lauantai 25. toukokuuta 2013

Norjan tulvista

Täällä meilläpäin on ollut tulvia ja maanvyöryjä nyt loppuviikosta. Pahimmillaan oli tilanne keskiviikkona ja torstaina, kun satoi kaatamalla. Meilläkin on pihassa semmoinen sadevesimittari ja se oli yhden yön aikana mennyt aivan täyteen ja ylikin. Edellisen viikon helteet sulattivat lumia vuorilta. Ja näitten kahden yhdistelmä tekikin sitten vuosikymmenen tulvat taas kerran Gudbrandsdaleniin ja Østerdaleniin.

Ei varmaan naurata niitä perheitä, jotka viimeksi kaksi vuotta sitten kokivat saman ja joutuivat rakentamaan talonsa uudestaan. Eräskin oli muuttanut uudelleen rakennettuun taloonsa pääsiäisenä. Ja nyt meni talo taas hajalle. Sanoi, ettei rakenna kolmatta kertaa samalle paikalle.

Mutta kaikki ei ole vielä ohi. Ensi viikolle on luvattu taas sadetta ja nyt nämä lämpimät päivät sulattavat taas lisää lumia vuorilla. Mjøsan pinta on noussut pahimmillaan 60cm vuorokaudessa ja on noussut yhteensä jo 6,90 metriä ja nousu jatkuu. Ja jo nyt ollaan 20cm korkeammalla kuin vuonna tulvavuonna 2011.

Käytiin Lillehammerissa tänään ja otin kuvia Mjøsasta auton ikkunasta. 10km etelään Lillehammerista eli juuri siinä kohtaa, mistä me tulemme E6:lle, on tie poikki tulvien ja maanvyörymien vuoksi ja Osloon menevä liikenne on ohjattu vanhalle tielle.

Että tämmöinen kevät...

Vesi on likaisen ruskeaa tulvavesien vuoksi. 

Tulva tuo kaikenlaista roskaa mukanaan. 


Siellä näkyy jo Lillehammer.
Kuvan keskelle asti on yleensä laituri tuosta valkoisesta rakennuksesta.
Vesi on todella korkealla, kun katsoo sillan kannakkeita. 
Vasemmalla on Strandtorget-ostari. pahimmassa tapauksessa vesi nousee sinne...

9 kommenttia:

 1. Jostain luin, että tulvahuippua odotetaan vasta tiistaiksi... Täällä tosin tuon Bengnan pinta on laskenut jo tosi paljon. Mutta saa nähdä miten käy, jos alkaa taas sataa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, vaikka aurinko paistaakin nyt, niin parempaa ei ole tiedossa.

   Poista
 2. Aloitin uuden kesäaiheisen blogin, käy kurkkaamassa jos kiinnostaa: http://kesainen.blogspot.fi/

  Kirjoittelen kyllä vanhaankin blogiin, mutta ajattelin että olisi kiva aloittaa tuollainen blogi missä voisi höpötellä kaikkea kesästä, suunnitella kesää ja kertoilla kesäkuulumisia :).

  VastaaPoista
 3. Ei todellakaan näytä hyvältä, toivottavasti nyt ei teille tulisi mitään kauheita sateita jotta tulvat pysyisi aisoissa.

  VastaaPoista
 4. no kyllä siellä riittää vettä! täälläkin on kai ne samat saderintamat pyörineet viime viikolla, kolmessa päivässä tuli enemmän vettä kuin tavallisesti koko toukokuun aikana. mutta teillä on sitten vielä ne lumien sulamisvedet, jotka varmasti pahentaa vielä aika tavalla tilannetta!

  terveisin katri saksanmaalta

  ps. laitoin sinulle tuula tuonne kirjajutun kommentteihin yhteystietoni

  VastaaPoista
 5. Tulviminen on aika pelottavaa. Vedellä on niin mahtava voima. Toivottavasti ne sateet peruuntuu vielä.

  VastaaPoista
 6. Hurjia nämä tulvat täällä! Luulin että viime vuosi oli poikkeusvuosi mutta taas on tiet poikki... Me päästiin minin kanssa kuitenkin kotiin ja sateista huolimatta uutisissa ainakin puhuttiin aamulla että pahin olisi ohitse. Toivottavasti!

  VastaaPoista
 7. Nyt kyllä toivoo, että ei enää teillä vesi nousisi, sitä ei pysty edes kuvittelemaan kun ei ole kokenut vastaavaa.

  VastaaPoista
 8. On kyllä surkea seurata uutisia sieltä etelästä, tuhot ovat valtavat siinä yksittäiset ihmiset ovat vain pilkkuja vahinkoluettelossa. Täällä ylhäällä kesä vain jatkuu ja taitaa kaikki aurinko ja lämpötila ennätykset mennä uusiksi ainakin toukokuulta.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.