lauantai 6. kesäkuuta 2009

Norjalainen elaa perunalla ja leivalla

Taalla maalla asuessa tulee erittain tutuksi norjalainen perusruoka.

Perunaa taytyy olla joka aterialla. Kaikenlaiset makaroonit ja riisi eivat ole ruokaa, eika niista tule maha tayteen. Perunat keitetaan useimmiten kuorineen, mita nyt sitten juhla-aterioille ne keitetaan kuorittuna. Punakuorista Rosamundaa kaytetaan yleisesti. Mutta perunoitten aatelia ovat Mandelpoteter.

Toinen mita ilman ei norjalainen paivaansa saa suoritettua, on leipa. Leipa on yleisin tyopaikkalounasevas. Myos koululaiset kuljettavat kouluun mukaansa matpakker, joissa on sitten leipapalasia erilaisilla paallysteilla. Kouluruokaahan taalla ei ole jarjestetty. Leipa on yleensa hiivaleipaa, erilaisilla jauhoilla. Kaipaan joka ikinen paiva kunnon suomalaista ruisleipaa.

7 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta tuo Mandelpoteter. Leipä ja peruna on ollut suomalaisenkin ruokapöydän perusta, lisänä silakkaa (rannikolla) tai läskiä. Puurot ja vellit olivat aikoinaan koulussa tavallisia ruokia, nyt eivät taitaisi enää maistua nykykoululaisille.

    VastaaPoista
  2. Mandelpoteter kuulostaa minustakin hyvältä.En kauheasti perunoita syö,mutta hyväähän peruna on.

    VastaaPoista
  3. Oletko kokeillut ruisleivän tekoa itse... Ilmeisesti melko hyvää leipää saa noilla ohjeilla,joita löytyy netistäkin...Pyydät jonkun tutun ensin lähettämään juurileipää sinne sinulle;)) ... vaan taitaa noissa lampaissa riittää puuhaa ilman leivän leipomistakin....

    VastaaPoista
  4. Peruna on suomalainenkin perusruoka. Meilla ei ollut pastaa koskaan, paitsi makaroonilaatikossa. Riisiakin oli toooosi harvoin. Mutta keitetyilla perunoilla se vatsa taytettiin. ;) Ja myos leipaa piti olla joka aterian yhteydessa.
    Taalla ma en syo leipaa ruoan kanssa ollenkaan, mutta se johtuu varmaan siita ettei taalla saa tummaa leipaa.
    Mikahan taalla kuuluu jokaiseen ateriaan...? En keksi muuta kuin sen etta juomassa pitaa olla paljon jaita. Niin paljon, etta juomaa mahtuu lasiin enaa pieni tilkka! ;D

    VastaaPoista
  5. Unelma ja Yaelian, manteliperunassa on janna mantelinen maku.

    Marke, leivon aina valilla ruisleipaa itse. Ostan Suomessa kaydessa sellaista ruisleipajauhoseosta, joka on aivan mainio. Ei tarvitse juurruttaa yon yli, vaan voi leipoa heti kohotettua. Lisaksi teen valista juuren hapankorpuista!

    Susa, lapsuudessa meillakin syotiin paljon perunaa. Omassa taloudessa kaytin paljon pastaa ja riisia, vahemman perunaa. Mutta taalla saan kylla kuulla, jos en perunaa ole keittanyt ;).

    VastaaPoista
  6. Hei, tulin Susan luota. Olenkin aina miettinyt millaista on norjalainen perusruoka! Kuvittelisin, että kalaa syödään paljon, ellei joka aterialla ;) Miten on? Entä liha, onko se yhtä suosittua kuin kala, vai suositumpaa?

    VastaaPoista
  7. mireval, tervetuloa tannekin! Rannikolla syodaankin varmaan paljon enemman kalaa kuin taalla sisamaassa. Taalla ei ole aina niin helppoa saada tuoretta kalaa. Tosin mina syon kylla kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa, pakastettua. Lihaa syodaan paljon. Kaikenlaista lihaa, nautaa, sikaa, lammasta.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.