keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Typisk norsk - tyypillista norjalaista #1

Yksi ensimmaisia norjalaisille tyypillisia asioita, joihin tormasin taalla on vohvelit, vaffler.

Toki vohveleita paistetaan kai kaikkialla maailmassa, mutta minusta ne kuuluvat erityisesti norjaiseen ruokakulttuuriin. Tuoreet vohvelit ja mansikkahillo seka rømme (hapanmaitotuote, joka muistuttaa vahan kermaviilia) ovat kylla herkkua.

Taalla opin myos tekemaan vohvelitaikinan ilman sokeria. Usein myos korvaan ainakin osan maidosta piimalla tai rømmella, harvemmin kermalla. Sokerittomien vohveleitten kanssa on helpompi tarjota myos suolaisia taytteita. Monet taalla syovat vohvelit voin ja ruskean vuohenjuuston kanssa, jotkut kaviaarin(mita se Kallen kaviaari on suomeksi?) ja keltaisen juuston kanssa. Taytteita voi olla monenlaisia, mielikuvitus asettaa vain rajat.

9 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä! Kallen kaviaari taitaa olla Kallen kaviaari tai mätitahna suomeksi. Mun herkkua muuten...
    Ruskeasta vuohenjuustosta en ole koskaan oikein tykännyt, muistan kun lapsuudenkaverin kotona, jonka äiti oli Norjasta, sitä aina oli, ja en tykännyt.

    VastaaPoista
  2. Ma en ole koskaan kuullutkaan ruskeasta vuohenjuustosta!
    Olen niin dille ulkosuomalainen, etta kun luin sun kirjoitusta, aluksi luulin etta puhut tossuista. Tohveleista ;D

    Ma teen aika harvoin vohveleita, koska en jaksa puhdistaa vohvelirautaa.

    VastaaPoista
  3. Yaelian; matitahna, sita se on!

    Susa ja Yaelian; brun ost eli tuo ruskea juusto on myos norjalainen juttu. Minun piti opetella syomaan sita. En todellakaan pitanyt mausta alussa. Nyt se on hyvaa. Siina on oikeastaan vahan sellainen toffeemainen maku.

    Susa; tohveleistapa hyvinkin!!! ;D

    VastaaPoista
  4. Syötävän näköisiä vohveleita!
    En omista vohvelirautaa, mutta on minulla lettupannu.
    Pitääkin paistaa vaikka laskiaisena lettuja, käytän rypsiöljyä paistamiseen joten voin hyvällä omallatunnolla nauttia letuista.
    Minä pidän norjalaisesta mäntysuovan värisestä juustosta, se on hyvää kun sen makuun tottuu.

    Rosina

    VastaaPoista
  5. Kylläpä näyttää herkulliselta nuo sinun tohvelit ;)

    VastaaPoista
  6. Nam! Näyttääpä herkulliselta:)
    Mä olen asunut Bärumin (mitenköhän se kirjoitettiin)kunnassa, Oslon kupeessa jonkun aikaa työharjoittelun vuoksi.
    En silloin kyllä tutustunut vohveleihin, mut mä kokkasinkin itselleni jonkinlaista suomiruokaa, kun en muuta osannut...

    Kertoisitko tuon sokerittoman vohvelitaikinan ohjeen? Olisi korkea aika kaivaa vohvelirauta kaapinkatköistä.

    Terv. Tytti

    VastaaPoista
  7. Rosina, minakin paistan aina valista lettuja. Mulla on sellainen pienten lettujen lettupannu. Sellaisia taalla ei olekaan monella.

    Marjut, tohvelitpa hyvinkin ;).

    Tytti: Bærum, varakas kunta Oslon kupeessa :). Tassa ohje sokerittomiin vohveleihin. Puoli litraa maitoa (tai puolet siita piimaa), pari munaa, suolaa, sulatettua margariinia tai oljykin kay, vehnajauhoja sopivasti. Ja sitten vaan paistamaan.

    Minun ruokaohjeeni ovat useimmiten tuollaisia, ilman tarkkoja maaria...

    VastaaPoista
  8. Herkulliselta näyttävät. En minäkään aina laita makeutta vohveleihin... suolaisia vohveleita karkeammilla tummemmilla jauhoilla myös harrastan ja perheeni tykkää niistä. Ovat vähän niinkuin blinien korvikkeena. Mukavia illanistujais tarjottavia, kun varaa useammanlaisia päällyksiä. Mukavaa tutustua Norjankin asioihin näin tekstiesi välityksellä.

    VastaaPoista
  9. Tervetuloa valista aina tannekin Mimmi!

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.