torstai 10. kesäkuuta 2010

Stange - metsäpalon jälkiä

Sunnuntaina ajelimme lähes Ruotsin rajalle viemään yhden auton. Matkalla ajelimme Stangen ohi. Siellä oli suuri metsäpalo kesällä 2006, juuri vähän ennen kuin olin menossa Suomeen lomalle. Sillä reissulla ajoin autolla metsäpaloalueen läpi vievää tietä ja muistan kuinka siellä oli todella surken näköistä ja autoon tuli vahva palaneen haju.

Tapahtuneesta on nyt neljä vuotta ja nyt siellä näyttää tällaiselta:




Aluskasvillisuus alkaa jo nousta, mutta joka paikassa on (puoliksi) palaneita puita pystyssä ja alue on muutenkin edelleen aika lohduttoman näköinen.

5 kommenttia:

  1. Metsäpalojen jälkeen menee aikaa ennenkuin kasvillisuus saa sijaa kuloalueella. Ja eläimethän kaikkoaa kokonaan metsäpaloalueilta.

    VastaaPoista
  2. Täällä on joka kesä metsäpaloja kun maasto on niin kuivaa ja ihmiset varomattomia,Surullista.

    VastaaPoista
  3. Toisaalta ilman noita suuria paloja metsäluontomme köyhtyisi kovasti. Metsässä on kuulemma paljon sellaisia eläinlajeja, kaikennmaailman koppiaisia, jotka tarvitsevat metsäpalon jossain vaiheessa elämäänsä.
    Jotkut kasveistakin. Metsäpalo metsän uudistajana on kans ehdoton kun se vastaa melkein kalkitusta.
    Metsänomistajaa ja maisemien ihailijaahan se tietysti kyrsii vuosikausia niitten hiiltyneiden puunrunkojen ja kuolleen näköisen maiseman katselu.
    Ei se mustakaan kaunis oo , muuta kuin dramaattisuudessaan.

    VastaaPoista
  4. Avletto puhuu asiaa. Noin se menee!!

    VastaaPoista
  5. Rumahan tuo on tietysti, mutta eikös monissa kansallispuistoissakin polteta tahallaan metsää, että saataisiin enemmän luonnonmukaisuutta ja monimuotoisuus säilyisi.
    En silti tietystikään kannata tulipaloja.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.