torstai 24. syyskuuta 2009

Fårikålens Festdag

Syyskuun viimeista torstaita vietetaan taalla Norjassa Lammaskaalin juhlapaivana.

Ihan vaan selityksena tassa kerron ensin, etta olen vege enka syo tietenkaan sitten lammastakaan. Eika isanta syo kavereitaan eli lampaita. Eli meilla ei tehda lammaskaalia eika sita syoda meilla.

Mutta nain lammassesongin ollessa parhaimmillaan tuhansissa kodeissa kiehuvat kattilat ja kaupat mainostavat lampaanlihaa ja kaalia.

Tassa helppo ohje teille, jotka haluatte kokeilla tata norjalaista perinneruokaa:

6 kommenttia:

  1. Herkulliselta näytti kaalipata. Meidän kaupassa en ole lampaanlihaa nähnyt kuin pääsiäisen aikoihin. Kaalipataa olen valmistanut jo tänäkin syksynä. Suolaa en laita noin runsaalla kädellä.

    VastaaPoista
  2. voi etta ja mina taas tykkaan lampaanlihasta nami nami paljon...ja -juustosta!

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän oikein hyvin sinua Tuula, voisi olla, etten minäkään söisi "omia" lampaitani.
    Mutta kesällä saimme hankittua tosi hyvää rosvopaistia lähiseudulta, ihastuimme siihen ikihyviksi.

    VastaaPoista
  4. Pahus, näillä hitauksilla ei video toiminut ja kielikin oli väärä. Saisko tuosta pikaselostuksen suomeksi, lammaskaali on extraa, olin jo unohtanut koko ruokalajin.. meillä olisi niitä extra lampaitakin.

    VastaaPoista
  5. Lammaskaalia.. Enpäs ole moisesta ennen kuullutkaan :)

    VastaaPoista
  6. Sirokko, ohje yksinkertaisuudessaan on etta kaali leikataan isoiksi paloiksi, samoin lammas. Niita sitten kerroksittain suolan ja kokonaisten pippureiden kanssa ja vahan vetta sekaan. ja sitten keitellaan kypsaksi. Ja ruoka vaan kuulema paranee lammitellessa.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.