lauantai 10. tammikuuta 2009

Mielenosoituksia ja mellakoita Oslossa

Oslossa on ollut torstaina ja tanaan lauantaina suuria Gazan tilanteeseen liittyvia mielenosoituksia.

Torstain mielenosoituksessa tilanne levisi ja siella alettiin heittamaan ainakin ilotulitusraketteja ja kauppojen ikkunoita sarettiin. Poliisi kaytti kyynelkaasua ja pidatti parikymmenta. Televisiossa naytettiin kauppiasta, joka oli saanut turvaan kauppansa kellariin joitakin lapsiperheita pahimmaksi ajaksi.

Sama on toistunut tanaan ja jatkuu edelleen. Mielenosoitusjoukkion lahestyessa Israelin suurlahetystoa, oli tilanne kiristynyt ja poliisi oli taas kayttanyt kyynelkaasua joukkojen hajoittamiseksi. Ikkunoita on taas saretty, ilotulitusraketteja kaytetty, kivia heitelty. Pidatettyja on tahan hetkeen mennessa ainakin sata. Tassa kuvia talta paivalta Oslon kaduilta.

Mukaan naihin mielenosoituksiin on ainakin halunnut, en tieda sitten saivatko lupaa, Blitz. Tassa tietoa tasta ryhmittymasta.

Hyvin ikavaa, etta tilanne on kehittynyt taalla tallaiseksi. Norjassa asuu hyvin paljon ulkomaalaistaustan omaavia ihmisia, myos palestiinalaisia. Varsinkin Oslossa. Kuvia katsellessa muistuu mieleen Koopenhaminan ja Ateenan opiskelijamellakat tassa lahimenneisyydessa. Toivottavasti tilanne ei kehity vakavammaksi.

8 kommenttia:

  1. Näyttää leviävän ympäri maailmaa. Meillä loukkaantui torstain mellakoissa yli 60 ihmistä. Huono puoli mielenosoituksissa onkin, että aina mukaan liittyy ääriryhmiä, jotka haluavat omia jutun ja kiihottavat väkijoukkoa mellakoimaan. Näin käy melkein aina, massahenki vyöryy yli ja aletaan särkeä paikkoja. Koko mielenosoitus menettää vasinaisen merkityksensä.

    VastaaPoista
  2. Taalla oli kylla nama varsinaiset mielenosoittajatkin melko kiihottuneessa mielentilassa. Katsoin uutisia tuon paivityksen jalkeen. Pahalta naytti.

    Taalla on sanottu, ettei tuollainen juuri herata myotatuntoa varsinaista asiaa kohtaan.

    VastaaPoista
  3. Norjan mielenosoituksista näin uutisissa täällä.Kurjaa kun se menee tuollaiseksi,että särjetään omaisuutta,sillä ei mitään voiteta.

    VastaaPoista
  4. Taalla ei ole ollut loukkaantumisia, mutta poruka o arhakkana. Loukkantumisia ei senkaan takia synny, silla kukaan ei ole Israelin puolella. Islamistilainen Saadet- puolue on suurimman osan takana.

    "Paattajat" ovat palestiinalaisten ahdingosta huolissaan. Paaministerin puoliso piti "kokouksen", missa oli monen arabimaan paaministerin vaimo; Emine itki ja puhui; taustalla iso palestiinan tunnus...se musta-valkoinen huivi...

    VastaaPoista
  5. "Taalla on sanottu, ettei tuollainen juuri herata myotatuntoa varsinaista asiaa kohtaan.",
    hyva sanonta.

    VastaaPoista
  6. Meillä myötätunto on kaikilla palestiinalaisten puolella, mutta näiden häiriköiden ja särkijöiden sanottiin olevan 'häpeä palestiinalaisten asialle' ja pilaavan myötätuntoisten ihmisten maltillisen mielenilmaisun.

    VastaaPoista
  7. Täällä meilläkin on ollut mielenosoituksia, mutta nähtävästi kaikki melko rauhallisia .

    VastaaPoista
  8. On tämä maailma merkillinen paikka! Elämme 2000-lukua ja yhä edelleen ihmiset käyttäytyvät kuin raakalaiset.
    Luulisi että sivistyneillä ihmisillä olisi kaikilla tahto maailman rauhaan.
    Sotia käydään jos minkäkin asian verukkeella ja se on väärin.
    On tietysti hyvä että ihmiset reagoivat, mutta väkivaltaiset mielenosoitukset ovat todella väärä tapa reagoida.
    Suurin osa maailman kansasta on tuominnut Israelin toimet, mutta minkäs teet?
    Ehkä muun maailman pitäisi käyttää joitakin järeitä, mutta rauhanomaisempia keinoja Israelin sotahimojen taltuttamiseksi.
    Israelilla on ollut hyvä maine ja aiemmin kansalla on ollut mielipide, että he ovat maansa ansainneet sekä heillä on sitä oikeus puolustaa. Nyt asenteet alkavat kääntyä Israelia vastaan ja heille tulee olemaan monien vuosien työ saada maineensa ja maansa sekä kansansa kuntoon. Siinä ei Amerikan tuki auta, koska maailma tuomitsee Amerikan tämän saman asian vuoksi.
    Toivottavasti Amerikan uusi presidentti kykenisi tekemään asialle jotakin ennen kuin on liian myöhäistä.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.