torstai 1. tammikuuta 2009

Kotien lammitysta

Edellisen paivityksen kommenttilaatikosta sain ajatuksen tahan paivitykseen...

Taalla on ollut ainakin viikon verran todella kylmaa. Taloja lammitetaan sahkolla ja puulammityksella. Lisaksi jotkut kayttavat pellets-lammitysta tai kayttavat parafiinikamiinoja. Uusin villitys taalla on lampopumput (varmepumpe). Mitahan sekin lie suomeksi... Mutta sellainen motikka laitetaan seinaan ja siita puhaltaa tarvittaessa lamminta tai kylmaa ilmaa. Toimii sahkolla. Meidan naapurissa peruskorjattiin vanha talo ja sinne hankkivat vesipatterikeskuslammityksen. Sellainen on ainakin taallapain maata aikamoinen harvinaisuus. Puhumattakaan kaukolammosta.

Puulammitys on todella yleinen taalla. Mutta ongelmana on, ettei taalla kayteta minulle Suomesta tuttua varaavaa takka- tai uunisysteemia. Valista tuntuu, etta harakat ulkona saavat enemman lampoa kuin me. Ja puuta menee kuutiotolkulla. Heti kun tuli uunista loppuu, niin loppuu lampokin. Ja vuolukivi tekee vasta tuloaan taalla.

Sahkolla lammittaminen on kallista, koska sahkonhinta tuntuu aina olevan kova. Joskus siita syytetaan kuivuutta ja vesivarastojen pienuutta. Joskus taas vetta tuntuu olevan liikaa...

Pellets- ja parafiiniuuneista minulla ei ole kokemusta.

Joku rakentamisen ja lammittamisen ammattilainen voisi varmaan kertoa paremmin tasta lammityssysteemista taalla, minulla on vain tama oma kokemus ja vertaaminen suomalaiseen lammittamiseen. Aivan varmasti uusissa taloissa on jotain erilaisia kehittyneempia systeemeja. Mutta taalla missa mina asun, on puu- ja sahkolammitys kaikkein yleisinta.

Tallainen ikivanha kaunis korkea uuni on minulla keittionnurkassa. Silla lampiaa koko alakerta. Tosin lisana kaytan myos sahkopattereita. Mutta monesti aamuisin alakertaan tullessa pakkasilmalla, on vastassa REILUSTI alle kaksikymmenta astetta...

11 kommenttia:

  1. Aika jännä systeemi. Luulisi että siellä varaavat takat on ympäri maata, eiköhän Suomessakin jo melkein joka syrjäkylälläkin. Tuo vanha uuni on kyllä kaunis ja aika erikoinen.

    VastaaPoista
  2. Misäpäin Norjaa asut? Tuntuu oudolta, että siellä rikkaassa maassa lämmityssysteemit ovat vielä noinkin vanhanaikaisia..
    Kävin Oslossa muutama vuosi sitten ja ihmettelin tyttären työsuhdeasunnon yksinkertaisia ikkunalaseja.
    Pakkasta on Suomessakin, täällä Pohjanmaalla nyt noin - 10 C ja lisää luvassa. Mutta pohjoisempana puolet enemmän..

    Rosina

    VastaaPoista
  3. Mäkin olen aika yllättynyt että teilläpäin lämmitys on vähän vanhanaikaista, tosin tosi kylmästähän mulla on kokemusta vain Helsingistä,jossa aina sisällä oli lämmintä keskuslämmityksen ansiosta.Asuin yhden talven Nykissä,ja kyllä sielläkin sisällä oli vähän vilpoista, ainakin siinä kämpässä missä asuttiin. Täällä mulla on ilmastointi ,joka myös puhaltaa lämmintä ilmaa,mutta se lämmittää enimmäkseen olohuonetta ja makuuhuoneeseeni sitä ei pääse.Joten laitan makuuhuoneeseen sellaisen infrared-lämmittimen, ennen nukkumaanmenoa. Mulla oli kyllä sähkölakanakin,mutta mulla oli joku pelko sitä kohtaan ja annoin sen pois. Tänä aamuna sisällä oli vain 12 C!

    VastaaPoista
  4. Asun keskivaiheilla maata. Mutta olen myos asunut Oslossa. Siella asuin rivitalossa, jossa oli myos vain sahkopatterilammitys. Lisaksi oli varaamaton takka.

    Tata lammityksen vanhanaikaisuutta olen minakin taalla ihmetellyt...

    VastaaPoista
  5. Ja ihmettelen minäkin! Olin ihan varma, että siellä käytetään kaikkia mahdollisia moderneja lämmityskeinoja!
    Meillä on ollut viime päivinä tosi kylmää täälläkin. Asteita ei ole ollut kuin muutama ja yöllä jopa alle nollan. Mutta kun siihen lisää vielä jäätävän tuulen, tuntuu kuin olis -20!!
    Ei ole varaavia takkoja täälläkään, kakluuniuuneja kyllä. Meillä on puilla lämmittävät keskuslämmitys, monet ovat laittaneet just noi lämpöpumput.Kaasulämmitys on suosittu,sekä öljylämmitys

    VastaaPoista
  6. Kylmää Helsingissäkin on nyt ollut muutamana päivänä ja yönä. Enimmillään -14 tai -15 astetta. Muuten tämä menossa oleva talvikausi on kuulemma ollut lämpimin pitkiin aikoihin ja sää on ollutkin pääasiassa plussan puolella lukuunottamatta yhtä lyhyttä lumista jaksoa marraskuun loppupuolella. Silloin tullut suuri lumimäärä kuitenkin suli viikossa pois.
    Nyt on ulkona -10 astetta.

    Näin kerrostalossa asuvalla ei ole lämmitysasioissa muuta tekemistä kuin erien säätäminen. Jos mahdollista muutan takaisin maalle heti kun voin. Siellä saa sitten miettiä, käyttääkö sähkölämmitystä ja miten paljon ja millä surkeaa varaamatonta takkaa lämmittää ja mitä laittaa uuneihin. Meillä on siellä makuuhuoneessa kyllä hyvä tulikiviuuni.

    Hyvää alkanutta vuotta sinne Norjaan!

    VastaaPoista
  7. Hih. Kirjaimia näyttää pudonneen pois! Piti kirjoittamani:

    Näin kerrostalossa asuvalla ei ole lämmitysasioissa muuta tekemistä kuin patterien säätäminen.

    VastaaPoista
  8. Marja-Leena tervetuloa tanne blogiin!

    Taalla on muuten yllattavan vahan lunta. Pakkasten vuoksi sita ei ole satanut nyt, mutta sataa varmaan pakkasten ohi mentya.

    VastaaPoista
  9. Pitää kommentoida, kun isä taannoin kertoi paljon lämpöpumpuista. Hän asensi sellaisen meidän mökille, koska se säästää sähköä huomattavasti tavallisiin lämmitysjärjestelmiin verrattuna ja on todella kätevä, asetat vain lämpötilan, jossa haluat huoneenlämmön pysyvän, ja se puhaltaa lämmintä. Kesällä sen saa taas viilentämään. Kätevää!

    Mutta täytyy kyllä myös todeta, että on hullua, jos Norjassa ei osata lämmittää, siellähän on hurjan kylmää! Varaava takkahan on ihan ensimmäinen juttu, muuten se kivikasa on koko ajan vain kylmä.. Ja vuolukivihän lämpenee vielä paremmin kuin tavalliset! Huimaa, jos siellä ei ole näin pitkälle päästy kehityksessä..

    VastaaPoista
  10. No onpa tosiaan outoa, kun lämmitysasiat ovat tuolla tolalla Norjassa! Lomamatkalla sateisessa Norjassa muutama vuosi sitten lomamökissä yöpyessäni olen törmännyt puilla lämmitettävään takkaan, joka ei varannut lämpöä yhtään. Tietysti ajattelin, ettei lomamökkiin ollut haluttu uhrata varaavaa systeemiä... aina oppii uutta! Asun Suomessa sähkölämmitteisessä paritalossa ja lisälämmityslähteenä meillä on kaakeliuuni, jossa voi polttaa puita tai pellettejä. Ilmalämpöpumpun hankkimista olemme harkinneet - kovasti on vakuuteltu, että se alentaisi sähkölaskua huomattavasti.

    VastaaPoista
  11. annnim ja Millimari, jos meidan asunto olisi vahan erilainen, eli yksikerroksinen, niin alkaisin harkitsemaan lampopumpun hankkimista.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.