maanantai 30. elokuuta 2010

Pultost

Tilasin jo pari viikkoa sitten meidän yhdeltä naapurilta, joka viettää kesät lehmiensä kanssa vuorella seter`llä (pieni tila vuorilla), pari kiloa pultost (hapanmaitojuustoa). Juustoa olen opetellut täällä syömään ja tykkään siitä aivan kamalasti. Pultostia on erimakuisia, riippuen vähän tekijästä. Mutta tuollainen seterillä tehty on kyllä kaikkein maukkainta.

Vanhan, olisikohan navetan, katolla kasvoi aika isoja koivuja siellä seterissä:


Seterin maisemat ovat kyllä mahtavat:


Tässä ollaan jo kotona maisteltu juustoa. Minä pidän eniten siitä voilla voidellun flatbrød`n (ohutta, kuivaa leipää) päällä.


Kotona koiraäiti otti pennun kanssa ihan vaan rennosti:


Margarita on aloittanut toisen kukintansa, joka on minusta aina kauniimpi kuin se alkukesän ensimmäinen:


Oikein hyvää viikon alkua teille kaikille!

19 kommenttia:

  1. Tätä juustoapa olisi hauska maistaa. En ole koskaan maistanut, vaikka juuston ystävä olenkin. Teillä on siellä jyhkeä, kauniit maisemat.

    VastaaPoista
  2. Onpa Elsa jo iso :) Varmaan riittää ohjelmaa pikkupennun kanssa.

    VastaaPoista
  3. Huikeat ovat maisemanne. Juusto kuulostaa hyvältä, aivan outoa minulle.

    VastaaPoista
  4. Miten se tehdaan? Miilanen maku, mita tutumpaa juustoa muistuttaa, jos ollenkaan?

    VastaaPoista
  5. Wau. Siinä on vuoristoelämän hyviä puolia parikin.Nuo seterissä kesän vietot ja pultostit. Niin tyypillisen kansallisromanttista Norjaa. Jos se juuston tekijä olis vielä ollu nimeltään Solveig.
    Paljon on mulla Norjaa kokematta heh.
    Tosin minun bloginimeni ja yhdistyksemme nimi Avletto tulee just vuorilta.Lom:ista ja tarkoittaa sellaisella avletto pannulla tehtyä ohutta, läpinäkyvää rapeaa pitsimäistä "lettua"
    Osaatko muuten itse tehdä flatbrødiä tai joku sielläpäin?
    Elsa pentu tosiaan kasvaa ja näkyy viihtyvän sohvaolosuhteissa, ainakin kuvauksen ajan. :)

    VastaaPoista
  6. Johanna, en minakaan tahan juustoon koskaan ollut aikaisemmin tormannyt. kovin tyypillista norjalaista.

    Mila, pissipapereita, kakan pyyhkimista lattioilta, penturuuan laittamista, ulkoilemista, leikkimista... ;).

    Unelma, tuolla on siis todella mahtavat maisemat. Eika ole kuin pienen ajomatkan paassa meilta.

    Anu, maito separoidaan, rasvaton maito siita hapatetaan ja keitetaan, hera otetaan ja loppu onkin sitten mulle ihan outoa. Eli en tieda...:).

    Avletto, mina jo sanoin Marielle (siis ei Solveig), etta ota minut budeieksi ensi kesana, niin opin tekemaan juustoa. Hanesta se oli hyva idea ja sanoi, etta sitten me tytot pidettaisiin hauskaa. Marie tekee flatbrød myos. Oppisin sitten senkin. Lompeja osaan tehda.

    VastaaPoista
  7. Hauska tuo eka kuva!
    Mä muuten ihastuin niihin Lompeihin Norjassa, täytin graavilohella ja tsatsiki tuorejuustolla, nam!!!

    VastaaPoista
  8. Ihanat maisemat teilläpäin.Jännä juusto,mitä se muistuttaa?

    VastaaPoista
  9. Pitäisikin saada ihan tuollaista aitoa pultostia. Kaupasta olen joitakin sortteja ostanut mutta eihän se ole sama asia.

    Tuosta juustosta vaan tulee mieleen miten sitä nimeä on ihmetellyt, alussa katselin kaupassa niitä paketteja ja ajattelin viattomasti että mitähän ihmeen pulpettijuustoa tämä on, sitten jossain välissä jotakin kautta valkeni että mikä vitsi on siinä jos sen kirjoittaa "pult ost"... Enkä minä ole mitenkään kaksimielinen mutta sen jälkeen tuli aina mieleen sen juuston nimen nähdessä pulpetti + se p-alkuinen verbi... osta siinä sitten vakavalla naamalla juustoa.

    VastaaPoista
  10. Hei
    Haluan ojentaa sinulle blogissani tunnustuksen. Tykkään Norjalaisesta blogistasi valtavasti. Käy siis hakemassa tunnustus. :)

    VastaaPoista
  11. Siis pentu kasvaa silmissa!!!
    Ihanat maisemat, silma lepaa....

    VastaaPoista
  12. Soile, lompe on monikayttoinen:).

    Yaelian, en oikeastaan tieda mita se muistuttaa. Rakeinen, kuminalla maustettu.

    Elvenes, joo pult ost ;D.

    Unelma-alli, paljon kiitoksia kunniasta! Kavin kurkistamassa jo, mutta en ottanut viela matkaan. haen nsen sitten paremmalla ajalla.

    kirsi, pennut kasvavat yllattavan nopeasti. Onneksi nukkuu yot, ettei ole yovalvomisia.

    VastaaPoista
  13. Jännän näköistä juustoa, näyttää melkein munavoilta! :) Aivan uusi tuttavuus minulle, täytyypä maistaa, Elvenesin kommentin perusteella sitä ilmeisestikin saa myös kaupasta? Ja voi kuinka hellyttävältä teidän koirakaksikko näyttää!

    VastaaPoista
  14. Ihania kuvia, tuo vaja jonka päällä kasvaa puita on ihan mahtava. Todella idyllistä!

    VastaaPoista
  15. jeeeeeeeeeeee, toimii!!!!!!!!!!!!
    KIIITOS!
    "Suhteemme" jatkuu siis! :)

    VastaaPoista
  16. I love your pictures. And your dogs are SO cute. Oh my heart. What sweetness!

    VastaaPoista
  17. Satu, kaupan juustot eivät ole niin hyviä kuin nuo kotitekoiset, mutta jos maistelet, niis osta Lillehammer pultost tai sitten Øyerin Megasta löytyy myös Gausdalissa oleva Holen gardsysteri:n kotijuustolan pultost ja se on huippuhyvää!!! Kun katselet vanhoista kirjoituksistani ruoka aiheesta, niin loydat jutun siita paikasta.

    Elegia, tuo paikka on aivan mahtava. Ja minua niin nauratti ne puut katolla.

    BLOGitse, tervetuloa takaisin!

    Life with Kaishon, thank you! So nice that you visited here!

    VastaaPoista
  18. Kiitoksia, täytyypä poiketa vaikka tuolta Øyerin kaupan kautta työmatkalla!

    VastaaPoista
  19. Kiitos yhteen sen niin hyvin. Taidan olla takaisin täällä usein. Ystävällisin terveisin.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.