lauantai 19. lokakuuta 2013

Uutta leivontaan

Tunnustan olevani mainoksen uhri. Ostin tämmöistä:


Tuota "leipojan salaisuutta" kun täräyttää lusikallisen hiivataikinaan (siis pulla- tai leipätaikinaan), niin tulos on ilmavaa.

Sitähän piti kokeilla heti pullataikinaan. Ja täytyy kyllä sanoa, että tulos oli pulla, joka todellakin oli ilmava ja hyvänmakuinen. Ei se tosin makuun kai pitäisi vaikuttaa.


Seuraavaksi kokeilen sitä leipätaikinaan. Mietin tuossa, että minkälaistahan tulisi, jos laittaisi ruisleipätaikinaan...

Mainostavat myös "ferskere bakst"-tuotetta. Eli se pitäisi paistokset pitempään tuoreina. Voisihan sitäkin kokeilla, vaikkei meillä pullat ainakaan pitkään joudu seisomaan...

14 kommenttia:

 1. Onkohan tuo sitä ainetta, joka ostotuotteissa on ainesosaluettelossa nimellä "leivän paranne"...

  VastaaPoista
 2. Mitahan siina mahtaa oikeasti olla?

  VastaaPoista
 3. No, onpas vaan pullea pulla. Mitähän se aine oikein on oikeasti. Saako paketista selvää?

  VastaaPoista
 4. Minuakin kiinnostaisi tietää mitä se on, täällä kun pullastani tulee aina aika kompaktia.

  VastaaPoista
 5. Anulle, Tillariinalle ja Sirokolle: jauhe sisältää vehnäjauhoja, askorbinsyre (askorbiinihappo), entsyymi. Näin luki paketissa. Mikä entsyymi, en tiedä. Paketin mukaan aine vahvistaa taikinan luonnollista proteiini-verkostoa. Siitä seuraa, että normaalit kaasut, joita muodostuu kohotuksen aikana, säilyvät taikinassa ja antavat ilmavamman paistotuloksen. Käänsin tuota suoraan paketin kyljestä ;). Olisi mielenkiintoista kuulla jonkun kemistin selitys tuosta :).

  VastaaPoista
 6. Googletin... c-vitamiini ja säilöntäaineen risteytys, ilmeisesti kyseessä. Mitähän lämpö vaikuttaa kokonaisuuteen, tuleeko siitä jotain muuta ei niin syötävää?

  VastaaPoista
 7. Olen käynyt joskus liian kauan aikaa sitten leivontakurssin ja muistelen, saatan muistaa väärin, että suomessa käytetään sellaista kuin jauhoparanne, joka olisi gluteinia, mutta se siis parantaa jauhon sitkoa (ja oletan myös, että pidentää jauhojen käyttöikää leipomoissa). Kiinnitin huomiota tuohon "proteiniverkostoon", mikä tarkottaa ilmeisesti sitä, että varsinaista jauhoparannetta se ei olisi.
  En tiedä, miksi minulla onnistuu pullat ihan pussien ohjeella ok. Ehkä en ole niin vaatelias. Eikä meillä kyllä pulla vanhene. Ei ehdi edes pakasteeseen - menee parempiin suihin, yleensä siis vieraiden heti kohta. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin kyllä yleensä onnistuu ja kohoaa kauniisti. Vaan ajattelin, että tulisikohan pullista oikein huippumuhkeita tuolla. No, ei niistä mitään megapullia tullut, mutta jotenkin ne paremmin kohosivat kumminkin.

   Poista
 8. Kävin äsken kaupassa ja ostin hiivaa. Ostin sinisen paketin kun en ymmärtänyt, mitä punaisessa on erilaista. Eli täällä Norjassa on kahta lajia hiivaa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinistä voi kyllä käyttää mihin hiivaleivontaan vaan. Mutta sitten ne keksivät, että tekevät oman makeille leipomuksille. Eli se punainen on sitä.

   Poista
 9. Matagentene-ohjelmassa oli vähän aikaa sitten juttua eri hiivoista (makeille/suolaisille/pizzoille)! Siinä ihmeteltiin että onko niissä tosiaankin eroja ja on kuulemma, vaikuttavat eri tavalla kohotuksen aikaan/kestoon.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.