaina minulla oli vapaapäivä ja laitoin tähteistä pain. Kaapissa oli jo kellastunut broccoli ja eilista purjoa, sekä muutama tomaatti. Tyhjentelin maito- ja piimäpurkkien loput munien sekaan ja taisi sinne mennä yksi rømmepurkinkin loppu. Pakkasesta raastoin päälle juustokannikoita. Pohjana käytän Maizena-paipohjaa, joka on halpa (n. 2 euroa) ja maailman helpoin. Tästäkin olen joskus postannut.


4. Keskiviikkona söi Maikki sitten vaan tämmöistä:


Eli makkaraa lompella. Lompehan on norjalainen perunalätty. Sen sisään kääritään makkara, ketsuppi ja rapeaksi paistettua sipulia.

Oikeastaan menussä oli tälle päivälle kotona tehty lapskaus (eli peruna-, porkkana- ja lanttukuutioita ja sipulia ruskeassa kastikkeessa, johon on lisätty ruskistettu jauheliha). Mutta isäntä oli reissussa ja minä pystyin syömään tähteitä. Enkä jaksanut alkaa kokkailemaan pitkän työpäivän päätteeksi vain yhdelle. Edit: ohje löytyy nyt kommenteista.

5. Torstaina oli pizzapäivä. Isännän sisko oli meillä kylässä ja piti saada jotain nopeasti ja helposti. Pizzana lähikaupan pakastealtaasta iso pizzeriamainen pannupizza (siis ei Grandiosaa tällä kertaa), johon laitettiin päälle ennen uuniin menoa juustoa, oliiveja, purjoa ja herkkusieniä. Paketin mukana tuli kaksi pientä kermaviilipurkkia paistetun pizzan päälle, niinkuin täällä Norjassa on tapana.


Minä kun en syö lihaa, niin tein uunijuustoleipiä ja söin salaattia.

6. Perjantaina oli sitten makaroonilaatikon vuoro. Minä teen sen muna-maitoseoksen sijaan useimmiten lihaliemeen. Näin siitä ei tule möykkyä vaan irtonaista. Itselleni teen sen lihattomana eli lihan sijaan laitan siihen esim tonnikalaa.


7. Lauantaina oli sitten ainekset ateriaan tässä:



Høyrystettyä turskaa ja vihanneksia keitetyillä perunoilla ja voisulalla. Minulla on pari sellaista ritilää, jotka laitetaan kattilan pohjalle. Sitten kattilaan vähän vettä ja ei kun höyrystetään. Helppoa.

Viikon vinkki: Ihan tavallinen pulla menee niin lapsiperheessä kuin muissakin perheissä, luulen. Minun ohjeeni olen napannut päiväkodilta. Se on maailman helpoin ja siihen tulee aika vähän sokeria. Samalla ohjeella olen tehnyt ainakin skolebrød ja laskiaispullia. Ohjeet löytyvät tunnisteesta "leivonta"


Kun sain tämän haasteen, niin ajattelin, että tuota en nyt ainakaan jaksa tehdä. Mutta tämä olikin aivan mahtavan ihanaa. Samalla, kun kirjailin ruokia ylös, niin seurasin hiukan mitä meillä syödäänkään. Kirjoitin joka päivä tallennukseen, niin ei ollut niin hankala muistella ruokia jälkikäteen. Joten kiitokset Kalamuijalle!

Haluaisin antaa haasteen eteenpäin. Olisi mukava tietää mitä te viikon aikana syötte. Niinpä laitan viestikapulan eteenpäin:

Tillariinalle Tillariinan fotoboksista
Liisalle Liisan kotona-blogiin
Ninnille Mintun helminauhaan
Soilelle Aidan taakse
ja
Luumukalle Inkiväärihillo-blogiin

Toivottavasti kuulen teidän viikkomenuista!



19 kommenttia:

  1. Vau! Tuossapa haasteiden haaste! Osallistun! Kiitos haasteesta ja taidanpa nyt tutustua noihin ohjeisiin tarkemmin!

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Oi, kiitos, tämä onkin aika kiva haaste! Mä en kyllä tee ruokaa kun viikonloppuisin, viikolla syön tähteitä pakkasesta, mutta kuvailen sitten niitä :-)

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos Tuula. Upea haaste, johon lähden tietysti mukaan. Ensi viikko on siis pyhitetty ruokien kuvaamiseen :D

    Ihanaa viikonlopun jatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  4. Ihanaa Tuula, että jaksoit tarttua haasteeseen:) Tosi kiva lukea mitä olet siellä tehnyt.. varoittelit, että teillä tehdään tosi simppeliä kotiruokaa ja aina Grandiosaa, huijasit:) Ton Lapskausin ohjeen voisin ottaa jos jaksat näpytellä:)
    Ja hyvää Hesan reissua. Tuli mieleen, että luin juuri jutun Satu Silvon kasvisravintolasta Silvoplee... on Hakaniemessä. SInnehän sinun pitäisi päästä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli siis kaikkien aikojen hauskin haaste, siis ihan oikeasti! Simppeliä kotiruokaahan tämä. Ei mitään sen kummempia erikoisuuksia.

      Se lapskaus alkaa jauhelihapaketin ruskistamisella. Sitten laitan pussin tavallista esim Toron kjøttkakesaus`a eli puoli litraa vettä ja siihen sekoitetaan se pussin jauhe. Kun kastike on kiehahtanut niin sinne heitän pussin pakastettua lapskausblanding`a (perunaa, porkkanaa, sipulia, lanttua tai selleriä luulen siina olevan). Ja samaan kattilaan sitten se ruskistettu jauheliha. Keitellään kypsäksi ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Vartissa valmista ;). Ja halpaa, jos saa jauhelihan tarjouksesta. Pakastepussihan maksaa vain kympin verran.

      Poista
    2. Kiitos:) Tätä pitää kokeilla:) Olen syönyt Lapskausia, mutta en ole tajunnut että siinä on toi ruskea kastike. Ja se on ollut kokolihasta tehtyä mitä olen syönyt. Tämä kuulostaa hyvältä, ainakin meillä aikuiset tykkää. Lapset on vähän ronkeleita noiden kasvisten kanssa.

      Poista
    3. Joo oikea lapskaus tehdäänkin kokolihasta. Tämä on nopeampi valmistaa.

      Poista
  5. Siinäpä tuli kaikenlaisia herkkuja viikon aikana;tagliatelle varmaan oli tosi hyvää:)
    Ja kiva kun tykkäsit siitä kukkakaalista;minusta se on tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  6. Kiinnostava lista. Minulla on täällä niin hankala keittiö, että perus keittoja ja salaattia syödään.
    Tänään käytiin suomalaisessa kahvilassa syömässä janssonin kiusausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatit ovat herkkua. Oi Janssonin kiusausta olisi mukava tehdä. Kiitos vinkistä!

      Poista
  7. Minäkin kiitän huippukivasta haasteesta, hauska idea ja varmasti osallistun! :) Makkaralompe kuulostaa muuten tosi hyvältä :P

    VastaaPoista
  8. vastaan haasteeseen huomisesta alkaen :) ( toivottavasti ei tartte kuvata kaikkea mitä teen töissä :D )

    VastaaPoista
  9. vastaan haasteeseen huomisesta alkaen :) ( toivottavasti ei tartte kuvata kaikkea mitä teen töissä :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa!!! Kiva katsoa mitä ammattilainen laittaa kotona ;).

      Poista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.