torstai 4. lokakuuta 2012

Amsterdamissa huomattua

Olin lukenut netistä, että Amsterdamin kentälle tultua helpoin tapa päästä kaupunkiin on junalla. Ihan oikein! Juna lähtee lentokentän tiloista alakerrasta. Lipun voi ostaa automaatista ennen alasmenoa. Mutta maksu täytyy suorittaa luottokortilla, eikä rahalla (kuten olin lukenut ennen matkaa netistä). Matka kestää 17 minuuttia ja maksaa 4,5 euroa (lapsista puoli hinta). Junia menee tosi usein eli kymmenen minuutin välein.

Amsterdamin keskusasemalta voi sitten ostaa 24/48/72 tunnin bussi/raitsikka/metro lipun. Ne maksaa 7,5/12/16 euroa. Raitsikka on sitten se maailman helpoin kulkuväline siellä. Sen kanssa liikkuessa on kaupunki helposti tullut tutuksi. Vaunuissa on taulut, joissa lukee mikä on seuraava asema. Keskusta on aika pieni, joten liikkuminen on helppoa ja nopeaa.

Ruokapaikkoja on paljon ja joka nurkalla. Rohkeasti vaan sisään ja katsomaan meny. Edullisia ruokapaikkoja on joka paikassa.

Museoita on kaupunki täynnä. Kovin moneen ei jaksa kunnolla tutustua lyhyellä reissulla. Kannattaa kumminkin käydä ainakin joissakin, vähän omien kiinnostusten mukaan. Kaikkea löytyy kidutusmuseosta taiteeseen, olutmuseosta arkkitehtuuriin. Netistä löytyy listoja hintoineen ja aukioloaikoineen.

Hinnat olivat minusta halvempia kuin täällä meillä. Ostettiin paljon vaatteita.

Polkupyörillä on omat kaistat. Pyöriä on paljon joka paikassa ja ne ajavat kovaa. Eli ihan oikeasti kannattaa varoa.

Takaisin lähtiessä kannattaa varata todella hyvin aikaa lentokentällä. Amsterdamin kenttä on iso ja kävelymatkat siellä vievät paljon aikaa. Meillä meni laukkujen jättämisestä portille kävellessä melkein tunti. Tosin siihen oli jo sitten turvatarkastuskin. Ja meillä ei ollut mikään kiire, niin käveltiin ja katseltiin ja käytiin parissa kaupassa.

Kentällä voi myös tehdä ennen laukkujen jättämistä viimeiset ostokset, jotka voi sitten laittaa laukkuun. Kauppoja on joka lähtöön supermarketeista vaateliikkeisiin. Turvatarkastuksen jälkeen on sitten tietty ne pakolliset tax freet ja muut.

Käytin paljon aikaa hotellin valitsemiseen ja tutkin netissä käyttäjäarvosteluja. En halunnut allergisena mihinkään hometaloon... Niinpä valinta osui NH Museum Quarter hotelliin museokorttelissa. Se on neljän tähden siisti ja melko uusi hotelli. Ei kauhean kallis minusta. Tykkäsimme kovasti, että hotelli sijaitsi pahimman muurahaispesän reunamilla. Raitsikka kulki 100m hotellista ja keskikaupunkiin (Dam square) oli reilun 5 minuutin ajomatka. Kävimme molempina iltoina kävelemässa hotellin vieressä olevan kanaalin rannoilla. Oli ihan rauhallista.

Ostin lentoliput ja hotellin Reisefeber.no kautta pakettina. Lensimme KLM:llä. En pidä reissua kovinkaan kalliina. Olisin tietty saanut halvemmalla ehka Norwegianin kautta, mutta niille täytyy maksaa erikseen esim matkatavaroista jne. Laskeskelin, ettei se paljoa halvemmaksi olisi kai tullut. Varsinkin, kun en ollut ihan kauhean aikaisin matkaa varaamassa.

Voisin lähteä Amsterdamiin uudestaan ja voin kyllä suositella reissua lasten kanssa. Paljon oli Maijalla näkemistä ja kokemista (ja ihan kauhean paljon jäi näkemättä...).


8 kommenttia:

 1. Minäkin menin junalla keskustaan toissa kesänä kun oli lentojen välissä 13 tuntia Amsterdamissa,tosi kätevää.Tein silloin postauksenkin siitä.Ihan kivalta vaikuttaa tuo valitsemasi hotelli!

  VastaaPoista
 2. Amsterdamissa on tosiaan museoita vaikka muille jakaa, mutta pelkästään kadulla käveleminen on kuin ulkoilmamuseossa tallustelisi: vanhimmat talot ovat 1600-luvulta (ellei 1500?) peräisin. Tykkäänkin siksi asua Amsterdamissa. Tervetuloa lukemaan blogistani lisää :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mukavalta. Siella voisi piipahtaa, vaikka me ei mitaan
  mahdottomia kaupunkiloma faneja ollakaan. Olihan siella Prahassakin
  paasiaisena ihan kivaa. Voisikohan ajatella tuota ensi kevaaksi?
  Mietitaan.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä jutusta. Käytännön neuvot ja kokemukset ovat aina kivoja - ja kivempia kuin lukea matkaoppaita :)

  VastaaPoista
 5. Mukava kun loma meni hyvin, kiitos nojatuoli kierroksesta.

  VastaaPoista
 6. Kiva ja perusteellinen esittely matkakuvineen kaikkineen, kiitos. Hyödyllinen, jos tuolla vielä joskus pääsisi lentokenttää kauemmaksi. Viime kesäksi oli suunnitteilla, mutta suunnitelmat muuttuivat kuten usein käy.

  VastaaPoista
 7. Minäkin tykkäsin Amsterdamista. Tosin taatan lompakko varastettiin siellä ensimmäisen tunnin aikana. Onneksi isoa vahinkoa ei tullut.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.