sunnuntai 4. elokuuta 2013

Huomioita Suomesta ulkosuomalaisin silmin

Päivät Suomessa ovat vilahtaneet nopeasti. Mutta ollaanhan me tässä vielä useampi päivä. Pitkästä aikaa ollaan täällä reilu viikko.

Olen kyllä kuullut monesti puhuttavan Euroopan lamasta ja huonoista ajoista. Mutta en ole oikein tajunnut tilannetta ainakaan Suomen kannalta. Ensimmäiset katsomani televisiouutiset täällä olivat kumminkin sitten masentavaa todellisuutta. Irtisanomiset, lomautukset, nuorisotyöttömyys ja koko Euroopan työttömien määrät olivat uutisten antia.

Toinen asia mikä ihmetytti, oli Joensuun keskustan melko uuden, ison kauppakeskuksen, Ison Myyn, tyhjät kauppatilat. Alakerrassa oli kyllä liikkeitä, mutta yläkerrassa tilat ammottivat tyhjyyttään. Perjantai-illasta olimme siellä shoppailemassa ja meidän lisäksi ei siellä kyllä kovinkaan suuria ihmispaljouksia ollut. Niinkuin ei oikeastaan koko keskustan kaupoissa. Voihan syynä tietysti olla helteinen kesäperjantai ajankohtanakin.

Mutta rakentaminen jatkuu kumminkin Joensuunkin keskustassa. Vanhoja taloja puretaan ja uusia rakennetaan tilalle. Liekkö rakennusalalla työllisyys parempi.Lauantaipäivä mökillä Liperissä toi helpotusta helteiseen oloon. Järven vesi oli lämmintä ja puhdasta. Ja maisemat hivelivät silmiä.Ilmat ovat lomalaisia kyllä täällä suosineet. Taas tälläkin kertaa :).

16 kommenttia:

 1. On se tylsää katsella, kun liike liikkeen jälkeen sulkee ovensa. Miten kiva oli lapsuudessani, kun meidän pikkukaupungissa oli lihakauppa, oli konditoria ja vaikka mitä erikoisliikkeitä ja nyt siellä taitaa olla vai muutama iso supermarket. Hyvää loman jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin aika järkyttynyt niistä suljetuista liikkeistä. Kun niitä oli niin paljon.

   Poista
 2. Niin se on, koko ajan toitotetaan työttömyyttä, elvytystä ja rahapulaa mediassa. ministerit vakuuttaa, etteivät eroa, tekivätpä sitten mitä möhläystä tahansa ;)
  Eilen käytiin Lieksassa, vaikka siellä on ollut kaupungin suurin tapahtuma, kadut olivat tyhjillään, kahvilat kiinni jne.
  Aika lähellä olet käynyt, toivottavasti on mukava loma. Ilma on ainakin upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liekkö tuolla EU:lla vaikutusta näihin lamajuttuihin...

   Poista
 3. Kuulin kerran julkisia rakennuksia rakentavalta firmalta, että uutta rakennetaan, vaikka velkarahalla, jotta raksamiehillä olisi edes jonkin verran töitä ja talous pyörisi eteenpäin. Jos ei rakennettaisi, kun ei ole rahaa, aika paljon jouduttaisiin lomauttamaan raksamiehiä ja rakennustarviketoimittajillakin menisi huonosti.

  VastaaPoista
 4. Heippa Tuula, saman asian huomasin, kun olin heinäkuussa Joensuussa ja Lieksassa... Tyhjää oli.
  Mutta kiva, että teilläkin on siellä hyvät ilmat käydä. Niin oli meilläkin! Oletko muuten käynyt Ruunaalla laskemassa koskia? Suosittelen, varsinkin kumilautalla tosi hauskaa menoa!
  Terv. Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan ollut Ruunaalla laskemassa. Joskus olen kyllä käynyt siellä muuten.

   Poista
 5. Helsingissä ei tuollaista oikein huomaa;siellä olivat mielestäni kauppakeskukset aina täynnä ja muutamaa remontoitiin vieläkin paremmaksi.

  VastaaPoista
 6. Mukavaa, ja aurinkoista, loppulomaa!

  VastaaPoista
 7. Kävin lauantaina vantaalaisessa kauppakeskuksessa. Paikalla oli kyllä väkeä, mutta ostajia tuntui oilevan perin vähän. Sunnuntaina piipahdin muutamassa suuressa huonekaluliikkeessä, joissa kaikissa oli todella suuret alennukset eikä asiakkaita nimeksikään. En haluaisi olla kauppias (enkä kaupan työntekijä!) juuri nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan ole varmaan kauppiailla helppoa tänä päivänä.

   Poista
 8. Perjantaina mekin piipahdettiin kaupungilla, mutta tällä kertaa vain prisman ympäristössä. Niin ja muuten eilen illalla löytyi postilaatikostani sellainen pehmeäpaketti. Kiitos on muuten lapaset hienot ja aivan kuin mittatilaustyönä tehdyt juuri käteeni sopivat. Ja oikein mukavaa loman jatkoa teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu! Toivottavasti lapasille tulee käyttöä :).

   Poista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.