lauantai 9. marraskuuta 2013

Ennen ja jälkeen- kuvat ;)Meillä on leivottu tänään. Kaksi leipää, pullaa, pizza-patonkeja, pop-cakes ja puolukkapiirakkaa. Eihän tuohon piirakkaan montaa puolukkaa laitettu, mutta tuohan ne vähän väriä ja makuakin.

Syy leipomiseen oli se, että kaikki lapset ovat olleet tämän viikkoa kotona.

Opiskelija (24v) on ollut kotona lukulomalla. Viimeiset tentit on marras-joulukuun vaihteessa ja sitten on viiden vuoden opiskelumaratooni ohitse ja hän valmistuu oikeustieteen maisteriksi (eli siis suorittaa masterin, liekkö se maisteritutkinto Suomessa...).

Keskimmäinen (22v) tuli viikoksi tänne lomalle ennenkuin aloittaa viikon kestävän merellä työskentelevien turvallisuuskurssin. Sen jälkeen hän suuntaa purjeveneellään ensin Stavangeriin, Bergeniin ja siitä eteenpäin pohjoiseen Norjaan. Vakaa aikomus on ryhtyä kalastajaksi jossain vaiheessa. (Niin hänhän on valmistunut jo rakennuspuusepäksi ja tehnyt niitä töitä, mutta haluaa toteuttaa nyt pitkäaikaisen haaveensa.)

Nuorimmaisellakin oli vähän erikoinen viikko. Hän on yhteiskuntatietoinen nuori nainen (pian 12v). Syksyllä hän tympääntyi täysin iänikuisiin eväsleipiinsä ja otti ja kirjoitti Stortingetiin (suurkäräjille) aiheesta "lämmin ruoka kouluihin". Asia eteni sitten niin, että hän sai tällä viikolla kouluunsa vieraaksi yhden kansanedustajan, jonka kanssa puhuivat asiasta ihan nokakkain. Vierailusta tehtiin sanomalehtiartkkelikin paikalliseen lehteen. Paikallisradiokin kertoi asiasta. Toivottavasti lounasasia otetaan esille suurkäräjilläkin.

Että aikamoista haipakkaa on tämä viikko ollut. Siitä onkin pitkä aika viimeksi, kun kaikki ovat olleet yhtä aikaa koolla.

Mitäs mukavaa te olette viikonloppuna puuhailleet?

12 kommenttia:

 1. Nami! Onnea vaan esikoiselle valmistumisen johdosta ja onnea lopputentteihin!
  Ja onnea myös keskimmäiselle urasuunnitelmiin.Ja onpa sulla tomera pieni neiti siellä kotona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ja näin asiat etenee! Toivottavasti lounasasia nyt siksikin etenee, koska siellä Norjassa poliittiset asemat vaihtui! Entiset vallassaolijat eivät ilkeisi vastustaa ja uudet vallanpitäjät saisivat hyvän syyn käyttää ns. öljyrahastoja tasapuolisesti koko koulunuorison hyväksi! Minullakin on tyttäriä: Yksi Riihimäellä, toinen Porissa, kolmas Ahvenanmaalla, neljäs Kiirunassa ja viides Islannissa vaihtarina! Kirjoittelen lisää kun ehdin!

   Poista
  2. Valitettavasti nykyiset valtapuolueet poistavat uuden budjetin myötä sen pienenkin ilmaista ruokaa muistuttavan Norjan kouluista eli ilmainen hedelmä muuttuu maksulliseksi. Mutta kun asiasta puhuttaisiin enemmän, niin ehkä saataisiin muutoksia aikaan.

   Poista
  3. Ja Finnmarkista menee uuden hallituksen myötä korotetut lapsilisät. Eihän se ero iso ole, mutta periaatteessa - elinkustannukset ja etäisyydet sun muut ei muutu. Että onnea vaan uudelle hallitukselle :-(

   Poista
 2. Nostan hattua nuorimmaisellesi, hienoa etta on jo noin nuorena rivakkana tarttumassa epakohtiin, nuorissa on voimaa. Onpa herkullinen kakku, minua alkoi kiinnostamaan ne pizzapatongit, millaisia ne ovat? Taalla Turkissa kuohuu jalleen joten uutisia tassa on tillitetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pizzapatongit teen kaupan puolivalmiista patongeista, siis niistä, jotka paistetaan kotona valmiiksi. Halkaisen patongin päältä. Täytän tomaattipyreellä ja esim kinkulla ja juustoraastettä päälle. Paistetaan sitten uunissa 10min. Helppoa ja nopeaa.

   Poista
 3. Oho!! Pointsit tytöllesi!! Ja hienoa että häntä on oikeasti kuunneltu! Tsemppaukset myös vanhimmalle lopputentteihin ja toiselle mielenkiintoisten suunnitelmien toteutumiseen!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että perhe koolla ja kaikilla tuntuu olevan asiat ok.
  Me&i kollegani Lillehammerin läheltä on julkaissut fb:ssa kuvia kun siellä on kai jokin kokeilu lämpimästä ruoasta kouluissa. Painostakaa vaan niin ehkä jonain päivänä se onnistuu koko Norjassa. Se olisi iso investointi kun kouluilla ei ole keittiöitä eikä henkilökuntaa.. mutta onhan Norjalla rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kokeiluja on monissa kunnissa, mutta ne ovat maksullisia eli lapset joutuvat pulittamaan pienen summan ruuasta. Muistan kun aloitin kansakoulun, niin me syötiin ruoka luokassa. Vasta muutaman vuoden päästä saatiin ruokala. Kun aloittaisivat edes jostain eivätkä veisi pois nitä mitä on saatu aikaiseksi. Eli uudessa budjetissa poistettiin se ilmainen hedelmäkin nyt sitten...

   Poista
 5. Wau! Siis tuo mitä tyttäresi on saanut aikaan! Toivottavasti saa asiaansa eteenpäin! Eivätkä nuo muutkaan lapsesi näytä ihan turhan pantteina olevan, sinulla on aihetta olla ylpeä! Mukavaa talven odotusta teille täältä pohjoisesta! :)

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.