lauantai 30. huhtikuuta 2011

Karitsakavalkaadi

Aamuvuoroon lampolaan mennessä kohtasi minua tämä näky:


Siellä oli yksi lammas juuri saanut karitsan odotusaitauksessa. Niinpä siirsin sen synnytyspuolelle karitsoineen. On tärkeää, että karitsat saavat olla rauhassa oman äitinsä kanssa. Näin tulevat tutuksi hajut ja äänet. Tässä juuri synnyttäneiden osastoa.


Yhteisaitauksessa ovat sitten kaikki vuorokautta vanhemmat karitsat emoineen. Ja siellä on viime päivien rysäyksen ansiosta jo aikamoinen vilinä.Jotkut ovat oppineet, että maito on otettava sieltä mistä sen nyt sattuu saamaan. Eikä se aina tarvitse olla oma äiti. Tällä äidillä on kyllä aivan monta ruokittavaa nyt.


Täällä odotellaan siirtymistä isompaan aitaukseen tänään. Ennen siirtämistä saavat karitsat korviinsa korvamerkit, joista tunnistamme kuka on kenenkin karitsa ja siitä näkee myös omistajan.


Tässä muutama hellyttävä yksilö.Päivät ovat touhua täynnä. Lampaita syötetään ja juotetaan. Karitsoja täytyy seurata. Oppivatko ne imemään. Ovatko ne muuten kunnossa. Synnytykseen valmistautuneita täytyy seurata. Onko ongelmia vai sujuuko kaikki oikein. Joissakin synnytyksissä täytyy auttaa esim vetämällä isohkot karitsat ulos, jos emo ei niitä jaksa työntää itse.

Onneksi tänne asti on asiat menneet ihan ok.

Mukavaa viikonloppua ja Valpurin päivää. Meillähän sitä ei juuri juhlita. Joten simatkin on laittamatta ja munkit paistamatta...

19 kommenttia:

 1. Hyvä, että kaikki mennyt tähän asti hyvin - toivotaan, että niin jatkuukin. Ihailla täytyy teitä ahkeruudesta, mutta on kyllä suloinen "palkka" kovasta työstä!

  VastaaPoista
 2. Hyvää vappua sinullekkin <3 Voi, että kun nautin katsella kuvia karitsoista...ne on niin kauniita ja viattoman näköisiä <3 Haluaisin meille yhden tumman lampaan:)

  VastaaPoista
 3. Kyllä kaikessa vaativuudessaan teillä on ihana työ!
  Ei kyllä malttaisi lampolasta lähteä mihinkään, on noita niin ihana katsella. Ja mitä ovatkaan äänet!

  VastaaPoista
 4. Nuo ovat kyllä ihania,mutta paljon hommia näkyy olevan tuossa hoidossa.Jaksamisia ja hyvää vappuista viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Iloista Vappua sinne Norjaan!
  Voithan sinä puhaltaa ainakin ilmapalloja, ne varmaankin ilahduttavat koko perhettä.:))
  Söpöjä karitsoja eli kakkuja, niinkuin täälläpäin sanotaan.

  VastaaPoista
 6. Helja, onneksi lampaat ovat muuten aika helppohoitoisia, niin sita jaksaa taman joka kevaisen puristuksen.

  MaMMeli, tule vaan taalta hakemaan. Onhan naita ;).

  Sirkku ja Yaelian, kuten sanottu, niin onneksi tata ei montaa viikkoa kesta. Muuten ovat lampaat helppohoitoisia elaimia.

  Rosina, hyva kun mainitsit ne ilmapallot. Mulla onkin varastossa niita. Laitan Maikin puhaltelemaan.

  VastaaPoista
 7. Ihana kuvasarja lampaista ja karitsoista! Valtavan suloisia ovat ja hellyyttäviä!:)
  Mukavaa vapunaikaa!

  VastaaPoista
 8. Olipa mukavaa päästä katsomaan teidän lampolassanne pikkuisia ihania lammaslapsia. Kiitos näistä kuvista.

  VastaaPoista
 9. Uskon,etta teilla kylla touhua riitta,kun noita kuvia katselee.Eipa siina paljoa kerkeaisi Vappua juhlimaankaan.
  Taallakin on vain huominen paiva sellainen,jolloin työvaki marssii ja pitaa puheitaan.Ei tunneta simaa ja tippaleipia taalla.
  Oikein mukavaa Vappumielta sinne Norjaan.

  VastaaPoista
 10. Oi, kun ihania kuvia lampaista ja karitsoista. Kyllä teillä puuhaa riittää siellä. Olisipa mukava olla siellä katsomassa ja kokemassa tuota lampolan elämää ihan paikan päällä.

  Kiitos tästä postauksesta, aivan mahtava!!

  Iloa vappuun!

  VastaaPoista
 11. Aivan ihania karistoja ja ihana postaus muutenkin! Todella mielenkiintoista päästä sisälle lampolaan näkemään, miten lampaiden kanssa menetellään synnytysaikaan. Ihan mielettömän suloisia pikku pellavapäitä!

  VastaaPoista
 12. On tietenkin paljon tietää tästä. Mielestäni olet tehnyt joitakin hyviä kohtia ominaisuudet myös. Pidä työtä, hyvää työtä!

  VastaaPoista
 13. ihania kuvia ja aivan ihana tuo yksi kirjava karitsa :)
  On teillä aivan erinäköistä kuin meidän heinän ja olkien peittämässä navetassa. Yritän saada piirtymään mielikuvan siitä miten siistiä teillä on, kun kesällä tyhjennämme oman lampolan ja uudelleen suunnittelemme seiniä.
  Kiitos että jaksat tänne kirjoitella

  VastaaPoista
 14. Miten ihana työ! Vaikka ei kai se aina näin ihanaa ole, mutta kritsoiminen ja tuommoinen karja, noin paljon lampaita. Siinä on jotain niin eksoottista, kun tuommoisia määriä harvoin enää näkee. Karitsoita en ole oikeassa elämässä nähnyt 15 vuoteen. EU-säännökset vei lampaat.

  VastaaPoista
 15. Ompa siellä vilskettä, nostan hattua kaikesta työstä mitä lampolan eteen joutuu tekemään.

  VastaaPoista
 16. Ihania <3 <3

  Ja hyvää vappua!

  VastaaPoista
 17. Voi noita pikku lampaita! Tuo yksi emo imettää neljää karitsaa, kuin sillä maito riittää. Jos sillä on erikoisen maukasta imettävää kun kaikki tahtoo sitä:D
  Vaan niin söpön näköistä kun on aikusia lampaita ja karitsoja samassa tarhassa.

  VastaaPoista
 18. Miten noi karitsat voikin olla niiiin sööttejä. Tämä oli kiva postaus, kiitos.

  VastaaPoista
 19. Hei mulla on pari lammas aiheista kysymystä sulle :) Ensiksi että mistäköhän johtuu että täällä näkyy just nyt tosi paljon lampaita jotka on keritty vain etuosasta ja takapää jätetty kerimättä?

  Ja sitten lampaitten sorkista. Nehän täytyy vuolla? Kuinka usein esim. teillä vuollaan lampaiden sorkkia ja teettekö sen ihan itse? Haaveilen sitten omistamani muutaman lampaan täällä joku päivä ja olen mietiskellyt sitä sorkka asiaa että oppisinkohan vuolemaan ne itse. Hevosten kavioista tiedän jo jonkun verran mutta en lähtisi niitä itse tuosta noin vain vuolemaan kun niillä on niin tärkeää että jalat ovat suuren painon alla oikea asentoiset. Uskoisin että lampailla ei ole ihan niin tarkkaa kun ovat kevyempiä eikä niillä ratsasteta :)

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.