lauantai 19. maaliskuuta 2016

Lomps lomps lomalle eli norjalainen pääsiäinen

Pääsiäinen on varma lopputalven merkki Norjassa. Jostain kummallisesta syystä, alkaa kevät aina pääsiäisen jälkeen, oli pääsiäinen sijoittunut kalenteriin mihin kohtaan hyvänsä.

Pääsiäisenä on koululaisilla kymmenen päivän loma. Palmusunnuntaista toiseen pääsiäispäivään. Useat työntekijätkin pitävät yhtä pitkän loman. Ja monissa työpaikoissa on pääsiäisviikon keskiviikko lyhyt päivä. Kiirastorstai on jo pyhäpäivä. Kaupat ovat kiinni torstain ja perjantain, sekä sunnuntain ja maanantain. Paitsi meidän periferiakauppa, joka saa olla auki joka päivä. 

Norjalaiseen tapaan kuuluu kaikkien kynnellekykenevien lähteä vuorille mökkeilemään. Hiihtämään ja nauttimaan appelsiineja ja kvikk lunsjeja eli retkisuklaata auringonpaisteeseen. Se tietää aikamoisia liikenneruuhkia pääteillä.

Ne, jotka eivät lähde vuorille, jäävät kaupunkiin ja alkavat remontoimaan asuntojaan. Ja sitten on niitä, jotka urbaaneina istuskelevat niissä katukahviloissa, jotka ovat sattumoisin auki. 

Minun loma alkoi työpaikan perinteisellä pääsiäislounaslla. Asiakkaat ja työntekijät tuovat syömistä yhteiseen noutopöytään. Ja olihan niitä herkkuja sitten monenlaisia:


Oikein mukavaa ja rentouttavaa pääsiäisenaikaa teille kaikille!

P.S. Minä en lähde vuorille, kun asun siellä. Enkä ala remontoimaankaan, vaikka tarvetta olisikin. Loppulomalla käyn leikkimässä urbaania ja käyn Oslossa.

2 kommenttia:

  1. Mukavaa pääsiäistä ja pääsiäislomaa sinulle Tuula:)

    VastaaPoista
  2. No onpa siellä herkkupöytä!
    Hyvää pääsiäistä Sinulle.

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.