keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Påskekos (pääsiäisiloa/onnea/nautiskelua...)

Norjalaiset ovat mestareita nauttimaan elämästä. Tuolle sanalle "kos" ei ole edes googlen kääntäjässä suomenkielistä vastinetta. Töissä on fredagskos perjantaisin, silloin tarjotaan kakkua tai muuta herkkua. Jouluna on julekos, silloin perheet viettävät yhteistä laatuaikaa. Samoin näin pääsiäisenä påskekos. Norjalaisessa työelämässä mainitaan kos-käsite usein. Töissä on myös viihdyttävä, että sitä arkea jaksaisi.

Mutta nyt ollaan siis sitten jo pääsiäisessä, norjalaisten kevään aloittavassa juhla-ajassa. Toukokuussahan on sitten 1. mai, 17. mai, Kristihimmelfartsdag ja pinse ja monta ylimääräistä vapaapäivää, jolloin voi koossailla oikein olan takaa.

Monilla on lomaa jo palmusunnuntaista alkaen toiseen pääsiäispäivään eli reilu viikko. Monet, todella monet matkustavat mökeille tunturiin. Hiihtämään ja laskettelemaan ja ulkoilemaan. Perheet usein yhdessä, lapset, lastenlapset ja ystävät. Pääsiäiseen kuuluu appelsiinit, Kvikk lunsj-suklaa, rikosromaanit ja pääsäismunat täynnä karkkia.

Me vietämme pääsiäisen rauhallisesti kotona. Maanantaina leikattiin Maikilta yksi hammas, joka ei suostu tulemaan esille omin neuvoin. Joten toipilaan kanssa menee aika täällä kotonakin. Luen Jo Nesbøn uusinta rikosromaania. Syömme appelsiineja. Ja tänään käymme kaupassa ostamassa pääsiäisherkkuja, kun seuraavan kerran pääsee kauppaan vasta lauantaina.


Oikein hyvää pääsiäistä teille kaikille!

4 kommenttia:

  1. Mukavaa rauhallista pääsiäistä. Kiva kun saa pyhien yhteyteen mukavan pikkuloman. Toivotaan auringon paistetta ja keväistä pääsiäissäätä.

    VastaaPoista
  2. Mukavia pääsiäisen aikoja sinne teille ( pääsiäiskos ).

    VastaaPoista
  3. Hyvää Pääsiäistä ja sitä nautintoa. :)

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.