sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Leirikoulu

Norjalaiseen koulunkäyntiin kuuluu leirikoulu jossakin vaiheessa peruskoulua. Yleensä sinne mennään 6.-8. luokalla. Lapset ovat siis 11-13-vuotiaita. Leirikouluun mennään opettelemaan taitoja, joita ei mahdollisesti voi omalla paikkakunnalla opetella. Siksipä meiltä mennään meren rannalle ja sieltä usein tullaan tänne tunturiin.

Maikki lähti tänään bussilla Kragerø-nimiselle pikkupaikkakunnalle, joka on todella viehättävä merenrantakaupunki. Siellä sijaitsee leirikoulu, jossa voi opetella kaikenlaista purjehduksesta kalastukseen ja merieläimistä merenrannan luontoon. Leirikoulun rehtori on meribiologi, joten opetus on varmaan mielenkiintoista.

Leirikouluun lähtee mukaan riippuen luokasta yksi tai kaksi opettajaa. Asuminen ja ruokailu on järjestetty leirikoulun asunnoissa. Samalla viikolla saattaa olla useampikin luokka muualta maasta.

Aikaisemmin vanhemmat joutuivat kustantamaan leirikouluviikon lapsilleen. Koulun ilmaisperiaatteen vuoksi siitä luovuttiin ja nykyisin kunta tarjoaa viikon koululaisille.

Jännittävää nähdä kuinka viikko sujuu. Monelle tämä saattaa olla ensimmäinen kerta olla noinkin pitkä aika poissa kotoa ilman vanhempia.

Täällä kotona otettiin tänään sitten lehmät omalle pellolle, kun tulivat taas kerran norkkoilemaan tuohon portin pieleen. Näillä näkymin on metdsälaidunkausi ohi täällä.


Mukavaa alkavaa viikkoa!

3 kommenttia:

 1. Ma olin aikoinani leirikoulussa Norjassa! Ihan mukavat muistot jai, vaikka yhteista kielta ei norjalaisten koululaisten kanssa aina loytynytkaan. :)

  VastaaPoista
 2. Onpas kiva kun siellà jàrjestetààn tuollaisia juttuja koulun puolesta. Aika nuoriahan nuo 11-vuotiaat vielà ovat, mutta eikòhàn tutut ja turvalliset kaverit auta koti-ikàvààn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olin leirikoulussa kun olin 11v. Oltiin Pohjanmaalla, opettajan kotiseudulla. Muistan että reissu oli todella mukava!

   Poista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.