lauantai 5. heinäkuuta 2014

Haudalla

Suomen hautaustavoista en tiedä mitään. Mutta täällä Norjassa hautauksen jälkeen haudan päälle laitetaan kukkasia hautajaiskimpuista ja lisäksi puuristi, jossa lukee kuolleen nimi. Kun kukkaset ovat kuihtuneet, niin omaiset laittavat haluamiaan kukkia haluamallaan tavalla haudalle. Hautakiveä ei laiteta paikalleen ennenkuin hauta on laskeutunut eli meidän tapauksessa vasta ensi kesänä.

Minä laitoin neilikkaa ja murattia tuommoiseen ruukkuun. Maikki laittoi haudalle pienen sydämen.Tämä blogi on minulle kuin päiväkirja jollekin toiselle. Silla laitoin nämäkin kuvat tänne, että muistaisin joskus myöhemmin, miten se oikein menikään.

7 kommenttia:

 1. Täällä on tapana laittaa sellainen valkoinen risti haudalle, jossa lukee poisnukkuneen nimi. Haudalle jätetään usein hautajaisvieraiden tuomat kukkalaitteet ja kortit joksikin aikaa, riippuen vähän kelistä ja kukkasten kestosta. Kun kukat ovat kuihtuneet, leikataan kortit talteen omaisille ja sen jälkeen haudalle laitetaan lopulliset istutukset. Onko teillä tapana, että haudat ovat tuolla tavalla kuin alakuvassa on, eikä niin kuin suomessa - riveissä polun molemmin puolin.

  Kovasti jaksamista päiviisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin meidän kylän kaikkien kolmen kirkon hautausmailla on haudat samalla tavalla. Niissä ei ole käytäviä missään, vaan siellä kävellään missä vain hautojen välissä.

   Poista
 2. Todellakin raskaita aikoja siellä on. Samantapaisia ovat täälläkin tavat. Joillakin on tilapaisesti puisia ristejä, ennenkuin saavat kivet. Jotkut tuovat paljon pieniä esineitä haudalle, enkeleitä tms. Täällä Joensuussa ovat haudat uudella puolella säännöllisissä riveissä, järjestyksessä ja hautausmailla on enemmän puita kuin siellä näköjään.
  Voimia kaikkeen uuteen elämässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joensuun hautausmailla olen kävellyt monet kerrat ja syöttänyt oravia :). Tunnelma sielä on niin rauhaisa. Tässä meidän hautausmaalla ei ole puita ollenkaan...

   Poista
 3. Samoinhan se täälläkin menee...kivi vasta, kun hauta on painunut sen minkä painuu. Voimia sinulle!

  VastaaPoista
 4. Tuohon Maikin valitsemaan sydämeen ei osaa sanoa mitään.
  Voimia.
  OP

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.