sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Ulkomailla - Ruotsissa

Norjalaiset matkustavat rajan yli Ruotsiin shoppailemaan. Hinnat kun ovat siellä halvempia. Ja ruokavalikoimakin vähän erilainen kuin täällä kotona. Rajanylityspaikoille onkin rakennettu yhä suurempia kauppakeskuksia, jotka sitten kansoittuvat ostohysteriasta kärsivistä norjalaisista. Oslon alueelta matkustetaan Svinesundiin ja Strömstadiin. Täältä meiltä on lyhin matka Charlottenbergiin. Mutta esimerkiksi meiltä on sinnekin tasan kolmen tunnin ajomatka. Eli ei ihan tavallisen kauppareissun pituinen, vaikka maalla asutaankin.


En ole varmaan kymmeneen vuoteen käynyt Harry-ostoksilla (kuten näitä reissuja täällä kutsutaan). Mutta eiliseksi olimme suunnitelleet ostosreissun Maikin kanssa. Ihan vaan ajankuluksi. Mutta ennen sitä piti tarkistaa, että mitä sieltä ulkomailta sitten kannattaa ostaakaan. Halvempaa on kuulemma liha (niin kanan kuin isompienkin eläinten), virvoitusjuomat (niin sokeriset kuin aikuistenkin), maitotuotteet ja juustot, karkit ja suklaat, apteekkitavarat ja luontaistuotteet. Ja nuuskaakin sieltä kuulemma vielä saisi.

No lihatuotteista emme ostaneet muuta kuin pekonia, sitä Maija syö joskus aamupalaksi. - Limppareita käytämme minimaalisen vähän, joten ostimme vain six-packin uutta stevialla makeutettua Coca Colaa. Ja Systembolaget saa minun puolestani palvella janoisempia asiakkaita. - Maitotuotteita ostin vähän, kun tykkään ruotsalaisesta fil mjölkistä :). - Ja erilaisia juustoja ostettiin, kun esim parmesan oli puolta halvempaa kuin täällä ja Vesterbottenin juustoa ei täältä tietenkään saa, kun se on ruotsalaista ja Mozarella oli halpaa. - Karkkikaupassa piti muodon vuoksi käydä täyttämässä pussiin lauantaikarkit. - Apteekista ostettiin kissalle matokuuri, kun täällä Norjassa siihenkin pitää olla resepti eli säästöä tuli reilusti. - Luontaistuotteista ostettiin vitamiineja. - Lisäksi ostettiin muutakin ruokaa, kun olisi muutenkin pitänyt ruokakaupassa käydä: oliiviöljyä, hiutalepussi (neljänviljan, sitä ei Norjasta löydy), erikoisia keksejä...

Mutta se mikä eniten reissussa ihastutti minua, oli Fazerin ruisleivät ja Aura-juusto. Silloin kymmenen vuotta sitten ei ruisleipää vielä rajalta saanut, vaan nykyisin saa! Ja Aura-juustoakin. Ja Fazerin ja Pandan muitakin herkkuja oli siellä hyllymetreittäin :). Ne tosin jäivät hyllyihin.
Mutta näillä on syksy pelastettu!


Mutta mikä jäi päivän saldoksi sitten? Mukava autoreissu Maikin kanssa aurinkoisessa syyssäässä ilman suurempia ruuhkia oli plussaa. Pieni auto vie vähän dieseliä, joten polttoainekulut jäivät aika pieniksi. Saimme herkkuja (ja meille suomalaisille ihan tavallisia tuotteita), joita ei täältä kaupoista saa. Lisäksi esim tuo kissan matokuuri toi pelkkää rahallista plussaa. Kokonaissaldoksi tulee kai plussaa. En usko, että jaksaisin ajella tuonne joka kuukausi, mutta pari kertaa vuodessa tuommoisenkin ostosreissun voisi tehdä.

13 kommenttia:

 1. Hauska, että Norjasta mennään Ruotsiin ostamaan suomalaista tavaraa. Täältä Saksasta mentiin ennen Hollantiin ostamaan halpaa kahvia, mutta nyt ei enää kannata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tullaan syyslomalla taas ostamaan vaatteita Saksaan :D.

   Poista
 2. Olen käynyt kerran Strömstadissa ja päätin silloin, että ei enää ikinä. Tähän tosin vaikutti se, että jouduin jonottamaan älyttömän kauan systembolagetissa ystävän puolesta. Auto oli myös ahdettu täyteen ihmisiä, jotta saadaan tuotua mahdollsimman paljon tavaraa - oltiin liikkeellä oikein urheiluhengessä ja vähän veren maku suussa. Meinasi oikeasti mennä hermot :D. Näin yksinelävän (tupakoimattoman ja lähes raittiin) oli myös aika vaikea keksiä niin paljon ostettavaa, että matka olisi oikeasti kannattanut. Tosin itse Strömstad oli kiva pieni kaupunki - sinne voisin mennä viettämään kesäpäivää, mutta jättää sen ostoshelvetin väliin :).

  Mutta jossain tilanteessa nuo reissut on varmaan ihan järkeviä. Ja hyvässä rennossa seurassa ja vaihtelun kannalta varmasti ihan mukavaakin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveet jonot oli tuollakin Systeemiin... Ajattelin vaan, että voi miten paljon taas säästyi, kun ei tarvinnut tuonnekaan mennä :D.

   Poista
 3. Oi, ruotsalainen filmjölk on niin hyvää! Ja Ruotsissa oli kyllä helppo asua, varsinkin Tukholmassa, kun sieltä sai kaikkea leipäjuustosta karjalanpiirakoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin Tukholmastahan saa todellakin kaikkea. Ja se on muutenkin aivan ihana kaupunki.

   Poista
 4. Lapsena Rovaniemellä tehtiin ostosreissuja Ruotsiin Pelloon, joskus tosi harvoin Haaparantaan. En tiedä tuliko sitä säästöä mitenkään ihmeesti. Margariinia, sokeria, mehuja, hilloja, juustoa, karkkia, keksejä, teetä, kahvia nyt ainakin muistan, että ostettiin. Isompana ei olisi tehnyt mieli enää lähteä täyteen ahdettuun autoon, mutta se oli kyllä pakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan sen ajan, kun Suomesta ihmiset kävivät Ruotsissa rasvamatkoilla.

   Poista
 5. Onpa kiva että pääsette Ruotsista ostamaan suomalaisia herkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi niitä saa edes sieltä. En ymmärrä miksi esim ruisleipää ei myydä täällä. Kirjoitin kerran asiasta Fazerillekin, ilman että sain mitään vastausta...

   Poista
 6. Mäkin haluan tollaselle shoppailureissulle!!!!

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.