sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Norjan pakolaispolitiikkaa

Työpaikalla on ollut surulliset ja kauhistuneet tunnelmat viimeisen viikon aikana. Viikko sitten perjantain vastaisena yönä (lapsiperheet haetaan yleensä aina yöllä viikonloppua vastaan, etteivät ehdi ilmoittamaan kenellekään)  hakivat poliisit erään meidän oppilaista ja hänen 9-vuotiaan lapsensa heidän kotoaan. Heidät kuljetettiin Trandumin läpikulkukeskukseen (siis laitos mistä pakolaiset lähetetään suoraan kotimaahansa - mieluiten 48 tunnin sisällä).

Kuinka tuohon sitten jouduttiin. Haluan kertoa tämän tarinan teillekin, kun tämä on ollut täällä paikallislehdissäkin nyt paljon.

Kymmenisen vuotta sitten tämä meidän oppilaamme asui Afganistanissa. Vanhemmat olivat päättäneet naittaa hänet huomattavasti vanhemmalle miehelle. Mutta tyttö oli rakastunut ikäiseensä mieheen. Välttääkseen pakkonaimisiinmenon tai kunniamurhan, pariskunta pakeni maasta. Pakomatkalla syntyi tytär. Jossain vaiheessa joutui lapsen isä eroon perheestä. Te jotka ehkä olette kuulleet pakolaisten pakomatkoista tiedätte, että siellä syntyy usein melko kaaosmaisia tilanteita...

Äiti pääsi Norjaan nelisen vuotta sitten. Meidän kunnassa äiti ja lapsi asuivat kolme vuotta. Lukutaidoton äiti oppi norjan kielen ja oppi lukemaan ja kirjoittamaan ja oli etsimässä vakituista työtä. Tytär oli koulussa hyvä oppilas ja integroitunut maahan hyvin harrastaen mm tanssia.

Pari vuotta sitten pääsi pienen perheen isä myös Norjaan. Ilo oli suuri, koska hän olikin elossa!

Mutta siitä alkoivatkin perheen ongelmat. Äidin väitettiin valehdelleen. Ja tuloksena oli päätös pakkopalautuksesta.

Viikko sitten lauantaina perhe lennätettiin Kabuliin. Siellä he saavat olla kaksi viikkoa palautettujen keskuksessa. Palaaminen kotipaikkakunnalle on mitä ilmeisimmin mahdotonta kunniamurhamahdollisuuden vuoksi.

Norjan nykyinen oikeistohallitus on palauttanut Afganistaniin paljon lapsiperheitä menneen syksyn aikana, vaikka Afganistanin viranomaiset ovat ilmaisseet, etteivät he voi turvata kenenkään turvalisuutta siellä...

Paikallisväestö täällä on ottanut asian kovasti omakseen. Viikon aikana on ollut asian tiimoilta mielenosoituskulkue ja yksityiset ihmiset ovat ottaneet yhteyttä poliitikkoihin ja mediaan. Perheelle on kerätty rahaa erilaisilla keinoilla (asianajokuluja yms varten). Juuri tällä hetkellä on kuntakeskuksessa konsertti asian tiimoilta.

Että tämmöistä täällä...


6 kommenttia:

 1. Todella torkeaa!!
  Taalla Israelissa on kymmenia tuhansia pakolaisia etupaassa Eritreasta ja Etela-Sudanista. He paasivat laittomasti maahan kun Egyptin rajalla Siinailla ei ollut viela aitaa. Ei heilla hyvat olot taallakaan ole mutta kovasti heita nakee toissa ravintoloissa, hotelleissa, kaupoissa ym. Ja vaikka meilla on sellainen hallitus, josta ei juuri hyvaa sanottavaa ole, laki sanoo etta heita ei kotimaahansa palauttaa jos siella vaara uhkaa. Aikaisemmin oli vaisua yritysta lakia kiertaa ja muutamia palautettiin mutta akkia se loppui ja taalla ovat. Ilmeisesti jaadakseen.

  VastaaPoista
 2. Todella kurja juttu,Ja miten tyttö ,joka on jo niin integroitunut Norjaan pystyy pärjäämään siellä;missä hän ei ole koskaan ollut ja missä on niin erilaista kuin mihin hän on tottunut.
  Missäköhän pakolaispolitiikka on täydellistä ,ei kai missään, Ei ole helppo asia.Täällä on liikaa (ei minua häiritse) Eritreasta (50 000) ja Sudanista tulleita; ja etenkin sudanilaisia on laitettu ns.avoimeen keskukseen lähes autiomaahaan,mutta se on lähinnä sitä että eivät tiedä milloin pääsevät sieltä pois.,ja niinpä osa on allekirjoittanut "omasta haluustaan palata"kotimaahansa,joka ei kyllä ole ihan omasta halusta kiinni,vaan siitä että' eivät jaksa olla siellä.,Siellä tosin on vain miehiä;naisia ja lapsia ei sinne laiteta,eivätkä he saa määräyksiä mennä sinne,

  VastaaPoista
 3. Täälläkin lukee lehdessä usein kauheista kohtaloista.

  VastaaPoista
 4. Järkyttävää. Mutta hienoa, että paikalliset sentään osoittavat mieltä. Toivottavasti päätös saadaan pyörrettyä lain voimin.

  VastaaPoista
 5. Ikava uutinen :( Turkissa on pari miljoonaa Syyrian pakolaista, monien tilanne on huono kun eivat mahdu pakolaisleireille tai ovat itse lahteneet etsimaan jotain parempaa, tama talvi on ollut harvinaisen kylma ja kaduilla tai teltoissa asuminen on jarkyttanyt monia, eniten harmittaa tietysti lasten takia kuten aina tallaisissa tapauksissa :(

  VastaaPoista
 6. Surullista luettavaa. Kauheaa ajatella, että ihmiset eivät voi asua omassa kotimaassaan ja nyt taas heidät on repäisty uudesta kodistaan. Mihin inhimillisyys onkaan kadonnut?

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.