sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Vuodenvaihteen uutisia

Tassa pieni uutiskatsaus norjalaisia kiinnostaneista asioista vuoden vaihtuessa:

Norjassa kiellettiin sellaiset ilotulitusraketit, joissa on ohjaustikku-styrepinne (siis en todellakaan tieda mita se on suomeksi...). Taman seurauksena tana vuonna silmavammojen maara vuodenvaihteen ilotulitusten vuoksi oli pienentynyt huomattavasti. Hyva asia.

Toinen vuodenvaihteen suurista uutisista oli se, etta seksin ostamisesta tuli uuden vuoden alkaessa Norjassa rikos. Oslohan on karsinyt viimeiset pari vuotta kaupungin paakadun kansoittaneista ilotytoista, joiden myyntikikat ovat olleet kovin paallekaypia. Televisiouutisissa naytettiin nyt autioita ilotyttokatuja. Mutta kerrottiin myos myynnin siirtyneen internettiin, jossa seuraa tarjoavien sivut ovat lisaantyneet huomattavasti vuodenvaihteessa. Tassa Ilta-Sanomien uutisointia asiasta.

Ulkomaitten uutisista on Gazan tilanne tietenkin puhuttavin. Uutta taalla on ollut nyt uutisointi molemmilta puolilta rajaa. Tama antanee objektiivisemman kuvan asioihin. Oslossa on ollut kaksi suurempaa mielenosoitusta asian tiimoilta.

Vuodenvaihde tuo mukanaan taas hintojen korotuksia. Maitotuotteitten hinnat nousevat ainakin. Saa nahda mihin suuntaan bensan hinta lahtee menemaan. Syksylla se maksoi lahes 14 NOK, vuodenvaihteessa hinta oli noin 9NOK. Eli alaspain ollaan menty roimasti.

Eras loppuvuotta puhuttanut asia oli tietenkin talous. Taalla pelataan tyottomyyden lisaantyvan. Tosin tanne astihan taalla on ollut enemman toita kuin tekijoita ja esimerkiksi rakennusalalle on tanne haettu tekijoita todella paljon Puolasta. Samoin terveydenhuoltoon on etsitty tyontekijoita ympari maailman. Mielenkiintoista nahda mihin suuntaan asiat kehittyvat.

6 kommenttia:

  1. Hih, tuosta Oslon ilotyttöongelmasta en ollutkaan tietoinen...

    Toivottavasti teillä Norjassakin olisi mahdollsimman hyvä vuosi!

    VastaaPoista
  2. Moikka!
    Kiitoksia Norjan uutispäivityksestä, kuulumisia on aina mielenkiintoista lukea:)
    Tuosta lämmittämisestä piti vielä sanoa sen verran, että tuo värmepumpe on erittäin hyvä ja se on lämpöpumppu suomeksi, eli ihan oikein olit kirjoittanut.
    Meille asennettiin sellainen pumppu, toimii sähköllä ja lämmittää ison osan taloa, mutta kuluttaa sähköä vain yhden patterin verran. Eli sähkölasku halpenee, jee!
    Tuo lämpöpumppu on Suomessa nykyään aika yleinen, melkein kaikissa sähkölämmitteisissä vanhemmissa taloissa on nyt asennettu tuo pumppu. Sähkön hinta kun on törkeän kallista.
    Hauskaa ja onnelista sekä lämmintä vuotta 2009!

    VastaaPoista
  3. Yael -hih- nytpa paasit perille tuosta takalaisesta ilotyttoasiasta. Se on todellakin ollut uutisotsikoissa kovasti nyt vuodenvaihteessa.

    Maikki, tuosta pumpusta sanovat taallakin, etta se saastaa sahkoa. Pitaisikohan hankkia...

    VastaaPoista
  4. Moikka!
    hanki ihmeessä pumppu:) Meillä on lähes kaikki patterit pois päältä, koska on tuo pumppu. Ainoastaan yläkerrassa on patterit lastenhuoneissa päällä, koska pumppu on täällä alhaalla.
    Pumpun lisäksi meillä on keittiössä ja pesuhuoneessa lattialämmitys ja loput lämmitämme puulla. Sähkö on nykyisin niin kallista, että kaikki keinot kannattaa käyttää. Saanko olla utelias, paljonko Norjassa maksaa sähkö per kwh? Onko teillä erikseen yö ja päiväsähkö ja jos niin paljonko niiden hinnan ero on?
    Terkuin Maikki

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen asia tuo terveydenhoitorekrytointi Norjaan näin Suomen kannalta ajatellen... Täältä Suomesta kun katoavat sairaanhoitajat, monet kuulemma juuri Norjaan. Tytärtäni hoidettiin leukemian takia Helsingin lastenklinikan K10:llä lähes kolme vuotta. Viimeisen vuoden aikana hoitajapula alkoi olla jo katastrofaalinen.

    VastaaPoista
  6. Maikki: Sahkolaskua tutkailin ja sahkon hinta/kWh oli siina 66,375 øre/kWh. Siis jos oikein sita luin... Lisaksi maksamme nettleie fastbeløp ja netteleie energi ja Enova avgift. Taalla meilla ainakin on sama hinta paivin oin. Tama ei varmaan sulle sano mitaan, mutta en oikein paremminkaan tata itsekaan ymmarra :(.

    Marja-Leena: Tunnen muutamia tanne ihan vaan toihin tulleita sairaanhoitajia. Jotkut ovat vuoden tai pari, toiset jaavat pitemmaksi aikaa. Taallakin on pulaa hoitohenkilokunnasta...

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.