keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Katilon onnea ja elaman ihmetta

Nama karitsajutut vaan jatkuu...

Tanaan jouduin olemaan vahtina yksinaan ja jouduin tietenkin todistamaan hiukan tiukkaa synnytysta. Lopulta jouduin vetamaan molemmat isot karitsat ulos kasivoimin. Onneksi tulivat oikein pain.

Kun karitsa syntyy, niin se on limainen. Ema nuolee lampaan puhtaaksi. Ja heti jaloilleen paastyaan (noin 10 minuuttia syntymasta) alkaa karitsa etsimaan maitoa. Ja alkaakin yleensa imemaan heti.

Kuvassa toinen karitsa on viela tulematta. Osa sikiovesipussista on jo ulkona. Ema nuolee ykkosta puhtaaksi, joka nousee jaloilleen ja alkaa etsimaan maitoa, samaan aikaan kun emo ponnistaa kakkosta ulos.


Syntyma on yhta ihmeellisen ihana asia elaimilla kuin ihmisillakin. Olen miettinyt useasti, etta miksi en opiskellut katiloksi. Vaikka onneksi kai niin ei kaynyt. Vetistelisin varmaan kaikki synnytykset...

8 kommenttia:

  1. Onnea vaan lampolaan uuden perhetapahtuman johdosta. Onnittelut myös kätilölle!

    VastaaPoista
  2. Varmaankin liikuttava kokemus joka kerta.Onnea uudelle äidille!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa seurata tätä lampaiden kanssa työskentelyä. Tässä on koko ajan oppinut uutta asiaa, joten minusta tuntuu, että kohta minäkin osaisin ruveta pitämään vaikka omaa kesälammasta, josta yhä edelleenkin haaveilen.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Olin aikoinaan kibbutsin navetassa "lastenhoitajana" ja nuo synnytyksetkin tuli tutuksi. Oli muuten paras tyo mita olen koskaan tehnyt, ja tulen tekemaankaan (luultavasti).

    VastaaPoista
  6. Mina olen jo ajatellut, etta teita kaikkia kyllastyttaa nama minun jutut, jotka toistuvat samanlaisina joka kerta: lampaita-karitsoja... Vaan tama on kertomusta arjesta taalla ja nyt.

    Kirlah, kesalammas kuulostaa mukavalta. Olen tainnut kertoa jo taman, vaan kerron taas: Isanta sanoi, etta tarvitaan uusi ruohonleikkuri, mihin mina, etta sullahan on lampola taynna leikkureita ja lannoituskin tulee samasta laitteesta!

    Anumorchy, tyo elainten kanssa on mukavaa. Ei ole niita valittavia tyokavereita ja harvemmin tulee tyokavereitten kanssa riitaa mistaan ;).

    VastaaPoista
  7. Vau, oletpa onnistunut ottamaan kuvan oikeaan aikaan!

    VastaaPoista
  8. Voi ihanuus ja hui kauheeta yhtä aikaa - ajattelin heti, että vähän pelottavaa jäädä yksin eläinten kanssa tuossa vaiheessa - mutta sinä olet tietty jo kokenut olemaan tilanteessa kuin tilanteessa niiden kanssa. Eläinten kanssa touhutessa varmaan oppii näkemään elämästä paljon sellaista mitä muuten ei ehkä huomaisi...

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.